Resultat og holdbarhet er ikke lenger noen unnskyldning for å ikke velge vannbasert interiørmaling.  Foto: Colourbox.com
Resultat og holdbarhet er ikke lenger noen unnskyldning for å ikke velge vannbasert interiørmaling. Foto: Colourbox.comVis mer

Adjø, oljemaling

Vannbasert er like bra, viser fersk test.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har testet åtte typer vannbasert maling for innendørsbruk - og sammenliknet med egenskapene til en løsningsbasert referansefarge.

Konklusjonen er klar: Noen av de vannbaserte produktene er like bra, om ikke bedre, enn den oljebaserte malingen. Og testvinneren er norsk!

Nå kan du si adjø til skadelige avgasser og påtrengende malingslukt.

Aldri mer løsemiddelskadd

Åtte typer

Forskningsinstituttet har testet maling på oppdrag fra Testfakta.se. De har testet vannbaserte malinger av typen halvblank med glansgrad 40 (50 ved ett tilfelle), fra produsentene Jotun, Nordsjö Sadolin, Flügger, Caparol, Alcro, Nordsjö, Becker og Reflekt (Rusta).

Testvinneren: Jotun Lady Interiør - bedre enn oljebasert. Foto: Produsenten
Testvinneren: Jotun Lady Interiør - bedre enn oljebasert. Foto: Produsenten Vis mer


Produktene er testet for tålighet mot væsker, fett, varme og riper. I vurderingen av malingsproduktene, har tålighet mot riper og og vann blitt vektet med 20 prosent, mens de andre kriteriene (tålighet mot fargede væsker, fett, alkohol og varme) er vektet med 15 prosent hver seg.

Slik får du andre til å pusse opp for deg

Vinneren er ...

Forskjellene mellom de vannbaserte fargene og den oljebaserte referansefargen var veldig små, ifølge Testfakta.se. To av de vannbaserte malingene var til og med like bra eller bedre i alle testkriteriene, enn den oljebaserte malingen i testen.

Ifølge Testfakta.se, har de vannbaserte malingstypene flere fordeler: Du slipper lukten, de tørker mye raskere, og de holder bedre på fargen. Oljebasert hvitmaling har en tendens til å gulne etter noen tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malingen som tåler søl

Testvinneren er den norske Jotun Lady Interiør. Denne og malingen fra Nordsjö Sandolin er de to produktene som i denne testen presterer bedre enn den oljebaserte referansefargen. De resterende produktene i testen kommer dårligere ut enn den oljebaserte halvglansmalingen.

Du kan se alle testresultatene hos Testfakta.se