<b>LANG ANSIENNITET FOR Å VELGE FØRST:</b> På disse nye boligprosjektene måtte borettslagsmedlemmene ha lang ansiennitet, for å få førstevalget. Foto: Boligbyggelagene
LANG ANSIENNITET FOR Å VELGE FØRST: På disse nye boligprosjektene måtte borettslagsmedlemmene ha lang ansiennitet, for å få førstevalget. Foto: BoligbyggelageneVis mer

73 års ansiennitet for å velge først

Du må ha lang ansiennitet for å velge på øverste rekke.

Ifølge Norske Boligbyggelag (NBBL) selges rekordmange borettslagsleiligheter på forkjøpsrett. For å stille først i køen når nye boliger i regi av boligbyggelagene legges ut for salg, kan det være avgjørende å ha et langt medlemskap.

Men akkurat hvor langt medlemskap er det nødvendig å ha, for å få førstevalget når nye boligprosjekter legges ut for salg?

Vi har forhørt oss med noen store boligbyggelag, og funnet eksempler på boliger hvor medlemskap fra så langt tilbake som 1938, har vært avgjørende for å stille først i køen.

Voksenhagen ved mellom Røa og Holmenkollen. 50 småhus i funkisstil med underjordisk garasjeanlegg og takterasser. Prosjektet er utsolgt. Han som fikk velge først, hadde medlemskap fra 1938. Foto: Voksenhagen
Voksenhagen ved mellom Røa og Holmenkollen. 50 småhus i funkisstil med underjordisk garasjeanlegg og takterasser. Prosjektet er utsolgt. Han som fikk velge først, hadde medlemskap fra 1938. Foto: Voksenhagen Vis mer


Voksenhagen - anno 1938

– For nye boligprosjekter gjelder det generelt at du alltid får kjøpt en ny bolig selv med dagferskt medlemskap, du kan faktisk melde deg inn der og da og allikevel få kjøpe, men for de mest populære prosjektene så har de som velger først gjerne svært lang ansiennitet. Et eksempel på et slikt prosjekt er Voksenhagen, men også der kunne du få kjøpe med dagfersk ansiennitet, sier Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Oslo Bolig- og Sparelag (OBOS), til DinSide.

– I Voksenhagen var det en med medlemsskap fra 1938 som valgte først. For dette medlemmet var det nok størrelse og beliggenhet som gjorde utslaget for valget, fortsetter Pettersen.

Årvoll senter ble lagt ut for salg 8. september. 10 av 39 leiligheter solgt ved salgsstart. Her hadde kjøperen med lengst ansiennitet vært medlem siden 1951. Foto: Usbl
Årvoll senter ble lagt ut for salg 8. september. 10 av 39 leiligheter solgt ved salgsstart. Her hadde kjøperen med lengst ansiennitet vært medlem siden 1951. Foto: Usbl Vis mer


Årvoll - anno 1951

Usbl, Norges nest største boligbyggelag, med fokus på Oslo og Østlandet, sier de tydelig merker at bruken av forkjøpsrett er økende. I deres nyeste prosjekt på Årvoll ble 10 av 39 leiligheter solgt ved salgsstart. Her hadde kjøperen med lengst ansiennitet vært medlem siden 1951, men det er også mulig å komme seg inn dagen før og likevel komme litt frem i køen.

– Usbl har sine røtter på Årvoll så det var ikke overraskende at det på salgsmøtet dukket opp en del medlemmer med lang ansiennitet. At den som fikk velge først hadde medlemsnummer 20 av 62.000 kom likevel overraskende på oss. Heldigvis har vi mange likeverdige boliger på Årvoll slik at vi kunne tilby de fleste budgiverne en bolig de ble fornøyd med, sier Vera Houck, prosjektdirektør i Usbl, til DinSide.

Når prestisjeprosjektet på Sørenga legges ut for salg, forventer de stor pågang, og god nytte av medlemskap. Usbl-medlemmer har forkjøpsrett på byggetrinn 4, som legges ut for salg 19. oktober.

