Foto: Finn.no
Foto: Finn.noVis mer

80 eller 30 kvadratmeter?

Inngangsbilletten til en treroms i hovedstaden trenger ikke være enorm. Hva er haken?

«Med de prisene som er der nå, får en veldig mye leilighet for pengene.Kim Thu, Obos Eiendomsmeglere»


Man skulle nesten tro at julen kom tidlig i år. En av våre lesere har tipset oss om utrolige boligpriser i en av hovedstadens bydeler: Nå får du en pen treroms med balkong og garasje på 80 kvadratmeter i Oslo til en drøy million! Fellesgjelden er på rundt 60.000 kroner.

Det er det samme som du må ut med for en ettromsleilighet på under 30 kvadrat. Også i hovedstaden. Og sistnevnte må du kanskje til og med pusse opp.

Se boligprisene i de største norske byene

Førstnevnte bolig ligger på Romsås, nord for sentrum. Og boligen vi fikk tips om er langt den eneste som er til salgs der en kan få mye bolig for pengene. Her får du nyoppussete fireroms til under 1,5 million. Hva er haken?

Under oppussing

Romsås er et typisk drabantbyområde, med blokkbebyggelse. Det ligger på grensen til marka, og er, ifølge en av meglerne i området, Kim Thu, et veldig barnevennlig strøk.

- Det er bilfri internveier, der en trygt kan gå til skole, barnehager og butikker, sier Thu til DinSide. Nærheten til marka manifesterte seg tydelig da et par kom på visning - på ski.

Hvorfor er det så billig her?

- Det har klart skjedd noe med prisene i det siste, sier Thu. - Når markedet blir tregere og vanskeligere, blir det alltid mye tøffere på Romsås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av grunnene er at det ligger litt usikkerhet rundt fellesgjeld og husleie, fordi endel av borettslagene skal rehabiliteres.

- Dette er ikke et spesialfenomen for bare Romsås. Det merkes over hele Groruddalen.

Les også: Øst-Vest-skillet øker i hovedstaden

Sett deg inn i fremtidsplanen

Romsås består av nesten 2.500 leiligheter, fordelt på 6 ulike borettslag. 3 er ferdig rehabilitert, to er vedtatt oppussing, ett skal pusses opp. Ifølge Thu kan det bli snakk om store summer, som vil synes direkte på både fellesgjeld og husleie.

- Vurderer du å kjøpe bolig på Romsås bør du sette deg godt inn i rehabiliteringsplanene for området, sier Thu. - De som kommer på visning som ikke er kjent her, ser ikke forskjell på et rehabilitert borettslag.

Dette bekrefter kollega Anders Hansen i Eiendomsmegler1.

- Det du må være veldig forsiktig med på Romsås er å ta alle borettslagene over en kam, sier Hansen til DinSide.

Han forteller at et par av blokkene er ferdig rehabilitert til relativt gunstige kostnader, og med en lav fellesgjeld, rundt 250.000 per boenhet. Et borettslag er snart ferdig, men til langt høyere kostnader.

Ifølge Hansen er nok dette med på å presse prisene nedover noe på noen av boligene som ligger ute. - Når det er sagt, jeg føler ikke at prisene har falt noe mer på Romsås enn andre steder. De er på 2006-nivå, sier Hansen.

Domino-effekt

Men det er ikke bare den blokken du kjøper bolig i som kan ha innvirkning på fellesgjelden din - dersom flere av blokkene i borettslaget står for tur, kan fellesgjelden øke etterhvert som hele borettslaget blir pusset opp.

Dette gjelder blant annet en av boligene Thu selger, men i annonsen på Finn.no finner vi ikke denne opplysningen.

- Dette står i prospektet, men ikke i selve annonsen på Finn.no, sier Thu.

DinSide: Hvorfor står ikke dette i annonsen?

- Det er usikkert hvor mye fellesgjelden vil øke, vi vet faktisk ikke, sier Thu. - Nærmere info fås i prospektet, som man får på visning, eller kan få tilsendt ved å trykke på lenken i annonsen.

Det å sette seg inn i planene for borettslaget du vurderer å kjøpe bolig i er alltid viktig - men for dem som er vant til mindre borettslag, er det viktig å ta med seg lærdom fra eksempelet over: Det er ikke bare den blokken, eller den oppgangen du ser på bolig i som teller. Du bør også sjekke hva som er planlagt for resten av borettslaget.

Gode sjekkpunkter

En annen felle som kan være lett å gå i er "nyoppusset". En ting er at det ligger mye forskjellig i begrepet. Der noen har flikket på overflatene, har andre pusset opp fra bunn. Men det hjelper lite om boligen du kjøper har splitter nytt og nyoppusset bad, dersom borettslaget har vedtatt at alle badene skal pusses opp og soilrørene byttes.

- Det ligger mye forskjellig i "nyoppusset", sier Thu. - Selv om noe er gjort fra bunn, er det stor forskjell i materialvalg og detaljer.

Les også: Her er spørsmålene du bør stille før du kjøper boligen

Men med alle reservasjoner i behold, er begge meglerne DinSide har snakket med klar i sin konklusjon: Kjøper du bolig på Romsås får du mye bolig for pengene.

Husk bare å sjekke alle oppussingsplaner først, slik at du ikke får noen økonomiske overraskelser i fremtiden. Og ha i mente at boligene på Romsås ikke er rimeligere nå enn de var for et par år siden, sett i forhold til andre boliger i hovedstaden.