Hvordan vaske terrasse?

Å vaske terrassen er ikke komplisert

Men, det er særlig to ting du bør unngå.

GODT UTSTYRT: Et mildt vaskemiddel, kost og rikelig med vann til skylling, er som regel det som skal til. Men vær obs på to tabber som kan ødelegge treverket på terrassen. Foto: Linn M. Rognø.
GODT UTSTYRT: Et mildt vaskemiddel, kost og rikelig med vann til skylling, er som regel det som skal til. Men vær obs på to tabber som kan ødelegge treverket på terrassen. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer og sol er som regel synonymt med kos på terrassen. Og hvem vil ikke at terrassen da skal være ren og pen?

Er terrasseplattingen full av skitt og mose, føles det muligens som et tiltak å skulle gå i gang med vaskerunden. Men den gode nyheten er at dette slett ikke er kompliserte greier – så lenge det gjøres riktig.

Og med riktig, menes skånsomt.

Her får du de beste rengjøringstipsene.

Gode produkter

– Jeg tar utgangspunkt i terrasse og platting av trykkimpregnert tre, det er nok det de fleste av oss har her i landet. Da bør du gjøre det til en regel å vaske den hver vår for å fjerne skitt og støv, anbefaler Bjørg Owren ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

EKSPERT: Bjørg Owren ved IFI. Foto: IFI.no
EKSPERT: Bjørg Owren ved IFI. Foto: IFI.no Vis mer

Så hvor skal du begynne, og hva skal du gå til anskaffelse av?

Vibeke Scavenius ved CityMaid mener at et alkalisk produkt, gjerne et etablert produkt på markedet innen sin sjanger, er det beste middelet for terrasserengjøring.

Med det menes vaskemiddel med vannløsning av stoffer som har en pH-verdi høyere enn 7,0. Dette finner du informasjon om på emballasjens ingredienseliste.

– Disse er ofte tilpasset ulike typer utfordringer som grønske og smuss, forteller Scavenius.

EKSPERT: Vibeke Scavenius ved CityMaid. Foto: Christian Wangberg Foto.
EKSPERT: Vibeke Scavenius ved CityMaid. Foto: Christian Wangberg Foto. Vis mer

Men om du kun skal vaske for å friske opp og fjerne grønske, kan du bruke husvask eller oppvasksåpe, opplyser eksperten.

Samtidig legger hun til:

– Om du skal beise eller male på nytt, bør du bruke kraftvask som også matter ned tidligere beis eller maling, anbefaler Scavenius.

– Ønsker du et sterkere middel og som bleker i tillegg, kan du bruke terrasserens. Følg anvisningen på produktet, råder Scavenius videre.

Ikke vask i sterk sol

Når det er pent vær, virker det som en god idé å rengjøre terrassen.

Men faktum er at du helst bør vaske terrassebordet i overskyet vær, eller når det regner.

– Du bør unngå å vaske i sterk sol, for da vil vannet tørke raskere og du får ikke skrubbet skikkelig. Husk også at såperester kan bleke og skade underlaget, samt gi ett dårligere sluttresultat. Med andre ord, skyll bort all såpe og følg doseringen på flasken, råder Scavenius.

UNNGÅ SOL: Vask heller terrassen på en overskyet dag eller i regn. Foto: Linn M. Rognø.
UNNGÅ SOL: Vask heller terrassen på en overskyet dag eller i regn. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Når du har gått til anskaffelse av riktig type vaskemiddel, bør du i tillegg bruke riktig utstyr for å få mest mulig ut av rengjøringen.

Her anbefaler både Owren og Scavenius det samme:

MILDT: Om du kun skal vaske for å friske opp og fjerne grønske, kan du bruke husvask eller oppvasksåpe. Foto: Linn M. Rognø.
MILDT: Om du kun skal vaske for å friske opp og fjerne grønske, kan du bruke husvask eller oppvasksåpe. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

– Bruk en terrasseskrubb med langt skaft og skyll gjerne med vann fra hageslange.

Dropp høytrykksspyler

Mange velger å bruke høytrykkspyler for å skylle bort såperestene, dette fraråder ekspertene på det sterkeste.

– Mange ødelegger treverket med for høyt trykk. En skurekost og hageslange er snillere mot treverket, understreker Owren.

Scavenius utdyper:

– Et sterkt trykk på materialene kan gi skader og flise opp treverk. Tilpass metode til hvilket materiale du har, og hvilken behandling underlaget har fått, sier hun.

Du kan eksempelvis bruke mer kjemi på en impregnert flis, enn du kan på et oljet treverk.

– Ønsker du allikevel å bruke høytrykkspyler, bør du kjøre på minste trykk og stå et stykke unna det du skal spyle, sier hun.

Koble på en terrassevask

Martin Nordahl-Angell er sales manager consumer ved Nilfisk AS, som blant annet produserer høytrykksspylere. Han vedgår at vanlig høytrykkspyler bør unngås når du skal vaske terrassen siden dette kan skade treverket.

EKSPERT: Martin Nordahl-Angell, sales manager consumer ved Nilfisk AS. Foto: Nilfisk AS.
EKSPERT: Martin Nordahl-Angell, sales manager consumer ved Nilfisk AS. Foto: Nilfisk AS. Vis mer

Derimot finnes det utstyr som kan kobles på høytrykksspyleren slik at strålen blir mindre kraftig, og dermed egner seg til vask av terrassen, opplyser han.

– Man kan feste på et terrrassevask-tilbehør på pistolen på selve høytrykksspyleren. Da har man mulighet til å stille styrken på trykket som kommer ut. Det gjør at man får en mye mildere vask av treverket, forklarer Nordahl-Angell.

Terrassevasken som kobles på, er en rund børste som går rundt og rundt, og spyler terrassebordet på en skånsom måte.

– Det finnes ulike typer terrassevasker, blant annet de med en volumknapp som gjør at man kan stille trykket veldig lavt. Da vil ikke strålen bli så hard, og man får lett vasket bort skitt, sier han.

Likevel skal du også være obs selv om du har koblet på en terrassevask på høytrykksspyleren.

– Om du setter den på full guffe og svinger den frem og tilbake, kan den gjøre skade, så man må stille den inn riktig, råder Nordahl-Angell.

Ta hensyn til materialet

En annen ting som er greit å vite, er at du bør ta hensyn til hvilken type materiale terrassebordet er laget av.

– De fleste har terrassebord i trykkimpregnert tre. Men nå selges det stadig mer av ulike typer vedlikeholdsfrie materialer. De må også rengjøres. Her er det viktig å følge den enkelte leverandørs vedlikeholdsanvisninger. Spør når du kjøper materialene, tipser Owren.

Scavenius har følgende råd:

  • Du bør sjekke først hva slags treverk du har – teak eller annet eksotisk treverk trenger annen type rens.
  • Merk også at det kan være blekemiddel i terrasserens, noe som kan være skummelt å bruke på treverk mørknet i olje.
  • Varier kost og såpe etter underlag, men også etter alder.
  • Puss ned ved behov.