50 år med husdrømmer

Vi blir aldri ferdig med ferdighus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferdighusene har gått gjennom en formidabel utvikling siden de ble lansert.

- Det var på 60-tallet at ferdighusene virkelig blomstret opp. Men det var snakk om enkle hus i denne perioden - det skulle være rasjonell bygging, sier markedskonsulent i Systemhus, Bjørn Halland.

>>>BILDESPESIAL: Se tiårenes ferdighus

Ble rikere

- På 70-tallet var husene ganske like - de var fremdeles enkle, men kanskje litt større enn på 60-tallet. Men på 80-tallet fikk vi mer penger - husene ble større, mer pompøse, og ofte litt amerikainspirert. På 1990-tallet ses det ofte en herregårdsstemning. Husene fikk flere arker, karnapper og smårutete vinduer, sier Halland i Systemhus, og legger til:

Norske ferdighus har gjennomgått en stor forandring de siste 50-60 årene. Bildeillustrasjon: Per Ervland.
Norske ferdighus har gjennomgått en stor forandring de siste 50-60 årene. Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer

50 år med husdrømmer

  1. Ferdighus i 50 år


- På 2000-tallet har vi fått en større variasjon, og funkishusene er også kommet tilbake. Likevel ser vi at flertallet av hus som bygges, er preget av bygderomantikk, avslutter han.

Middelalderens ferdighus

I boken Historien om Block Watne står det blant annet følgende:

Husbygging som industri var ingen ny tanke. I industriens vugge, Storbritannia, begynte man alt på 1830-tallet å prefabrikkere huselementer for emigranter, som et bidra til den pågående kolonialiseringen. I Norge begynte de to trønderbedriftene Jacob Digre og M. Thams & Co. samt Strømmen Trævarefabrikk utenfor Oslo noen tiår senere med ferdighusproduksjon. Eller rettere: Et byggesett som besto av ferdig skårne materialer.
Husene ble markedsført gjennom påkostede kataloger.

Norsk tradisjon for ferdighus kan faktisk trekkes helt tilbake til middelalderen, da bønder og håndverkere i skogrike deler av landet hogget og skar til materialer som ble solgt til trefattige deler av landet i hele sett. I vår tid kalles det precut, eller prekutt - altså saget på forhånd.

Byggestil

Hvilket tiår liker du best i forhold til karakteristiske ferdighus? (Avsluttet)
1990-tallet(34%) 155
2000-tallet(21%) 96
1980-tallet(16%) 74
1960-tallet(11%) 50
Ingen av dem!(10%) 44
1970-tallet(7%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men ferdighus - slik vi kjenner dem i dag - er tross alt noe annerledes. Og på 1960-tallet tok det altså for alvor av. I år har eksempelvis husprodusenten Systemhus 40 års jubileum. Hellvikhus fyller 60 år - og om noen år fyller Block Watne 50 år.

DinSide Bolig har samlet hus fra en rekke husprodusenter fra 1950-tallet og frem til i dag:

Se bildekavalkaden her!

Typehusenes utvikling

- De første husene fra 1950-årene var tilpasset Husbankens den gang snevre rammer, og måtte være overkommelige i pris. I 60-årene fortsatt det med en blanding av 50-tallets hustyper med 1½ etasje, og de mer moderne med alle boligrom på en flate. Noe av det spesielle med disse nye var lav takvinkel, forklarer Paulfrid Hegrestad, markedssjef i Hellvikhus, og legger til:

- I 70-årene kommer så den nye varianten med hovedinngang i underetasjen. Det er ikke loftsinnredning, men til dels ble soverom innreddet i underetasjen. I 80-årene kom da husene med detaljer som kvister, karnapper, vindussprosser og takoverbygg, og i 90-årene gjør 1½ etasje seg for fullt gjeldende igjen. Mindre tomter tvinger fram noe mindre grunnflate og full utnyttelse av loft og kjeller, avslutter hun.

Mer om ferdighus: