Et lite kott eller en bod med ekstra lagringsplass står øverst på listen over hva de ønsker fra sin neste bolig hos 7 av 10 nordmenn. Foto: Colourbox.com
Et lite kott eller en bod med ekstra lagringsplass står øverst på listen over hva de ønsker fra sin neste bolig hos 7 av 10 nordmenn. Foto: Colourbox.comVis mer

7 av 10 drømmer om en ekstra bod

En ekstra bod står øverst på nordmenns ønskeliste når de skal kjøpe ny bolig.

Kunne du utvidet boligen din med ett rom, hvilket rom ville du valgt da? Svaret Prognosesenteret fikk fra respondenter i undersøkelse Future Living 4 er langt mer prosaisk enn en kanskje skulle tro: En ekstra bod.

- Hele 68 prosent av de spurte ønsker seg en ekstra bod, sier Truls Vasvik, siviløkonom i Prognosesenteret. Vi har for mange ting, og mer lagringsplass er noe 7 av 10 vil prioritere i sin neste bolig. Neste drømmerom på listen er separat vaskerom (66 prosent) mens 55 prosent skulle gjerne hatt et eget gjestetoalett.

Future Living er en undersøkelse som tar for seg hvordan nordmenn ønsker å bo i fremtiden, og den gjennomføres annet hvert år av Prognosesenteret.

Alt om å kjøpe bolig på DinSide

Enkel løsning for deg med hage

Slike små anneks, skjul eller boder, kan du fritt sette opp i hagen din, om du trenger ekstra plass. Foto: RKC
Slike små anneks, skjul eller boder, kan du fritt sette opp i hagen din, om du trenger ekstra plass. Foto: RKC Vis mer


Har du hage, er løsningen nærmere enn du tror. Selv om veien til boden kanskje blir litt lenger enn planlagt, kan de fleste fritt sette opp små boder eller anneks i hagen, uten å byggemelde det først, med et par viktige begrensninger: Grunnflaten må ikke være større enn 15 kvadratmeter, det kan maks være 3 meter høyt, og 2,5 meter gesimshøyde (laveste punkt på taket).

I tillegg må det være mer enn en meter avstand til andre bygg på eiendommen, og mer enn fire meter fra grensen til naboen, med mindre naboen gir tillatelse til at du setter det opp nærmere. For nabofredens skyld, anbefaler vi at du uansett hører med naboen før du setter opp et drivhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om hvilke lover og regler som gjelder, i forskrift om saksbehandling og kontroll i byggesaker (SAK). Pass også på at bygget er i samsvar med gjeldende reguleringsplan med bestemmelser.

Skal du i gang med større prosjekter, bør du passe på å sette deg inn i de nye byggereglene som trådte i kraft 1. juli i fjor.

Lønnsomt areal

For noen kan det være økonomiske insentiver som trekker. For visste du at det å kjøpe bolig med bod også kan være lønnsomt, i forhold til å utstyre din bolig med mange skap og hyller? De kvadratmeterne som er bod teller nemlig ikke med i boligarealet, som er en av de viktigste faktorene når boligens ligningsverdi skal beregnes. For dem som eventuelt ligger og vipper i en formuesskatteposisjon, kan det å velge en bolig med innebygget bod, fremfor en romslig bolig med plass til mange skap, bidra til at du ikke må betale formueskatt.

Er du langt unna, eller over hodet ikke i nærheten av, å måtte betale formueskatt vil det derimot ikke ha noe å si.

Ny ligningsverdi: Slik finner du boligens areal

På tide å renske opp?

Ekstrarommene vi drømmer om
RomProsent Har i dag
Ekstra bod6859
Separat vaskerom6659
Gjestetoalett5539
Hobbyrom4429
Kjølerom/spisskammer4s3920
Walk in Closet3711
Kjellerstue3235
Medie/audio/TV-rom3115
Kilde: Future Living 4/Prognosesenteret


Er du en av dem som ønsker deg en ekstra bod, kan det kanskje hende at du burde tenke litt annerledes. For som du kan se av tabellen til høyre, viser undersøkelsen at 59 prosent har en ekstra bod allerede. Dette vil si at minst ni prosent av dem som ønsker seg en ekstra bod allerede har det. Dette tallet kan godt være høyere.

Nå er jo slik at boder har ulike bruksområder, for eksempel en til verktøy, en til kofferter/klær, en til sportsytstyr, et cetera. Men i alt for mange tilfeller er nok boden kun et venterom før ting og tang havner i søppelkassen, på loppemarkeder eller på Finn-torget.

Så hvorfor ikke la tingene slippe den lange ventetiden, og gi dem en rask begravelse - eller nytt liv? Spesielt dersom du ønsker å selge noe brukt, kan det lønne seg at det ikke er helt utdatert. Med mindre det er snakk om antikviteter, da.

For hvem vet: kanskje du finner en skatt i boden som kan finansiere oppgradering av ny bolig, til en som har en ekstra bod?

Smart nyhet fra Finn.no: Se hva naboene dine gir bort.