Å tenne opp riktig

Det skal brenne ovenfra og ned, som et stearinlys.

OPPTENNING I OVN: I moderne, rentbrennende ovner bør du tenne opp slik at det brenner ovenfra og ned, ikke nedenfra og opp som her. Foto: Kristin Sørdal
OPPTENNING I OVN: I moderne, rentbrennende ovner bør du tenne opp slik at det brenner ovenfra og ned, ikke nedenfra og opp som her. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan fjerne opptil 80 prosent av utslippene av skadelige gasser fra ovnen din, ved å tenne opp på riktig måte, ifølge den danske avisen JyllandsPosten.

Den danske Miljøstyrelsen har startet en kampanje som skal å lære folk å tenne opp på riktig måte. Ikke bare sparer det miljøet for utslipp, men du får også utnyttet vedkubbene best mulig.

Har du gode opptenningstips? Del dem med andre i debatten nedenfor.

Slik skal du tenne opp:


Slik tenner du opp fra toppen:
Den danske Miljøstyrelsen har følgende råd til deg som vil ha peiskos, og ikke lettrøkt stue, i kveld:

Hva gjør du?

Hvordan pleier du å tenne opp? (Avsluttet)
Jeg tenner opp nedenfra(86%) 1792
Jeg tenner opp ovenfra, som anbefalt her(11%) 229
Annet(3%) 69
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


    1. Legg to vedkubber i bunnen. Oppå stabler du opptenigspinner i lag med luft i mellom, så du kan tenne på den øverste delen. Flammene skal jobbe seg ovenfra og ned, som på et stearinlys.
    2. Bruk kun tørr ved. Våt ved ryker for mye. Fyr aldri med avfall, reklame, behandlet tre eller liknende.
    3. Sørg for rikelig med luft. Skru først ned trekken når flammene blir lysere. Fyr litt av gangen og bruk ikke for store vedkubber.
    4. Røyken skal være nesten usynlig. Gå ut og sjekk at det hverken er for mye røyk eller at et lukter stygt.


Ikke for alle

Stor miljøgevinst

I en sveitsisk undersøkelse har forskere studert nettopp miljøgevinsten ved å tenne opp fra toppen, kontra å tenne opp fra bunnen av. Forskerne konkluderte med at du kan spare deg selv og miljøet for fra 50 til 80 prosent av skadelige gasser fra ovnen din, ved å tenne opp fra toppen.


Rådet om å tenne opp fra toppen gjelder i første omgang nyere ovner. Dette fordi det rett og slett kan være vanskelig å få fyrt opp i en gammel ovn, ved å tenne på fra toppen av. Dette har med konstruksjonen av ovnene å gjøre. Moderne, rentbrennende ovner er konstruert nettopp for å tennes opp fra toppen av, ved at de kan trekke luft inn i den øvre delen av brennkammeret.

Ved å tenne opp fra toppen av får du også mye mer varme ut av hver vedkubbe, ifølge SINTEF-forsker Edvard Karlsvik.

Har du gode opptenningstips? Del dem med andre i debatten nedenfor.

Sjekk prisen

Dersom du er i markedet for en ny ovn, kan det lønne seg å sjekke prisene. DinSide har nylig gjort en pristest på peisovner, og funnet at det er opptil 2.000 kroner å spare på å handle på riktig sted.

Det lønner seg også å sjekke prisene på ved før du handler, og kjøp i alle fall ikke veden på bensinstasjonen. Se vår pristest på ved i sekk

Derfor skal du tenne på fra toppen:

Når vedstykker blir varme i en ovn, begynner de å avgi energirike, organiske gasser. 50 prosent av energien i veden ligger i disse gassene. Når du tenner opp på toppen av veden, vil varmestråling varme opp veden som ligger under.

Disse vedstykkene vil da begynne å avgi sine gasser.

Gassene vil stige oppover, møte flammene ovenfor og antennes.

Tenner du opp nedenfra, vil varmestråling få veden over flammene til å avgi gasser. Også disse gassene vil stige oppover.

Men uten flammene på toppen av veden, vil gassene gå uforbrente ut av brennkammeret med kurs for pipa, og da danner de partikler.

Moderne, rentbrennende peisovner har en etterbrenning av gassene. Her brennes nettopp gasser og partikler som kommer uforbrent ut av det første kammeret.

Men tenner du opp veden nedenfra, dannes så mye gasser og partikler at en del av dem slipper forbi etterbrenningen og går uforbrent ut gjennom skorsteinen. Kilde: SINTEF


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer