Her ser du Sharps 8k4k-TV i aksjon.Det er dessverre umulig å gjenskape kvaliteten på et digitalt stillbilde, men dette TV-bildet er det mest detaljerte vi har sett. Punktum. Foto: Per Ervland
Her ser du Sharps 8k4k-TV i aksjon.Det er dessverre umulig å gjenskape kvaliteten på et digitalt stillbilde, men dette TV-bildet er det mest detaljerte vi har sett. Punktum. Foto: Per ErvlandVis mer

8k4k: Kommer 2020

16 ganger bedre enn dagens full-HD standard på 1080p.

Det eneste sikre når det gjelder teknologi er at det nye produktet du nettopp har kjøpt, innen kort tid vil bli erstattet av noe som er bedre.

Allerede nå er det nemlig rimelig klart at framtidens HD-oppløsning vil bli 8k4k, eller noe i nærheten av 8000 piksler i bredden og 4000 i høyden - mot dagens 1920 x 1080. Vi får riktignok en mellomperiode på 4k som såvidt har begynt å starte i og med at stadig flere Blu-ray spillere kan skalere til denne oppløsningen. Likevel: I de store produsentenes godt skjulte testlokaler er det 8k4k som står øverst på tegnebrettet.

Det store spørsmålet hittil har derfor bare vært når herligheten rulles ut på markedet.

Sharp og NHK

Det er umulig å gjenskape på et digitalt stillbilde, men dette TV-bildet er det mest detaljerte vi har sett. Punktum. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

På høstens IFA-messe viste den japanske TV-giganten Sharp fram en prototype på nettopp 8k4k, og det er ikke fritt for at vi ble imponert: I praksis var detaljgraden så høy at det nesten var som å se på 3D, selv når man så på 2D-bilder.

  • Den 85-tommer store TV-en hadde en oppløsning på 7680 x 4320 piksler, som altså kalles 8k4k. Andre navn har imidlertid også blitt brukt, som Ultra HD, og Super Hi-Vision.
  • Det tilsvarer over 33 megapiksler (33.177.600), mens dagens full HD er på 2 megapiksler. I praksis er det altså 16 ganger flere megapiklser enn du får med dagens standard.
Les mer om Sharps 8k4k-TV her!


Men en ting er hvilke prototyper som vises på årets store teknologimesser, noe helt annet er når de superoppløste produktene kommer i butikken, og dette ser nå våre kollegaer i Teknisk Ukeblad ut til å ha fått svaret på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I følge TU har nemlig NHK (Japans svar på NRK) nå bekreftet at teknologien vil bli allment tilgjengelig fra 2020, men du får neppe se det på 47-tommere eller andre "små" TV-er; de vil ikke dra nytte av en så høy oppløsning. Sharps prototype var på 85 tommer, noe som kanskje er en relativt vanlig TV-størrelse i 2020.

Innhold er alfa omega

Det er i hvert fall lov å håpe at bransjen utvikler det nye formatet i fellesskap, slik at hele verdikjeden (altså både avspillere, TV-er, TV-program og filmer) er på plass samtidig.

Nødvendigheten av dette så vi senest på 3D-satsningen, hvor bransjen begikk generaltabben å lansere produktene (TV/Blu-ray) før innholdet i form av filmer var klart.

Med NHK med fra starten har de i hvert fall tatt et lite skritt i riktig retning.

I følge TU er NHK involvert i utviklingen av teknologien sammen med japanske leverandører. Og at dette tar tid er ingen overraskelse: Prisen på opptaks- og avspillingsutstyr må drastisk ned, og ikke minst må TV-selskapene finne en mer praktisk løsning på overføring av de enorme datamengdene. Den høye bitraten på en 8k4k-fil vil nemlig kreve langt mer båndbredde enn hva dagens utstyr er bygget for.

DinSides tester TV-er