Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

9 av 10 har ikke alarm på hytta

Og det selv om den er full av verdier tyvene vil ha tak i.

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker hytteliv. 4 av 10 har en hytte, og enda flere har tilgang til en via venner og familie. Særlig nå om sommeren står en ferie på hytta ved sjøen høyt i kurs.

Men ferieidyllen blir ødelagt hvis man kommer ned og oppdager at det har vært innbrudd i hytta mens den sto ensom og forlatt.

Risikoen for dette er ganske stor, for 92 prosent av nordmenn med hytte har ikke installert alarm. Det viser en undersøkelse gjort av Tryg Forsikring.

Og det til tross for at norske hytter blir stadig mer luksuriøse og fulle av dyre ting som flatskjerm-tv, stereoanlegg, dyre kjøkkenmaskiner osv.

Økende hyttestandard

– Hyttestandarden i Norge er stadig økende. Der vi for noen år siden syntes hytter uten strøm og innlagt vann var helt naturlig, er det nå mer og mer vanlig med både bredbånd, flatskjerm og badestamp, sier Karsten Kristiansen, skadedirektør i Tryg Forsikring.

Når det er sagt så er det også få av oss som har innbruddsalarm i vår vanlige bolig, og her er sjansen større for at du opplever innbrudd. Du bør vurdere å installere alarm, for du er faktisk 25 ganger tryggere med alarm enn uten.

Les også: Husk å slå på alarm før du drar på ferie. Det er viktigere enn å gi beskjed til naboen

Lokkende for tjuvradder

En tom hytte full av dyre ting er selvsagt veldig interessant for innbruddstyver. I fjor var det 2.697 hytteinnbrudd i Norge, og forsikringsselskapene betalte ut erstatninger for 71 millioner kroner, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

– Når folk investerer mer og mer penger i hyttestandarden, er det uheldig at ikke sikkerhetsnivået oppgraderes tilsvarende. Vi vil oppfordre alle hytteeiere til å installere en alarm. Det er en relativt sett rimelig forsikring mot innbrudd, spesielt på et sted hvor det er få naboer og lite tilsyn for øvrig, sier Kristiansen.

– Husk også å oppgradere innboforsikringen etter hvert som verdiene øker. Altfor mange glemmer dette, og kan være underforsikret den dagen uvedkommende tømmer hytta for verdier.

Redd for innbrudd i din vanlige bolig mens du er på ferie? Se triksene som reduserer sjansen her

Virker preventivt

Nå kan man spørre seg hvor mye vits det er med en alarm på hytta hvis sikkerhetsselskapet som den er tilkoblet befinner seg i nærmeste småby en times kjøring unna. Men en alarm vil ha en viss preventiv effekt. Hvis innbruddstyvene kan velge mellom å bryte seg inn i din alarmfrie hytte eller naboens som faktisk har alarm installert, er sjansen stor for at han velger din. Og har du en alarm som uler godt, kan det jo være noen av hyttenaboene oppdager det om du får uønsket besøk.

Forøvrig må rådet være å låse inn dyre gjenstander når du reiser fra hytta, for å gjøre det vanskeligere for tyvene å få noe verdifullt med seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer