7 myter om sparepærer

Grønn hverdag har sett nærmere på ulike myter om sparepærer.

Sparepærer gir kreft. Lyset blir kaldt og hardt, og det lønner seg ikke. Fleip eller fakta? Svaret er ikke alltid bare ja, eller nei. I anledning glødelampeforbudet fra 1. september har Grønn hverdag avlivet noen av dem.

Vær varsom: Slik bruker du sparepærene forsvarlig

1. Kvikksølvet i sparepærene er så farlig at det ikke lønner seg for miljøet å bruke dem, selv om de bruker langt mindre energi enn glødelamper

Sparepærer inneholder kvikksølv, og det gjør ikke glødepærer, men strømproduksjon fra kullkraftverk gir også kvikksølvutslipp. Beregninger fra Danmark viser at det totale kvikksølvutslippet blir mindre ved bruk av sparepærer enn ved bruk av tradisjonelle glødelamper.

Les også: Dette skal du gjøre dersom du knuser en sparepære

2. Glødepærer bidrar til romoppvarming. Det eneste vi oppnår ved å bytte til sparepærer, er at panelovnene skrur seg på tidligere. Besparelsen er lik null.

Det er flere årsaker til at dette er feil. Varme stiger, og siden lamper gjerne er høyt oppe på veggen eller oppunder taket, får du ikke utnyttet varmeenergien. Det er langt mer effektivt å bruke varmekilder som er plassert nærmere gulvet.

I tillegg er det ikke behov for oppvarming hele året.

3. Sparepærer gir stygt, kaldt og hardt lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvaliteten på sparepærer varierer. Velger du en med en varm lysfarge, er det ikke sikkert du vil merke forskjell. Be om en pære med fargetemperatur på rundt 2.700 K. Prøv deg frem til du finner en som passer for deg.

Les også: Slik blir livet etter den siste glødelampen går

4. Sparepærer er dyre, og sparer ikke nok strøm til at det lønner seg å bytte

Dette er helt feil: Selv om glødelamper hadde vært gratis, hadde det lønt seg å bruke sparepærer. De bruker langt mindre strøm, og har lengre levetid.

Her er et regneeksempel som sammeligner 60 watts glødepærer med 11-watts sparepærer.

Sparepære, levetid 10.000 timer:
Innkjøp: 50 kroner
I bruk: 11 W x 10.000 timer à 0,9 kr/kWh = 99 kroner.
Totalpris: 149 kroner.

Glødelampe, levetid 2.500 timer
Innkjøp: 20 kroner for 4 stk
I bruk: 60 W 0.000 timer à 0,9 kr/kWh = kr 540 kroner
Totalpris: 560 kroner.

Du sparer 411 kroner. Og dette er bare én lyspære.

Les mer om LED-pærer her

5. Sparepærer kan gi hudkreft

Dette er delvis sant, men sparepærer sender ikke ut annen stråling enn den som fins i dagslys. Det er også ekstremt lite sannsynlig, dersom du tar noen enkle forholdsregler. En studie av det britiske Mattilsynet viser at sparepærer som ser ut usom sammenkveilede lysrør kan sende ut farlig stråling dersom det ikke er skjerm på lampen og man oppholder seg mindre enn 2 cm fra lyspæren et par timer hver dag. Lite sannsynlig med andre ord, men dersom du ofte har nærkontakt med lyskilder bør du bytte til en annen type.

Stor sammenligning: Disse sparepærene ble best i test

6. Du kan få migrene og epilepsi av sparepærer

Det finnes ingen forskningsresultater som dokumenterer dette for de sparepærene som finnes på markedet i dag. Gamle sparepærer derimot, blinket 100 ganger i sekundet og kunne utløse epilepsianfall hos epileptikere og migreneanfall hos migrenepasienter. Dagens sparepærer er høyfrekvente, slik at de ikke flimrer.

Nedslående resultater i dansk test: Ingen av sparepærene holder mål!

7. Sparepærer forårsaker stress, konsentrasjonsvansker og depresjon

Det finnes ingen forskningsresultater som dokumenterer dette. Igjen, de nye høyfrekvente sparepærene som er på markedet i dag flimrer ikke og egner seg godt som arbeidslys.

Se de alternative arbeidslampene som går på solenergi.

Les mer på Grønn hverdags nettsider

Kilde: Grønn hverdag, DinSide