Bør kokes

Advarer mot frosne «smoothie-bær»

Frosne bær fra utlandet kan være en smittekilde til Hepatitt A og omgangssyke.

FRYSTE BÆR: Er de fryste bærene importert fra utlandet, bør de kokes før du bruker dem i mat. Foto: Berit B. Njarga
FRYSTE BÆR: Er de fryste bærene importert fra utlandet, bør de kokes før du bruker dem i mat. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 ble det påvist smitte av norovirus fra frosne, importerte bringebær, og både norske og svenske matmyndigheter kom med en generell anbefaling om å koke importerte, frosne bær.

Fire år senere gjelder denne anbefalingen fortsatt.

Kan forårsake sykdom

- Kan frosne bær fra Europa regnes som «trygge», slik at man kan bruke dem i matlaging uten å varmebehandle dem?

- Nei, slår seniorrådgiver og veterinær Catherine S. Svindland i Mattilsynet fast.

Hun forteller videre at det har vært tilfeller av utbrudd med Norovirus som gir oppkast, og Hepatitt som gir leverbetennelse, som man altså risikerer om man ikke varmebehandler bærene før man spiser dem.

I oktober i fjor skrev Eurosurveillance at flere tilfeller av utbrudd av Hepatitt A i Sverige og Østerrike skal ha hatt frosne jordbær fra Polen som felles smittekilde.

Da Mattilsynet undersøkte importerte bær for forskjellige smittestoffer i 2015 og 2016, både friske og frosne bær, var det funn av smittestoffer i kun 1,3 prosent av de undersøkte bærene.

«Det må likevel bemerkes at prøvene i programmet kun utgjør en veldig liten andel av den mengden bær som importeres og omsettes på det norske markedet», skrev Mattilsynet i rapporten.

- Norovirus og Hepatitt A-virus overlever svært godt i frosne bær og smitter til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann.

Begge virusene dør ved varmebehandling og et godt råd er derfor å koke importerte frosne bær i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles, lyder rådet fra Mattilsynet.

Vanskelig å vite bærenes opprinnelse

Cathrine S. Svindland forteller videre at de har flest påvisninger av smitte på bær fra land utenfor Norden.

- For Hepatitt A er risikoen størst når bærene kommer fra land hvor sykdommen er vanlig, men det er jo ikke så lett å vite bærenes opprinnelse. Bær som er pakket i EU kan likevel ha opprinnelse fra tredjeland, og dette står ikke nødvendigvis på pakken, sier Svindland.

- Hva med oppskåret, frossen frukt – er det smittefare her og?

Ja, her er det også en smittefare, men vi har ikke hatt noen store utbrudd på frossen frukt. Det har imidlertid vært et stort utbrudd av Listeria fra fersk og oppskåret cantaloupemelon i USA, legger hun til.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!