<strong><b>JO, JO:</strong> </b>Vi er ikke voldsomt stolte av hva vi har fått til med 3Doodler foreløpig, men gøy var det.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JO, JO: Vi er ikke voldsomt stolte av hva vi har fått til med 3Doodler foreløpig, men gøy var det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

3Doodler - tegne i 3D

Du trenger ikke 3D-printer for å realisere dine indre strekmenn. Se video over!

Publisert
Sist oppdatert

"3D-printing vil revolusjonere fremtiden" meldte DinSide nylig, og det siste året har vi ukentlig hørt hvordan 3D-printere skal bli allemannseie. Snart. Like rundt hjørnet. Nå er det like før.

Men foreløpig kjenner vi ikke en eneste en som har investert i 3D-printer. Det er nemlig litt av en investering. Komplett har nå begynt å selge 3D-printere fra Makerbot, og prisene begynner på 24.000 kroner.

Derfor har mange sperret opp øynene for en ny dings som nå har gått fra Kickstarter til butikkene: 3Doodler. Dette er en penn som lar deg tegne i tre dimensjoner, som en slags fattigmanns 3D-printer til under tusenlappen.

Er dette løsningen for deg som vil lage fysiske objekter uten å punge ut en månedslønn og vel så det? Tja. Du kan jo se selv hvordan det gikk da vi prøvde, i videoen over.

Tegne i lufta

Konseptet er dette: Tenk deg en limpistol, som i stedet for lim sprøyter ut plast. Du mater plastrør inn bak, som smeltes i pennen og siver ut gjennom tuppen. Så er det opp til deg å få plaststrimlene til å likne noe.

Du kan se hvordan det fungerer i videoen øverst, og i disse bildene:

<strong><b>MANGE TYPER:</strong> </b>Du har ikke bare mange farger å velge mellom til 3Doodler, men også ABS- eller PLA-plast.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGE TYPER: Du har ikke bare mange farger å velge mellom til 3Doodler, men også ABS- eller PLA-plast. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Streker og tekst på flatmark kan du tegne på mer eller mindre samme måte som du gjør med en vanlig penn, vel og merke etter litt trening. Videre kan du dra pennen oppover for å tegne streker opp i løse lufta, i den tredje dimensjonen. Ved å gjøre spiraler oppover kan du få litt tykkelse, for eksempel for å tegne to bein på en strekmann, og ved å variere diameteren kan du forme figurer på samme måte som en 3D-printer gjør det.

Sånn mer eller mindre.

Men alt dette er lettere sagt enn gjort. Vi har ikke hatt mer enn noen timer sammen med pennen, og først begynner resultatene å nærme seg figurene vi ser for oss i hodet. Heldigvis er det en merkbar bedring hver gang, så 3Doodler er nok noe du ganske raskt lærer å bruke riktig.

Les også: Se hvordan man kan 3D-printe et helt hus!

Likevel skulle vi gjerne fått flere tips til hvordan man best bruker den. Manualen fortalte oss kun hvordan det tekniske fungerte, uten ett ord om hvordan vi faktisk kunne lage noe. Og hvorfor den stadig stopper, slik du ser vi irriterer oss over i videoen over, har vi ikke fått noen forklaring på.

<strong><b>HOLDER LØFTET:</strong> </b>Sett bort fra den stadige stansingen, gjør 3Doodler det den skal. Din fantasi og stødighet på hånden er trolig det som eventuelt kommer til å stanse deg.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HOLDER LØFTET: Sett bort fra den stadige stansingen, gjør 3Doodler det den skal. Din fantasi og stødighet på hånden er trolig det som eventuelt kommer til å stanse deg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Ikke for alle

Vi er ikke spesielt flinke til å tegne. Greit: Vi er dårlige til å tegne. Og vi har ikke tilbrakt spesielt mye tid med 3Doodler. Greit: Vi har tilbrakt for lite tid sammen med 3Doodler.

<strong><b>SER KOMPLISERT UT:</strong> </b>Men 3Doodlers funksjonalitet er i seg selv ikke spesielt vanskelig å forstå seg på. Det er den praktiske bruken, og bevegelsene som fungerer, som krever trening.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SER KOMPLISERT UT: Men 3Doodlers funksjonalitet er i seg selv ikke spesielt vanskelig å forstå seg på. Det er den praktiske bruken, og bevegelsene som fungerer, som krever trening. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Så våre resultater representerer derfor på ingen måte potensialet til 3Doodler. Vi ser eksempler på folk som lager Eiffeltårnet og flotte kunstverk. Men vi har vanskelig for å se for oss så mange "fornuftige" bruksområder for den.

Ikke regn med å bruke denne til reparasjoner, for eksempel, da plasten kommer ut i tynne strimler som tørker nærmest umiddelbart.

3D-printe sin egen bil? Ja, hvorfor ikke

Samtidig er heller ikke 3Doodler noen barneleke . 3Doodler krever presisjon, og vi har allerede rukket å brenne oss på den glovarme tuppen. "ADULT USE ONLY" står det på pakken, og den har et poeng.

La oss heller kalle 3Doodler et leketøy for voksne, eller i alle fall barn av en viss alder – 3Doodler anbefaler 14 år og oppover. Så om dette er et produkt du bør sjekke ut, vet du best selv. Synes du det ser gøy ut, kommer du trolig til å synes det er gøy. I alle fall i noen timer.

For samtidig som vi klør i fingrene etter å finne på flere "doodles", spesielt etter at det lille rådyret på pulten vår ble kjempefornøyd med sine nye, røde briller, er det grenser for hvor mange strekmenn, figurer og kruseduller man gidder å pønske ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer