50 år med husdrømmer

Vi blir aldri ferdig med ferdighus.

Ferdighusene har gått gjennom en formidabel utvikling siden de ble lansert.

- Det var på 60-tallet at ferdighusene virkelig blomstret opp. Men det var snakk om enkle hus i denne perioden - det skulle være rasjonell bygging, sier markedskonsulent i Systemhus, Bjørn Halland.

>>>BILDESPESIAL: Se tiårenes ferdighus

Ble rikere

- På 70-tallet var husene ganske like - de var fremdeles enkle, men kanskje litt større enn på 60-tallet. Men på 80-tallet fikk vi mer penger - husene ble større, mer pompøse, og ofte litt amerikainspirert. På 1990-tallet ses det ofte en herregårdsstemning. Husene fikk flere arker, karnapper og smårutete vinduer, sier Halland i Systemhus, og legger til:

Norske ferdighus har gjennomgått en stor forandring de siste 50-60 årene. Bildeillustrasjon: Per Ervland.
Norske ferdighus har gjennomgått en stor forandring de siste 50-60 årene. Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer

50 år med husdrømmer

  1. Ferdighus i 50 år


- På 2000-tallet har vi fått en større variasjon, og funkishusene er også kommet tilbake. Likevel ser vi at flertallet av hus som bygges, er preget av bygderomantikk, avslutter han.

Middelalderens ferdighus

I boken Historien om Block Watne står det blant annet følgende:

Husbygging som industri var ingen ny tanke. I industriens vugge, Storbritannia, begynte man alt på 1830-tallet å prefabrikkere huselementer for emigranter, som et bidra til den pågående kolonialiseringen. I Norge begynte de to trønderbedriftene Jacob Digre og M. Thams & Co. samt Strømmen Trævarefabrikk utenfor Oslo noen tiår senere med ferdighusproduksjon. Eller rettere: Et byggesett som besto av ferdig skårne materialer.
Husene ble markedsført gjennom påkostede kataloger.

Norsk tradisjon for ferdighus kan faktisk trekkes helt tilbake til middelalderen, da bønder og håndverkere i skogrike deler av landet hogget og skar til materialer som ble solgt til trefattige deler av landet i hele sett. I vår tid kalles det precut, eller prekutt - altså saget på forhånd.

Byggestil

Hvilket tiår liker du best i forhold til karakteristiske ferdighus? (Avsluttet)
1990-tallet(34%) 155
2000-tallet(21%) 96
1980-tallet(16%) 74
1960-tallet(11%) 50
Ingen av dem!(10%) 44
1970-tallet(7%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men ferdighus - slik vi kjenner dem i dag - er tross alt noe annerledes. Og på 1960-tallet tok det altså for alvor av. I år har eksempelvis husprodusenten Systemhus 40 års jubileum. Hellvikhus fyller 60 år - og om noen år fyller Block Watne 50 år.

DinSide Bolig har samlet hus fra en rekke husprodusenter fra 1950-tallet og frem til i dag:

Se bildekavalkaden her!

Typehusenes utvikling

- De første husene fra 1950-årene var tilpasset Husbankens den gang snevre rammer, og måtte være overkommelige i pris. I 60-årene fortsatt det med en blanding av 50-tallets hustyper med 1½ etasje, og de mer moderne med alle boligrom på en flate. Noe av det spesielle med disse nye var lav takvinkel, forklarer Paulfrid Hegrestad, markedssjef i Hellvikhus, og legger til:

- I 70-årene kommer så den nye varianten med hovedinngang i underetasjen. Det er ikke loftsinnredning, men til dels ble soverom innreddet i underetasjen. I 80-årene kom da husene med detaljer som kvister, karnapper, vindussprosser og takoverbygg, og i 90-årene gjør 1½ etasje seg for fullt gjeldende igjen. Mindre tomter tvinger fram noe mindre grunnflate og full utnyttelse av loft og kjeller, avslutter hun.

Mer om ferdighus: