Du trodde kanskje dette var en 4K-TV fra Sharp? Vel, svaret er nei. Foto: Øyvind Paulsen
Du trodde kanskje dette var en 4K-TV fra Sharp? Vel, svaret er nei. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

4K-TVene vi styrer unna

De store TV-produsentene møter nå konkurranse fra ukjente merker. Men selv om nykommerne ofte har gode priser bør du være skeptisk. Her forklarer vi hvorfor.

At det ikke bare er de store TV-produsentene som vil være med på 4K-krigen kom tydelig fram under årets IFA-messe. Der var det nemlig alt fra mindre kjente - til helt ukjente merker, som villig vekk viste fram sine 4K-modeller i store størrelser.

Nykommernes tid


Ved ethvert teknologiskifte bruker som oftest de store aktørene litt tid på å omstille seg, og dette åpner et smutthull for de mindre aktørene som ser sitt snitt til å få ut modeller som ser svært bra ut på papiret. Og ikke bare er de ofte raskt ute i markedet, normalt er de også langt rimeligere enn alternativene fra de mer anerkjente produsentene.

Les også: Philips med knallpris på 4K

Dette er selvsagt ikke noe nytt. Bare tenk tilbake på overgangen fra HD-ready til full-HD-TVene, der TV-merker som QP-Vision, Funai, Enox, og Tatung hadde sin storhetstid. I dag er det kun smuler, om noe, igjen.

Det kan derfor være lurt å lære av erfaringene vi fikk dengang, og den eneste huskeregelen du trenger er strengt tatt denne:

At en TV har høy oppløsning er ingen garanti for god bildekvalitet. Det viktige er hvordan TV-en bearbeider signalene den mottar.

Vi starter med å gå gjennom TV-merkene du antagelig ikke kjente til. En nærmere forklaring på hvorfor du bør være skeptisk til nykommerne, kommer nederst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hisense

Hisense viste fram 4K-modeller i både 65-, 85-, og 110-tommers størrelse, så utvalget var det ingenting å si på. Like imponert ble vi ikke av varmen vi kjente fra panelet på 110-tommeren, den var nemlig merkbar på en meters avstand. Greit om vinteren, ikke fullt så bra om sommeren altså...

Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen


Dessverre var ikke førsteinntrykket av bildekvaliteten så mye å skryte av, men det skyldes nok også at flere av TV-ene ikke viste rent 4K-materiale. Problemet så altså ut til å være at skaleringen og bildemotoren i TV-en ikke hang helt med. Som vi kommer tilbake til lenger ned, er da også dette en kjent svakhet hos de mindre aktørene.

Les også: Her er Sonys 4K-modeller!

Changhong

Etter å ha vært innom Sharp-standen og fått bekreftet at de ikke skulle vise noen 4K-modeller før senere i høst, stusset vi fælt da vi så denne modellen.

For selv om det tilfeldigvis står Sharp på TV-benken, er det altså en Changhong-TV.

Du trodde kanskje dette var en 4K-TV fra Sharp? Vel, svaret er nei. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen

4K-modellen UD C9000 kommer i både 75 og 85-tommers størrelse, og det er verdt å legge merke til at den bruker Android (versjon 4.2), slik at du her bør ha god tilgang til apper når det gjelder SmartTV-funksjoner. Det er spennende, men med tanke på at Android er laget med tanke på små mobiler og nettbrett bør du kanskje ikke forvente mirakler på en skjerm med 4K-oppløsning.


TV-ene har ellers innebygget wifi og skal være DLNA-kompatibel. Den skal også være utstyrt med MHL og USB 3.0-innganger, og har ansiktsgjenkjenning. Det kanskje mest kuriøse er nok likevel at den skal ha talestyring og selv om Apple sikkert blir sure måtte vi humre litt når vi så at de har kalt funksjonen "Ciri Voice Control4.0".

Vestel

Vestel er opprinnelig et tyrkisk selskap som så vidt vi vet ikke har vært tilgjengelig i Norge, til tross for at de har vært ganske store i Europa.

 Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P Vis mer


Veldig fristende, men dette må du være klar over

En 4K-TV gir deg altså fire ganger så høy oppløsning som dagens full-HD-modeller på 1080p, og det er lett å la seg blende av skrytebildene på demonstrasjonsmaterialet som vises fram: På sitt beste får du ganske enkelt et hav av skarpe detaljer, noe som også øker dybdefølelsen i bildet. Det er faktisk ikke uten grunn at mange omtaler 4K som 3D uten slitsomme briller.

Vi kommer likevel ikke utenom hovedproblemet med 4K per dags dato: Det er ganske enkelt minimalt med innhold i 4K-oppløsning. Resultatet er at du i 99 prosent av tiden vil måtte nøye deg med å se innhold som er skalert for å passe på skjermen.

Les også: Panasonics 4K-TV gjør det konkurrentene ikke klarer.

Forstå meg likevel rett: For skalering kan også se svært bra ut, men det forutsetter altså at et par betingelser er på plass:

  • Det opplagte er at innholdet bør være av så god kvalitet som mulig for at skaleringen skal se bra ut. Kort fortalt: Skalering fra Blu-ray eller annet HD-materiale av god kvalitet vil jevnt over se bra ut på en 4K-TV. Men motsatt: På YouTube-klipp, DVD-filmer, eller gamle TV-sendinger av ymse kvalitet bør du ikke forvente deg for mye.
  • Det viktigste er likevel at produsenten må ha brukt tid og penger på å utstyre TV-en med en god og kraftig bildebehandlingsprosessor som for eksempel klarer å skalere godt. Og det er altså på dette punktet vi synes det ryker hos de mer ukjente aktørene. Bildebehandlingen henger rett og slett ikke med, noe som blir spesielt tydelig i scener med raske bevegelser.

DinSide kommer selvsagt med flere 4K og Oled-TV saker. Alle de spennende produktnyhetene og vårt førsteinntrykk får du her!