50.000 har gjort det

Men det er fortsatt langt igjen før alle følger påbudet om energimerking av boliger til salgs og utleie.

Energimerkingsikonet mangler i seks av ti annonser for bolig til salgs, viser våre undersøkelser.  Foto: Finn.no/DinSide
Energimerkingsikonet mangler i seks av ti annonser for bolig til salgs, viser våre undersøkelser. Foto: Finn.no/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50.000 energimerkede boliger og 1700 energimerkede yrkesbygg. Det er resultatet etter seks måneder med energimerking, melder Norges vassdrag- og energidirektorat i en pressemelding.

Les også: Slik energimerker du boligen din

Første juli i fjor ble det obligatorisk å energimerke alle bygg og boliger over 50 kvadratmeter som skulle selges eller leies ut. NVEs første halvårsrapport viser at bygg- og boligeiere tar ordningen på alvor.

- 50.000 merkede boliger betyr at mellom to og tre hundre boligeiere energimerker hver dag. Vi er godt fornøyd med at så mange følger opp denne nye ordningen som setter energibruk på dagsorden i eiendomsmarkedet, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Det er imidlertid langt fra bra nok

En undersøkelse foretatt av DinSide blant 100 boliger som var til salgs på Finn.no, på dagen 2 måneder etter at ordningen ble innført, viste imidlertid at kun 3 av 10 valgte å ta med energimerking i boligannonsen.

Tilsvarende tall fra, basert på undersøkelser av 100 av de boligene på over 50 kvadrat som ble lagt ut for salg mandag 24. januar i år, er litt mer oppløftende, selv om målet om at alle skal ha det med i markedsføringen langt fra er møtt: 4 av 10 har opplyst om energimerking i annonsen.

Les mer: Er det selger eller meglers ansvar å ta med energimerkingen?

Ferske tall fra Finn.no er imidlertid langt mer optimistiske: Fra 1. juli til og med 23. jauar ble det lagt ut 51.744 annonser for boliger til salgs. Tar vi med i beregningen at en andel av disse er under femti kvadrat, men at det også skal gjelde leieboliger, kan det virke som en rekke boligeiere bare har utsatt energimerkingen til visning eller salg, selv om de ikke fikk det med i boligannonsen.

Øker verdien


Ifølge Norges TakseringsForbund øker teknisk verdi med rundt 100.000 kroner for hver karakter du går opp på energimerkeskalaen. Men markedet har ikke fått dette med seg ennå.

- Det betyr at du kan gjøre gode kjøp blant hus med høy merking i og med at dette ennå ikke tas hensyn til i markedsprisen, sier Ole Øyvind Moen, president i Norges TakseringsForbund.

- Folk er mest opptatt av beliggenhet og detaljer ved boligen og glemmer den enorme forskjellen som kan være i energikostnader mellom to ellers like boliger, sier han.

Snittkarakteren for de energimerkede boligene er E med oransje oppvarmingskarakter. Til sammenlikning vil et nytt hus normalt få C. Oransje oppvarmingskarakter betyr at gjennomsnittsboligen har elektrisk oppvarming og lukket vedovn.

- Vi oppfordrer alle som skal kjøpe eller leie til å etterspørre energiattesten. Den sier noe om bygningens kvalitet og driftskostnader. Med de strømprisene vi ser nå i vinter er det mye å spare på å bo i en energieffektiv bolig fremfor en som havner lengre ned på skalaen, uttaler Aas.


Karakterskalaen har rom for de som vil strekke seg langt og oppnå de beste karakterene når man skal bygge nytt. Dette krever litt planlegging, men man kan spare betydelig på driftsutgiftene til energi.

En av ti boliger står til stryk når de energimerkes.
Gjett hvilken karakter snittboligen har?