Den nye toppmodellen til Philips kommer i både 84- og 65-tommers størrelse, og sistnevnte er faktisk langt rimeligere enn vi fryktet. Foto: Produktbilder
Den nye toppmodellen til Philips kommer i både 84- og 65-tommers størrelse, og sistnevnte er faktisk langt rimeligere enn vi fryktet. Foto: ProduktbilderVis mer

4K-TVer fra Philips

Og med en lavere prislapp enn forventet er TV-krigen snart i full gang.

Har du tenkt å kjøpe ny TV i toppklassen? Da er det greit å være klar over at vi nå nærmer oss et viktig teknologiskifte:

 • Oled: En ting er at Oled-modeller i store størrelser nærmer seg lansering, et race hvor LG og Samsung foreløpig ligger i tet. Problemet med Oled er imidlertid at de er vanskelig å produsere: Ryktene i bransjen går fortsatt på at kun tre av ti produserte Oled-displayer kan brukes. Det gjør det både dyrt og vanskelig å produsere i store kvanta, og produksjonsproblemene virker som en god forklaring på de stadige utsettelsene av Oled-teknologi for massemarkedet.

 • 4K: TV-produsentene har derfor giret opp satsingen på høyere oppløsning, og nå er det altså 4K som står for tur.

  Både LG, Samsung og Sony var tidlig ute og markerte revir, men prisene var så skyhøye på de første modellene at salget ikke var mye å skryte av. Nå går det imidlertid i riktig retning, med både 55 og 65-tommere i mer moderate prisklasser. Sonys siste 4K-modeller til henholdsvis 40 og 60.000 kroner er et godt eksempel, og de blir altså ikke alene.

Philips 4K: Billigere enn fryktet

Informasjon fra produktbrosjyren. Foto: Produktbilder
Informasjon fra produktbrosjyren. Foto: Produktbilder Vis mer


Den offisielle lanseringen av de to 4K-modellene skjer først på årets IFA-messe som starter den 5.
september, og vi kommer selvsagt med vårt førsteinntrykk i løpet av messen. Allerede nå har det imidlertid lekket en del svært interessante opplysninger:

Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Begge modellene ligger i 9000-serien, og blir naturlig nok årets toppmodeller fra Philips.

  Modellene vil hete 65PFL9708S og 84PFL9708S, og de to første tallene viser størrelsen på panelet, altså 65 og 84-tommer.

 • Pris: Å kalle TV-ene billig er å ta i, men sammenlignet med konkurrentene er de svært konkurransedyktige:

  65-tommeren skal nemlig ligge på 39.999 kroner

  Det vil altså si at Philips her matcher prisen til Sony, og det på en TV som er ti tommer større. Det er ikke vanlig til Philips å være, og er et tydelig tegn på at TV-krigen trappes opp.

  Prisen på 84-tommeren vil derimot være skyhøy, i likhet med de andre konkurrentene i samme størrelse. Vi tipper den får en pris på rund 100.000, men her forandrer prisbildet seg raskt - og vi må komme tilbake til nøyaktige tall etter å ha vært på selve IFA-messen.

Bryter med egne tradisjoner

Uten at det blir sagt i klartekst ser det ut til at TV-panelet er levert av LG. Tatt i betraktning at det i dag kun er noen få fabrikker som produserer TV-paneler er ikke det noen stor overraskelse, og all bildebehandling vil uansett være fra Philips.

Dette har imidlertid noen konsekvenser sammenlignet med tidligere toppmodeller:

 • Kant-LED. Det mest opplagte er at TV-ene nå får kant-LED i stedet for den bakgrunnsbelyste LED-teknologien som har blitt brukt på tidligere generasjoner. Fordelen er at TV-ene blir smalere, men det kan også ha betydning for sortnivå, og øker faren for lysgjennomtrenging. Hvorvidt dette blir et problem i praksis vil kun avsløres gjennom tester.
 • Moth Eye? Vi er også svært spent på hva dette vil ha å si når det gjelder gjenskinn fra panelet. Dette har nemlig vært Philips' paradegren på de tidligere modellene i toppserien. Dette kommer vi uansett tilbake til når vi ser modellene på IFA-messen.
 • 65-tommeren har allerede fått Eisa-prisen for beste produkt i 4K-klassen. Foto: Produktbilder
  65-tommeren har allerede fått Eisa-prisen for beste produkt i 4K-klassen. Foto: Produktbilder Vis mer

 • Passiv 3D. Det har også den konsekvensen at TV-ene vil få passiv 3D-funksjon. Sammenlignet med den aktive 3D-funksjonen betyr det langt billigere 3D-briller, og det vil blant annet følge med fire briller. Ulempen er imidlertid noe lavere oppløsning. Hvorvidt dette blir noe annet enn en teoretisk svakhet på et 4K-panel er vi imidlertid usikre på.


Dette gleder vi oss til

Som vanlig på TV-er fra Philips er selvsagt Ambilight på plass, og siden det fortsatt er svært lite 4K-materiale tilgjengelig påstår de å ha lagt stor vekt på god skalering og bildebehandling av vanlige TV-signaler. Bildebehandlingen har derfor fått seg en langt kraftigere motor enn tidligere, slik at TV-en skal jobbe mest mulig uanstrengt.

Les mer: Ambilight: Finessen kundene elsker

Av andre nyvinninger kan det nevnes at TV-en nå kan slås på via Wlan, og klikk og pek-fjernkontrollen (med tastatur på baksiden) skal være forbedret. Det håper vi også SmartTV-mulighetene har blitt, for det er et punkt der Philips så langt har ligget bak konkurrentene.

Så får vi se da, hvilket prisnivå konkurrentene legger seg på. I tillegg til Sony, Samsung, LG og Philips, kommer nemlig også Sharp og Toshiba til å vise sine 4K-modeller på IFA-messen i september. Vi gleder oss.