40 millioner giftige lyspærer er på avveie

Kaster du dem i søpla?

<b>KILDESORTERING:</b> Lyspærer, gamle som nye, glødelamper og sparepærer, skal ikke kastes i søpla.  Foto: Colourbox.com
KILDESORTERING: Lyspærer, gamle som nye, glødelamper og sparepærer, skal ikke kastes i søpla. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen lyspærer, enten det er de snart utgåtte glødelampene, sparepærerk, halogenpærer, LED-pærer eller lysstoffrør, skal kastes i søpla.

Les mer: Er du en søppelsynder?

På lik linje med elektriske produkter skal disse kildesorteres. Men før du sovner av kjedsommelighet (trist, men sant: kildesortering er ikke akkurat spennende, selv om det er viktig), unnskylder deg med at det er så vanskelig eller komplisert å komme seg til en miljøstasjon der du bor - eller prøver å kvele din dårlige samvittighet med at du jo er flink til å sortere ut papir, vil vi gjerne minne om at det er langt enklere enn man skulle tro.

For alle som selger elektriske varer som skal returneres er pliktig å ta imot gamle. Det vil si at du kan levere ditt gamle kjøleskap, eller mobiltelefon, til nærmeste elektrovareforhandler.


Enda enklere er det med lyspærer: Siden du får kjøpt dem i dagligvareforretninger, kan du også levere dem inn her.

Problemet er at vi ikke gidder. Ni av ti lyspærer går fortsatt i søpla.

Butikkene sluntrer unna

Alle forhandlere som selger lyspærer, eller andre elektriske produkter, skal både informere kundene om at gamle lyspærer ikke skal kastes sammen med annet avfall, og de skal ta imot pærene som er gått fra kundene sine og bringe disse videre til riktig miljøsanering, skriver Renas i en pressemelding.

Renas er en ideell organisasjon som på vegne av medlemsbedriftene administrerer en landsdekkende innsamlings- og behandlingsordning for elektrisk avfall. Organisasjonen eies av EFO og Elektro og Energi – en bransjeforening i Norsk Industri (tidligere TBL-Elektro).

Nye lyspærer? Se hvilke du bør velge

En undersøkelse NRK har gjort i Oslo viser at butikkene fortsatt sluntrer unna. Av 20 butikker de besøkte, var det bare to som tok imot lyspærer.

- Svært mange butikker har slurvet på dette feltet. Kontroller fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) og fylkesmannen har vist at mer enn 70 prosent ikke gjør som de skal. Miljøgevinsten av å gå over til sparepærer kan gå opp i spinninga hvis vi ikke får inn pærene når de ikke lenger lyser. Sparepærer inneholder kvikksølv, og "vanlige" lyspærer inneholder ofte bly. Disse giftene må behandles på en forsvarlig måte, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i Renas, en ideell organisasjon som håndterer elektroavfall i pressemeldingen.

- Lyspærer er spesielt fordi 85 prosent av salget skjer gjennom dagligvarebutikker. Når det gjelder lysrør, som primært selges gjennom andre kanaler, har vi en innsamlingsgrad på rundt 80 prosent, forteller Murvold.

Les også: 7 myter om sparepærer

Alle lyspærer skal returneres

Bare rundt 10 prosent av de 45 millionene med pærer vi kaster hvert år blir kastet på riktig måte. Det er altså nærmere 40 millioner lyspærer på avveie. Dette kan få store konsekvenser for natur og miljø.

- Mange forbrukere har fått med seg at sparepærene inneholder kvikksølv, men få er klar over at glødelamper kan inneholde store mengder bly og må returneres på samme måte som sparepærer, sier Murvold.

Mengden kvikksølv tillatt i sparepærer er maksimalt tre milligram, mens en glødelampe kan inneholde over to gram bly.

Alt er imidlertid ikke bare svart. Selv om situasjonen langt fra er tilfredsstillende, er det likevel tegn til bedring. Spesielt fra 2007 til 2008, da mengden innsamlede lyspærer nesten ble doblet fra 54 tonn i 2007 til 105 tonn i 2008.

- Dersom denne trenden fortsetter er dette positivt for miljøet. Mye tyder på at innføringen av sparepærer har gjort mange mer bevisste på at lyspærer må behandles som farlig avfall. Men det er fortsatt langt igjen, sier Murvold.

Smart søppelsortering

Her er ferdigløsningene som gjør det lettere å få orden på søpla, uten at den tar all plassen på kjøkkenet eller i boden, og her kan du se lesernes beste kildesorteringstips. Blant årets nyheter hos Ikea fant vi også flere smarte søppelsorteringsløsninger.