5 tips til deg som skal bygge terrasse

Ja, for hvilken vei skal bordene ligge, og hvor tett? Her får du svaret.

<B>LETT:</B> Å bygge terrasse er lettere enn mange tror. Foto: BRYNJULF BLIX
LETT: Å bygge terrasse er lettere enn mange tror. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Platting, terrasse eller patio? Dekk er det også noen som kaller det. Men de består alle av plank som ligger ved siden av hverandre og hviler på solide tverrliggere.

Det finnes mange forskjellige typer materialer man kan bruke, som alle har forskjellig utseende, egenskaper og krav til behandling og vedlikehold. Vi har tidligere skrevet om noen alternativer, artikkelen finner du her.

TIPS 1: Gå for det rimeligste

Men det aller rimeligste i innkjøp og det materialet som er tilgjengelig over alt er trykkimpregnerte terrassebord av tre. Meterprisen for 28 x 120 millimeter ligger under 10-eren for den rimeligste kvaliteten hos de rimeligste trelastutsalgene. De moderne komposittløsningene eller varmebehandlede alternativene koster mange ganger så mye, godt over hundrelappen per løpemeter.

Ønsker man en terrasse som ser ut som et stuegulv krever det store investeringer i materialer og vedlikehold.

Senker man derimot de estetiske kravene noe, kan en terrasse av rimelige trykkimpregnerte bord vare i flere tiår med årlig vedlikehold og stell, og det mener vi holder for de aller fleste. Vår egen terrasse har vi nå hatt i tyve år, og den vil fortsatt holde koken en stund til.

TIPS 2: Hvordan skal bordene ligge?

Som kjent er trær omtrent runde i tverrsnitt, mens trematerialer stort sett har fire hjørner. Konsekvensen av dette er at årringene i treverket lager en bue når vi ser inn mot endeveden i terrassebordene.

Siden tre er et materiale som påvirkes av fukt og varme vil terrassebordene kunne krumme seg noe når de blir påvirket av regn og sol.

Derfor har det vært hevdet at de bør legges «riktig vei» med årringene som en U, slik at krummingen får det høyeste punktet på midten. Da skal vannet renne av og ned i sprekkene mellom materialene i stedet for å bli liggende nede i «dalen».

Men både de lærde og menigmann strides om både det faglige og viktigheten av dette.

Terrassebord og trelast har så mange variable parametre at mange har gått bort fra denne anbefalingen.

Ser man på endeveden i en typisk stabel med terrassebord hos trelasthandleren er det stor variasjon i strukturen på årringene. De er mer eller mindre tette, krumme og kommer fra alle deler av stammen på store eller mindre trær. Dessuten er mengden kvist ofte svært varierende, det samme gjelder sprekkdannelser.

ULIKT: Endeveden - svært varierende. Foto: BRYNJULF BLIX
ULIKT: Endeveden - svært varierende. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Dermed er det nesten umulig å forutse om og i hvilken grad akkurat dine terrassebord vil krumme seg etter som årene går.

Derfor har mange valgt en ganske åpenbar og svært enkel løsning: Legg terrassebordene med den peneste siden opp.

STAMMETILHØRIGHET: Årringene i treet varierer sterkt med hvor i stammen det kommer fra. Foto: BRYNJULF BLIX
STAMMETILHØRIGHET: Årringene i treet varierer sterkt med hvor i stammen det kommer fra. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


TIPS 3: Hvor tett skal bordene ligge?

Det er ikke bare hvilken side som skal opp som har vært et evig tema for diskusjon, men også hvor tett terrassebordene skal legges når man bygger.

Ferske, trykkimpregnerte materialer er svært fuktige og vil krympe en del når de tørker.

Det gjør at avstanden mellom dem blir større etter som årene går.

Vår gamle terrasse hadde opprinnelig tre millimeter avstand mellom bordene, i dag 20 år senere snakker vi om et mellomrom på rundt centimeteren.

AVSTAND: En gammel terrasse har fått god avstand mellom bordene. Foto: BRYNJULF BLIX
AVSTAND: En gammel terrasse har fått god avstand mellom bordene. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det er ikke all trykkimpregnert trelast som er like fuktig, det avhenger av hvor fersk den er og hvordan produksjon, distribusjon og lagring har foregått.

Hvor fuktig materialet er merker du ganske fort så snart du håndterer bordene og når du begynner å sage eller skru. Da kommer fuktigheten fram. Vekten er også en god pekepinn.

Hvis du for eksempel har et tilsvarende terrassebord liggende i garasjen, som har fått tørke i noen år, kjenner du tydelig forskjell på vekten når du sammenligner med et ferskt trykkimpregnert eksemplar.

Fuktigheten i et over fire meter langt terrassebord kan fort utgjøre noen kilo.

Dersom du har med helt ferske og fuktige materialer å gjøre, kan du legge bordene tett i tett.

Når de tørker vil de krympe litt og du får passe sprekker mellom bordene.

TETT: Fuktige terrassebord kan legges tett. Foto: BRYNJULF BLIX
TETT: Fuktige terrassebord kan legges tett. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Dersom du har tørre materialer kan du bruke en tommestokk eller tilsvarende tykk flis som mal til avstanden mellom bordene. Da vil du ha litt å gå på hvis bordene skulle svelle ut dersom de tiltrekker seg mye fuktighet i perioder.

TIPS 4: Hva gjør du når terrassebordene krummer seg?

Uansett om du vil legge terrassebordene tett eller med avstand mellom, så vil du fort erfare at de færreste er helt rette. De krummer mer eller mindre i alle retninger, og er du riktig uheldig får du bord som er en kombinasjon av banan og propell ...

At de er litt vridd er minst vrient. Det løser seg når du skrur fast bordene. Det som er mest utfordrende, spesielt hvis du jobber alene, er bord som er buet i fasongen, og må presses på plass. Det er svært vanskelig å både presse og skru samtidig.

Løsningen er en tvinge som er vendt om slik at den presser utover i stedet for innover. Legger du bordene med krummingen slik at de alltid må presses mot midten er det bare å sørge for mothold, med en kloss eller andre terrassebord. Legger du ut alle bordene først. og fester det ytterste (i retningen du jobber mot) midlertidig, har du alltid mothold for tvingen.

REDSKAP: To tvinger gjør det enkelt å presse bordene på plass. Foto: BRYNJULF BLIX
REDSKAP: To tvinger gjør det enkelt å presse bordene på plass. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
ENKELT: To tvinger gjør det enkelt å presse bordene på plass - også på midten. Foto: BRYNJULF BLIX
ENKELT: To tvinger gjør det enkelt å presse bordene på plass - også på midten. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
TIPS 5: Skruer, ikke spiker ...

Mens man i gamle dager brukte spiker på terrassebordene, er det helst skruer man bruker idag, og grunnen er enkel: De gjør at bordene sitter bedre over tid.

Mens mange bruker en standarddrill, synes vi skruautomaten med terrasseskruer på bånd er det meste effektive verktøyet.

I praksis gjør det skruingen til en lek.

GJØR JOBBEN: Skruautomat er et supert verktøy når du skal skru terrasse eller andre oppgaver som krever mange skruer. Foto: BRYNJULF BLIX
GJØR JOBBEN: Skruautomat er et supert verktøy når du skal skru terrasse eller andre oppgaver som krever mange skruer. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer