Advarer mot frittstående gassovner

Syv ulykker hittil i år.

Hittil i år har DSB fått melding om syv alvorlige ulykker som har skjedd i forbindelse med frittstående gassovner.  Foto: Produsenten/DinSide
Hittil i år har DSB fått melding om syv alvorlige ulykker som har skjedd i forbindelse med frittstående gassovner. Foto: Produsenten/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer ulykker med frittstående gassovner hver eneste vinter, og konsekvensene kan bli svært alvorlige, advarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på sin hjemmeside.

Ifølge DSB skyldes slike ulykker oftes menneskelige feil, slurv og ubetenksomhet.

– Vanligvis er det feilmontering av regulatoren på toppen av gassflaska eller dårlige pakninger som er problemet, sier senioringeniør Steinar Tegneby i DSB.

EU advarer: Disse peisene er farlige

Syv ulykker i år


Så langt i år har DSB fått melding om syv alvorlige tilfeller av brannvesenet.

– Vi vet ikke om alt, men vi får beskjed om de mest alvorlige hendelsene. Mange av disse ulykkene skjedde tidlig på året da det var kaldt, og de begynte å bruke et apparat som de ikke pleier å bruke, forklarer Tegneby til DinSide.

Frittsående gassovner selges i hyttebutikker og jernvarehandelen mellom annet, og er svært billige.

– Det mest vanlige problemet er at folk ikke klarer å sette på regulatoren. Da lekker det kanskje ut gass fra beholderen og ut i rommet samtidig som det brenner i ovnen. Ulykker skyldes stort sett feilmontering eller påsetting av gassbeholderen, forteller senioringeniøren.

Ifølge Tegneby holde DBS på å jobbe med å få andre typer regulatorer på markedet som er «idiotsikre».

Faren er at enkelte pakninger kan være dårlige, mens andre er gamle, sprø og skitne. Plutselig sier det «bang» og det flammer opp kraftig i det området du skulle ha ha stengt den av.

Få opp farten - BRENNKVIKT! – Nå haster det å kjøpe ved

– Les bruksanvisningen!

bt.no skriver at Jernvarebutikken Wallendahl i Bergen er helt utsolgt for gassovner. Strømmen gikk i store deler av Bergen Vest, og mange har derfor skaffet seg alternativ oppvarming.

– Alle typer boliger skal ha to alternative oppvarminger. Det vanligste er strøm og en vedovn. Dersom du fyrer mye med en frittstående gassovn, blir det ikke særlig allright inne. Det blir blant annet dårlig luft og inneklima, og det er heller ikke godkjent som en sekundær oppvarmingskilde. Bioetanol er heller ikke ment som en oppvarmingskilde, påpeker Statens bygningstekniske etat og DSB.

Her eksploderer biopeisen! Se bildene

– Så hva skal til for å unngå slike uhell?

– Det forventes at folk leser bruksanvisningen. Det er viktig at det gjøres på riktig måte, for da kunne vi ha unngått slike branner, understreker Tegneby.

DinSide har tidligere skrevet at stadig flere boligeiere ønsker seg gasspeiser i stedet for tradisjonelle vedfyrte. Men eksperter advarer mot gasspeiser uten pipeløp fordi det kan gi irritasjoner og helseplager.