– Med nesten 1.000 nye interessenter første halvår 2011 og nesten 5.000 interessenter totalt, er det grunn til å tro at pågangen vil bli like stor for dette trinnet som for tidligere trinn. Da har Usbl-medlemmene en stor fordel ved å kunne velge først ved salgsstart, sier Trude Larsen, markedssjef i Sørenga Utvikling KS.

Grilstad Park er et helt nytt boligprosjekt på Ranheim. Feltet skal bygges ut med eneboliger, leiligheter og rekkehus - tilsammen omkring 350 boenheter. Disse rekkehusene er utsolgt, og medlemskap fra 70-tallet har vært avgjørende for å få velge først. Foto: TOBB
Grilstad Park er et helt nytt boligprosjekt på Ranheim. Feltet skal bygges ut med eneboliger, leiligheter og rekkehus - tilsammen omkring 350 boenheter. Disse rekkehusene er utsolgt, og medlemskap fra 70-tallet har vært avgjørende for å få velge først. Foto: TOBB Vis mer


Grilstad Park - anno 1970-tallet

– På nybolig-området har vi eksempler fra salg av populære rekkehus på Grilstad Park hvor medlemskap fra 70-tallet har vært avgjørende, sier Solvor Sundet, leder for medlemsavdelingen i Trondheim og omegn boligbyggelag (TOBB), til DinSide.

– De med lengst ansiennitet får fortrinnsrett i å velge. Her ble medlemmene rangert i forhold til medlemskap i boligbyggelaget. Det gikk 18 boliger på det første møtet, hvor alle fikk velge etter ansiennitet. Da hadde medlemskapet stor betydning, forteller Sundet i TOBB.

– Vi selger i overkant av 1.000 boliger hvert år. Når det er så få boliger i markedet, har medlemskap i TOBB og sentrumslagene stor betydning. Opp i 40 prosent av boligene tas på forkjøpsrett, sier Sundet.

Hun forteller at lønnsomheten av et langt medlemskap endrer seg med temperaturen i markedet.

– Når det er få boliger på markedet, er det en høy andel som blir tatt på forkjøpsrett. Når det er roligere perioder, har det vært ned i 25 prosent , som for noen år tilbake i tid.

Men Sundet understreker at du ikke må ha høy ansiennitet for å komme deg inn på boligmarkedet.

– Du kommer deg inn på markedet, ja. Og vi ser når det gjelder bruktboliger, er det lettere om du har ei ukes ansiennitet, enn om du har ingen. Dette varierer veldig fra prosjekt til prosjekt, sier Sundet i TOBB.

Myklaberget på Sola. Her var det lengste medlemskapet, og dermed ansiennitet, fra 1979. Foto: Stavanger Boligbyggelag
Myklaberget på Sola. Her var det lengste medlemskapet, og dermed ansiennitet, fra 1979. Foto: Stavanger Boligbyggelag Vis mer


Myklaberget - anno 1979

– Vi har mange eksempler på bruk av lang ansiennitet både på salg av nye og brukte boligbyggelagsleiligheter, sier Cecilie Wathne, kommunikasjonssjef i Stavanger Boligbyggelag til DinSide.

– Forkjøpsretten er en av de viktigste medlemsfordelene, og vi ser at mange unge benytter seg av muligheten som ligger i overføring av medlemskap når de skal inn på boligmarkedet, sier Wathne.

Hun utpeker Myklaberget som et populært prosjekt, hvor det var gunstig med lang ansiennitet for å få velge først.

– Et veldig populært prosjekt i Stavanger-regionen, hvor det kun er noen få boenheter igjen, er Myklaberget på Sola. Her har vi hatt for salg en del mindre leiligheter, og det har vært stor interesse blant annet blant yngre kjøpere. Her var det lengste medlemskapet, og dermed ansiennitet, fra 1979, forteller Wathne i Stavanger Boligbyggelag.