50 prosent dyrere i Norge

Ferdighus koster en halv million mer på denne siden av grensen.

Har de gule priser i Sverige? Det svenske huset til høyre koster mer enn 400.000 mindre enn det til venstre som selges i Norge. Forskjell: 1,5 kvadratmeter. Eller er det mer som ligger bak? Foto: Älvsbyhus.no/Älvsbyhus.se
Har de gule priser i Sverige? Det svenske huset til høyre koster mer enn 400.000 mindre enn det til venstre som selges i Norge. Forskjell: 1,5 kvadratmeter. Eller er det mer som ligger bak? Foto: Älvsbyhus.no/Älvsbyhus.se Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan spare mye på å dra til Sverige for å handle. Det er ikke bare kjøtt, tobakk, smågodt og alkohol som er billigere, du kan også spare store summer dersom du drar over grensen for å kjøpe møbler eller elektronikk. Og en gunstig valutakurs har gjort sitt til at svenskehandelen er ekstra gunstig.

Les mer: Mye å spare i Sverige

Men er det også det når du skal kjøpe det som for de fleste er det aller dyreste de noen sinne kjøper, nemlig et hus? En årvåken leser tipset oss om at ferdighusprodusenten Älvsbyhus tar mye mer for husene sine i Norge enn i Sverige.

I en e-post til oss skriver han: Hustypen Bruse på 120 kvm koster kr. 1.323.000 norske kroner i Norge. I Sverige koster tilsvarende hus (navn i Sverige: Tyr) 1.034.200 svenske kroner.

Dette tilsvarer 886.000 norske kroner med dagens kurs.

Hva er grunnen til at det koster 440.000 kroner mer i Norge?

Slik ser plantegningene til det svenske huset, Tyr ut. Foto: Älvsbyhus
Slik ser plantegningene til det svenske huset, Tyr ut. Foto: Älvsbyhus Vis mer


Ifølge administrerende direktør i Älvsbyhus Norge, Ruben Vea, er det en rekke ulike årsaker til at det norske huset er så mye dyrere. Hovedårsaken er at norske byggeregler fordyrer huset.

- Selv om produktene ser like ut, er det mange forskjeller som fordyrer i Norge. Rent utseendemessig kan disse to husene se like ut, men de tekniske kravene i Norge er ganske forskjellige fra Sverige. Blant annet er det dobbelt så mange takstoler i et norsk hus som i et svensk hus, sier Vea til DinSide.

Det norske huset ser, med et par unntak, ut som det er helt likt det svenske.  Foto: Älvsbyhus
Det norske huset ser, med et par unntak, ut som det er helt likt det svenske. Foto: Älvsbyhus Vis mer


Han forklarer at det er mange tekniske detaljer som er forskjellige, som man ikke uten videre kan lese ut ifra plantegningene. For, som du kan se utifra plantegningene til høyre, ser det ut som om forskjellene er minimale. I tillegg til at møblene er tegnet inn litt forskjellig er entré/hall-området mer skjermet i det norske huset, og det ene har bod.

Nye energikrav fordyrer

Nye energikrav til nybygg i Norge er en annen fordyrende faktor. - Dette vil komme på mellom 100.000 og 150.000 kroner per hus, sier Vea. Dette gjør det mye dyrere å bygge i Norge enn i Sverige.

Her kan du lese mer om de nye, fordyrende byggereglene.

Listen med faktorer som øker prisen på de norske boligene slutter heller ikke der. Norsk arbeidskraft er vesentlig dyrere i Norge enn i Sverige, det samme er administrasjonskostnadene. Transportkostnadene er også vesentlig høyere i Norge, og fordi fabrikken produserer flere svenske enn norske husmodeller, blir enhetskostnaden høyere for de norske husene.

Dette er også kanskje et av de tilfellene kronekursen jobber mot norske forbrukere. For selv om kronekursen er lav nå, må forhandlerne kalkulere inn risikoen rundt en varierende kurs.

Norsk ekstraservice

I tillegg til disse ekstrakostnadene får du en ekstraservice hos de norske forhandlerne, som ikke svenskene får: - Vi ordner byggesaksbehandling, mens i Sverige gjør forbrukerne dette selv.

De norske husene har også en litt høyere standard enn de svenske. For eksempel er det standard med tregulv i Norge, mens i Sverige er dette tilvalg - der leveres huset med gulvbelegg.

- Når vi summerer opp er vi fortsatt konkurransedyktige på pris mot norske konkurrenter, men ekstrakostnader i Norge, blant annet det jeg har nevnt gjør at totalsummen blir dyrere her enn i Sverige. Det er ikke lovlig å selge det svenske produktet i Norge, ellers hadde vi jo gjerne gjort det, avslutter Vea.

Synes du det likevel er for dyrt, og drømmer om å kjøpe hus, eller hytte i Sverige? Her kan du lese mer om noen av de reglene som gjelder ved kjøp av bolig i vårt naboland.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!