Absolutt norsk i London

DinSide (London): Torsdag åpnet utstillingen 100% Norway i London, tidenes største presentasjon av norsk design i den britiske hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Da HKH Kronprinsesse Mette-Marit åpnet utstillingen i London torsdag tok hun seg god tid til å prate med utstillerne. Her med Jonas Ravlo Stokke fra stokkeAustad.
Da HKH Kronprinsesse Mette-Marit åpnet utstillingen i London torsdag tok hun seg god tid til å prate med utstillerne. Her med Jonas Ravlo Stokke fra stokkeAustad. Vis mer

Absolutt norsk i London

  1. 100 prosent norsk


100 prosent norsk

Stormønstringen er en del av en flere uker lang britisk designfestival, og går parallelt med en rekke andre 100%-utstillinger denne helgen; 100% design, 100% east, 100% materials, 100% light - listen er lang.

Dette heilnorske navnet til tross: Det er en brite som har kurert utstillingen; Henrietta Thompson, redaktør av designtidsskriftet Blueprint. Hun har plukket ut i underkant av hundre ulike produkter og objekter, fra norske designere med stor internasjonal suksess som Snøhetta og Norway Says til prototyper fra unge designere som fremdeles er på skolebenken.

Utstillingen viser frem et bredt spekter av norsk design; arkitektur, tekstiler, mote, møbler og ulike produkter. Noen klassikere, men mest nytt. Og selvfølgelig et par referanser til norsk rosemaling.

Se bilder fra utstillingen her

Et organisk hus

En viktig del av utstillingen var viet Snøhettas Løvetann-hus, med smakebiter fra to ulike nye moduler: We do og You do. I We do-modulene er meningen at du skal få fiks ferdig hus - Snøhetta gjør det - mens i You do-modulene kan du selv møblere fritt - du gjør det.

So Takahashi er opptatt av naturlige elemtenter, og brukte blant annet reinlav i sin installasjon. Foto: Elisabeth Dalseg
So Takahashi er opptatt av naturlige elemtenter, og brukte blant annet reinlav i sin installasjon. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Den japanske designeren So Takahashi står bak designet We do-delen. Her skal en kunne kjøpe alt ferdig, og nesten alle elementene er veggfaste.

- Tanken er at det meste skal være ferdig fra vår side: We do, sier Takahashi til DinSide. - Det er likevel rom for å sette eget preg på interiøret, da de fleste innredningselementene kan endres, foldes ut; skyves til siden, brettes ned: Et organisk hus.

Organisk er også et viktig stikkord i betydningen naturlig. We-do modulene har en gjennomgående bruk av naturlige materialer; og Takahashi har blant annet brukt reinlav som et skulpturelt innslag, og kledd større veggområder med den levende mosen. - Dette er planten for den late: Du vanner den ikke, reinlaven tørker, og stivner. Ønsker du et mykere innslag, er det bare å vanne den igjen, sier Takahashi.

Lek med lys i glasshus

Viel Bjerkeset Andersens utsmykking kommer til syne der du minst venter det, blant annet i taket og på vinduene.
Viel Bjerkeset Andersens utsmykking kommer til syne der du minst venter det, blant annet i taket og på vinduene. Vis mer


Kunstner Viel Bjerkeset Andersen sto for utsmykkingen av det andre huset; You do. Et glasshus, der du selv kan møblere med løse møbler. Bjerkeset Andersen dekorerer der de fleste av oss ikke tenker på at en kan pynte opp: Direkte på vinduer og i taket.

I taket er mønsteret skåret ut, mens på vinduet har hun brukt ulike former for folie. Mønstrene vil tre frem ettersom lyset endres, både inne og ute. På vinduet du kan skimte bak til høyre på bildet er det brukt en folie som er gjennomsiktig når man ser på den fra siden, men har en frostet effekt når ser på vinduet rett forfra.

- Modulene jeg jobber med er glasshus, der alle veggene er av glass, og det er en fast kjerne i midten for våtrom, sier Bjerkeset Andersen. - Samtidig som det skal være åpent, er det viktig at det ikke blir et utstillingsvindu.

Den andre folietypen hun har brukt splitter lys i farger, og har en morsom speileffekt, alt ettersom hvor du står i rommet. Når lyset treffer folien, vil noen farger reflekteres tilbake, mens de motsatte fargene i spekteret vil skinne igjennom på andre siden.

Funkis eller koselig

- Er vi nordmenn klare for slike hus?

- Nå er ikke Løvetannhusene utviklet spesielt for nordmenn, sier Ken Olling i Løvetann. - Men vi har fått ekstremt mye positiv respons på Løvetann-konseptet.

100% Norsk, lampen Tri fra Gerilja Works
100% Norsk, lampen Tri fra Gerilja Works Vis mer


Den positive responsen kommer fra forskjellige mennesker, unge voksne - og de godt voksne, og både de med en image som sier "designinteressert" og de som ser ut som de aller helst skulle bodd i en tømmerhytte.

- Det er kanskje ikke så rart, sier han. - Nordmenn er jo ikke akkurat bortskjemt når det kommer til valgmuligheter. Det er enten funkis - eller koselig.

Prisen på Løvetann-huset er heller ikke til å få bakoversveis av. For et fiks, ferdig hus på 86 kvadratmeter - der alt er ferdig og integrert av våtrom og elektrisitet og styringssystemer, må du ut med 2,25 millioner kroner. Tomten er dessverre ikke med i prisen.

Den første Løvetann-bygningen skal stå ferdig på Eidsvoll på slutten av året, og det skal huse en barnehage.

Populære flasker

Viel Bjerkeset Andersen har brukt ulike varianter av film som leker med lyset i glasshuset. Foto: Elisabeth Dalseg
Viel Bjerkeset Andersen har brukt ulike varianter av film som leker med lyset i glasshuset. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Flaskene til sponsorene Voss-vann og rusbrusen Vikingfjord var to, kanskje litt uventete, snakkiser blant en rekke av de utenlandske gjestene under åpningsarrangementet. Av to helt ulike årsaker. Det var ikke rent få som lurte på hvor de kunne få kjøpt de lekre Voss-flaskene - og om de kunne ta med seg én hjem. Den andre flaskens særegenhet ble det kanskje ikke snakket like høyt om, men det ble tisket litt om det allikevel: Vikingfjordflaskens ene lille utvekst, i flaskens brysthøyde. "The viking nipple" som den kjapt ble døpt av en glad britisk fotograf, ble tilskrevet (og unnskyldt av) skandinavisk frivolitet, og sannelig fikk vi ikke æren for Bergmann-filmene i samme slengen.

Se bilder fra utstillingen her

100% Norway utstillingen står til 1. oktober.

Les mer:
100% Norway
100% Design
London Design Festival