Advarer mot dårlige LED-pærer

CE-merket er ikke alltid det det ser ut som.

Ser du hvilket av disse merkene som sier noe om produktet er godkjent for bruk i Europa? Foto: Panthermedia/DinSide
Ser du hvilket av disse merkene som sier noe om produktet er godkjent for bruk i Europa? Foto: Panthermedia/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du ser kanskje forskjellen på logoene over, men vet du hva som skiller dem? Det til venstre er et kvalitetsstempel på produkter som tilfredsstiller spesifiserte bransjekrav (se faktaboks nederst i artikkelen), det andre står for China Export.

At noe er eksportert fra Kina, kan bety så mangt, men for belysningsbransjen har det ikke bare vært positivt. Mer enn 70 utilstrekkelige eller ulovlige LED-baserte produkter har blitt trukket fra markedet de siste fire årene, og mange er importvarer, ifølge belysningsprodusenten Osram.

Det må ikke si noe om kvalitetsforskjeller, men merket til venstre sier at produktet skal være produsert i henhold til gjeldende europeiske standarder.
Det ikke si noe om kvalitetsforskjeller, men merket til venstre sier at produktet skal være produsert i henhold til gjeldende europeiske standarder. Vis mer


– LED-belysningsprodukter har forvandlet belysningsindustrien. Ekte, høykvalitets LED-produkter er opptil 90 prosent mer energieffektive og gir lavere utgifter. Problemet er at det kan være vanskelig for kundene å vite om produktene de kjøper leverer det de lover, og Europakommisjonens liste over dårlige løsninger er bekymringsfull lesning, mener Arvid Furru, daglig leder i OSRAM Norge.

Erlend Lilleilen, fagsjef i Lyskultur har advart mot akkurat det samme; store kvalitetsforskjeller på LED-pærer. – Vi ser [markedet for LED-lyspærer] som et stort problem, særlig nå etterhvert som forbrukerne skal kjøpe erstatningsprodukter som er LED-baserte, for de har ikke forutsetning for å vurdere produktene. De måleuttrykkene som vi bruker i dag, for fargetemperatur og fargegjengivelse, de er ikke tilstrekkelige lenger, har Lillelien tidligere sagt til DinSide.

Litt bekymringsfullt, kanskje at LED-pærer regnes for å være det beste alternativet til glødelampen?

Europeisk samarbeidsprosjekt

Ifølge Bjørn Nyrud, avdelingsleder for elektriske produkter i direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), har ikke norske myndigheter trukket så mange LED-pærer fra markedet, bare en håndfull.

Han forklarer at det ikke er noe automatikk i at et produkt som trekkes fra markedet i andre europeiske land får et omsetningsforbud i Norge. For at et produkt skal få omsetningsforbud i Norge fra myndighetene så må det et enkeltvedtak til mot det produktet. Men så er det ikke alle produkter som har vært omsatt her i utgangspunktet.

– Det finnes jo en egenjustis i internasjonale firma, så om for eksempel Clas Ohlson får omsetningsforbud for en pære i Sverige, vil de normalt trekke den fra de andre markedene også, sier Nyrud til DinSide.

Overgangen fra glødelampen til mer energivennlige lyskilder har ikke vært helt smertefri.  Foto: Colourbox.com
Overgangen fra glødelampen til mer energivennlige lyskilder har ikke vært helt smertefri. Foto: Colourbox.com Vis mer


Myndighetene har satt fokus på ulike lyskilder i år.

– Det kjøres nå i Europa et prosjekt der vi ser på nettopp LED-pærer, LED-rør og stavpærer. Det kjøres et større markedskontrollprosjekt - blir spennende å se. Nå samler vi inn produkter som vi skal teste i løpet av sommeren og tidlig høst.

Farlig, ikke bare dårlig

Årsaken til at så mange produkter er trukket tilbake er ikke bare at de ikke holder mål; det er for å beskytte forbrukeret mot støt, overoppheting av lamper, svimerker, og i verste fall: Brann.

Det betyr imidlertid ikke at billig = dårlig. Da svenske Testfakta testet LED-pærer tilsvarende 40-watts glødelamper i november i fjor, kom Clas Ohlsons V-light til 100 kroner best ut i test. Osrams LED star classic A 40 til 149 kroner, altså 49 prosent dyrere, fikk jumboplassen. Det danske forbrukermagasinet Tænk (betalingstjeneste) har testet et større spektrum av pærer - og her er det også klart at det ikke er merket det kommer an på. De to største produsentene, Philips og Osram, er representert både med testvinnere og testtapere.

Dårlig kvalitet i overgangsfaser

Det er ingen hemmelighet at produkter bærer preg av prøving og feiling i årene etter at enkelte stoffer, produkter eller produksjonsmetoder forbys. Tester av ulike sparepærer i etterkant av utfasingen av glødelampen begynte, viser nedslående resultat. Verst er kanskje påstanden om effekt. Man kan fint sette en 11-Watts LED-pære i sokkelen der man før hadde en 60-Watts glødepære - men da blir ikke lyset like bra.


– En 11-Watts sparepære kan ikke erstatte en 60-Watts glødepære. Dette er den største løgnen industrien har spredt gjennom årene, har belysningsansvarlig Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten tidligere sagt til DinSide.

I tillegg kommer forringelsen av lyssyrken: Selv om enkelte sparepærer varer i opptil 25.000 timer, vil ikke lyset være like sterkt i hele pærens livsløp. Etter 2.000 timer, altså en tiendedel av pærens levetid, vil lysstyrken falle med rundt 20 prosent.

Heldigvis ser vi at nye og mer miljøvennlige produkter av alle kategorier stadig blir bedre - om enn ikke like bra på alle punkter som sine forgjengere. Dette gjelder blant annet maling med høy glansgrad, som etter hvert har begynt å nærme seg den løsemiddelbaserte oljemalingen i overflateglans - og ikke minst har det vært en enorm utvikling av varmepumpeteknologi. De mest avanserte varmepumpene i dag gir langt mer varme for kilowattimene enn det vi fikk for bare få år siden.

Les mer om sparepærer: Den store markedsføringsbløffen og se hvilken wattstyrke du bør se på når du kjøper lyspærer


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!