<B>360 GRADER:</B> Sidehøyttalerne i Philips nye surroundserie er ikke store, men med det ene elementet vendt framover, og det andre til siden (nederst) skal det gis en annen type lydspredning enn du finner i mer tradisjonelle høyttaleroppsett.
360 GRADER: Sidehøyttalerne i Philips nye surroundserie er ikke store, men med det ene elementet vendt framover, og det andre til siden (nederst) skal det gis en annen type lydspredning enn du finner i mer tradisjonelle høyttaleroppsett.Vis mer

360Sound er en slags ny surround

Philips har gjort et par små grep som kan gi deg en ny hjemmekino-opplevelse.

Å bade i lyd er en drøm som både lydfriker og filmgale gjerne har flere ganger per natt hvis de virkelig har blitt bitt av basillen, og selv om surround- og såkalte flerkanalsanlegg delvis har gjort drømmen til virkelighet er det ikke nødvendigvis alle som mener at de blir helt innelukket i lyd.

Philips presenterte nylig sin nye 360Sound-teknologi i Barcelona, der de ved hjelp av et par smarte løsninger mener å ha utviklet et flerkanalssystem som omslutter sofasitterne mer eller mindre fullstendig.

Les også: Her er vårens TV-nyheter fra Philips.

Høyttalere med vri

Anlegget består av en basestasjon, subwoofer, senterhøyttaler og fire små front- og bakhøyttalere. Oppsettet likner med andre ord mistenkelig på et tradisjonelt hjemmekinoanlegg i 5.1-format, men Philips har forsøkt å tenke litt - bokstavelig talt - utenfor boksen, slik at du får mer lyd enn et 5.1-oppsett kan tilby.

Det gjør de først og fremst ved å gi satelitthøyttalerne en liten vri - igjen bokstavelig talt. Hver høyttaler består av et element som er vendt framover, og to som er vendt ut mot høyre og venstre side. Det er det pilene på bildet over indikerer.

KOMPAKT 360: 360Sound-anlegget til Philips tar ikke mye plass, men har til hensikt å oppta mye plass i rommet likevel - i det minste når det kommer til lyden.
KOMPAKT 360: 360Sound-anlegget til Philips tar ikke mye plass, men har til hensikt å oppta mye plass i rommet likevel - i det minste når det kommer til lyden. Vis mer


Hensikten med sidevendingen er ganske åpenbar: Ved å sende lyden ut mot vegger eller andre flater vil den returneres og spres i rommet igjen, slik at lydbildet oppleves som større enn det ville vært ved vanlig stereo- eller flerkanalsspredning. Dette grepet er alene ikke nok for optimal lydgjengivelse, og kan fort føre til uønskede bieffekter. Philips prosesserer derfor lyden i basestasjonen før den sendes ut i satelitthøyttalerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den nye folkereceiveren.

Elementært

Med til sammen 22 høyttalelementer (medregnet senterhøyttaleren og subwooferen) skulle en kanskje tro anlegget tar stor plass, men høyttalerne er svært beskjedne og føyer seg pent inn i trenden med minimale surroundanlegg som har inntatt hjemmekinomarkedet.

KOMPAKT 360: 360Sound-anlegget til Philips tar ikke mye plass, men har til hensikt å oppta mye plass i rommet likevel - i det minste når det kommer til lyden.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Basestasjonen har innebygget Blu-ray og DVD-spiller, og med støtte for DLNA-standarden kan du relativt enkelt streame lyd, bilder og film direkte fra en PC 360Sound-anlegget.

Systemet støtter både Dolby TrueHD og DTS-HD-lyd, og det følger med stativ for bakhøyttalerne. Strømforbruket skal også være minimalt, med bare 0.3W forbruk i standbymodus.

En demonstasjon av anlegget avslørte åpenbar forskjell med og uten 360Sound-funksjonen aktivert, hvor det i det første tilfellet gjorde romfølelsen påtakelig for lyden fra en konsert-Blu-ray-plate, mens det låt atskillig tammere da systemet bare ble brukt som et vanlig flerkanalsanlegg.

Vi håper å komme tilbake med test av anlegget når det blir tilgjengelig.