FIKK ERSTATNING: Klærne krympet i vask, noe som skyldtes en mangel på vaskemaskinen, ifølge FTUs vedtak. Foto: Colourbox.com
FIKK ERSTATNING: Klærne krympet i vask, noe som skyldtes en mangel på vaskemaskinen, ifølge FTUs vedtak. Foto: Colourbox.comVis mer

4.000 kroner i erstatning for krympede klær

Miele-maskinen har skylda, slår Forbrukertvistutvalget fast.

Har du trøbbel med at klærne til stadighet krymper, er det ikke sikkert du trenger å skylde på egne vaskeevner.

Et ferskt vedtak fra Forbrukertvistutvalget (FTU) tyder på at selv nye, dyre vaskemaskiner kan måtte ta skylda for at klærne er blitt mindre etter vask.

Les også: Forskjellige merker kan være en og samme vaskemaskin

Fikk ny vaskemaskin

Det var en Oslo-mann som etter kjøp av en ny Miele-vaskemaskin til 12.000 kroner i 2010, opplevde at klærne krympet eller endret fasong etter vask.


Mannen klagde til Expert som hadde solgt ham maskinen. Butikkjeden sendte en reparatør for å se på den, uten at reparatøren kunne finne feil på vaskemaskinen.

Etter en ny klage ble vaskemaskinen sendt til produsenten for ytterligere testing, men heller ikke da ble det avdekket feil.

Likevel mottok klageren en ny maskin fra Miele som "goodwill".

Men klageren ville også ha erstattet de ødelagte klærne med 13.464 kroner, noe Expert avslo, blant annet fordi de mener det er flere faktorer som kan føre til krymping av tøy, slik som feilmerking av tøyet eller bruk av tørketrommel.

Visste du at det er Lovpålagt med vaskelapp? Test hva du kan om symbolene på vaskelappen her

4.000 kroner i erstatning

Selv om det er lett å konkludere med at feilen må ligge hos personen som vasket klærne og ikke hos vaskemaskinen, som det ikke ble funnet feil på av produsenten, har FTU har en annen oppfatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De gir klageren delvis medhold i sitt vedtak.

Noe av bakgrunnen for dette, er at selgeren av vaskemaskinen ikke har fremlagt en detaljert verkstedsrapport som bekrefter at det ikke ble funnet feil under testingen av maskinen.

FTU understreker i vedtaket at en forbruker kan kreve erstatning for tap han lider som følge av at noe har en mangel, og de legger til grunn at mangelen ved vaskemaskinen var årsaken til at klærne krympet.

Dermed slår FTU fast at klageren har krav på en skjønnsmessig erstatning på 4.000 kroner fra Expert Norge AS - et noe lavere beløp enn klageren i utgangspunktet krevde å få erstattet, på grunn av mangelen på kvitteringer eller prislister som bekrefter de oppgitte prisene.

Les også: Vaskemaskinens brannfare er overdrevet