3.600 gode nyheter fra Ikea

Ikea-katalogen er på vei i posten - proppfull av nyheter. I år håper møbelgiganten å kunne hjelpe oss til å få orden på livene våre - ikke bare på ting og tang i skuffer og skap.

3.600 gode nyheter fra Ikea

  1. Årets Ikea-nyheter


Få orden på livet ditt

Da Ikea lanserte den norske katalogen for 2007 onsdag denne uken, skjedde det uten at ett eneste nytt produkt ble omtalt. I stedet snakket landssjefer, infosjefer, for anledningen innledeide humorister - og garantert ubetalte paneldebattanter - om hvordan vi kan få orden på livet vårt.

Camilla Lindemann tror et godt hjem kan bidra til et lykkeligere liv. Foto: Camilla Ursin
Camilla Lindemann tror et godt hjem kan bidra til et lykkeligere liv. Foto: Camilla Ursin Vis mer


Skal vi tro møbelgiganten kan vi høyne livskvaliteten ved å ta tilbake hjemmene våre. - Vi ser ut til å glemme hvor viktige hjemmene er i en hektisk hverdag. Når det er kaos utenfor hjemmet, gjelder det å ha ro og orden på det stedet vi kan kontrollere, sier kommunikasjonssjef i Ikea Norge, Camilla Lindemann.

Ikea lanserte fem bud, teser, læresetninger, eller forslag, om du vil, om hvordan vi kan få orden på livet vårt. Og for å illustrere dette hadde de iscenesatt fem tablåer - inspirert av disse fem punktene: Prioritering av det gode samværet, en god natts søvn, et sted for seg selv, en personlig stil og magiske øyeblikk.

STOR BILDESPESIAL: Ikea-nyhetene, anno 2007.

- Et gufs fra fortiden

Ikke alle er like begeistret for Ikeas forsøk på livsvisdom. Elle-redaktør og forlagssjef Signy Fardal var invitert til paneldebatt med bedriftspsykolog Karen Kollien Nygaard og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

Nygaard trakk fram viktigheten av at vi alle selv har et ansvar for å finne balanse i hverdagen, mens Hylland Eriksen filosoferte over om Ikea var løsningen på - eller årsaken til - fritidsklemma.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IKKE HELT ENIGE:(f.v.) Karen Kollien Nygaard, Thomas Hylland Eriksen og Signy Fardal. Foto: Camilla Ursin
IKKE HELT ENIGE:(f.v.) Karen Kollien Nygaard, Thomas Hylland Eriksen og Signy Fardal. Foto: Camilla Ursin Vis mer


Fardals dom var knusende: - Dette er et gufs fra fortiden. Redaktøren har selv vært i hard vind de siste ukene, etter nok en debatt om damebladenes fordummende budskap, men satte ord på det mange av de fremmøtte hvisket om:

Ikea-katalogen henvender seg i hovedsak til kvinner, og er det "helt 2006" å be oss om å ta vare på de magiske øyeblikkene, eller finne seg et rolig sted - hjemme?

- Jeg vil heller si: Kom dere ut! Slapp av, og orienter deg utover, sier Fardal, som ytret et ønske om en Ikea-katalog som retter seg mer mot menn.

Hva er nytt?

Enig eller ikke enig - en ting er sikkert: Bor du i nærheten av et Ikea-varehus, tilsier oddsene at du vil avlegge det et besøk i nærmeste fremtid. Om ikke annet, så for å kikke litt, kjøpe telys og servietter, og kanskje spise litt svenske kjøttbullar i restauranten.

Bravad - Ikeas nye frittstående kjøkkenmoduler.
Bravad - Ikeas nye frittstående kjøkkenmoduler. Vis mer


Hva er det så du har å glede deg til?

Kjapt oppsummert er det følgende:

  • Nye kjøkkenløsninger: Frittstående moduler, nye fronter, og, ikke minst: Enda flere smarte løsninger for oppbevaring i skuffer og skap.
  • Mye nytt til soverommet: Både oppbevaringsløsninger, samt sengegavler og tilbehør.
  • Årets katalog har mye nye tekstiler i sterke farger.
    Årets katalog har mye nye tekstiler i sterke farger. Vis mer


  • Barn i fokus:
    Møbler og tilbehør til barn sto også i fokus: Glade, fargesterke og humoristiske.
  • Tekstiler: Den aller enkleste, og ofte billigste måten å fornye hjemmet ditt på, er å bytte ut tekstiler; Gardiner, puter eller tepper. Grafiske mønster - både natur og abstrakt - og alle som er glad i såkalt retrografikk (som stort sett betyr mønster fra 50-, 60- og 70-tallet) kan glede seg.

STOR BILDESPESIAL: Ikea-nyhetene, anno 2007.

Malm hodegavl/sengehylle er ny av året.
Malm hodegavl/sengehylle er ny av året. Vis mer


Utenom Ikea-katalogen kommer også Ikeas Stockholm-kolleksjon, tydelig inspirert av det hjemmekjære 50-tallet. Men så er den jo også myntet på de som vokste opp i dette- og det neste tiåret. Denne kolleksjonen har enda litt større krav til materialvalg og kvalitet, noe som er reflektert i prisene.

Dette er rett og slett møbler som kan være et alternativ, for dagens 50+ generasjon som har råd til å bytte ut den gamle Ikea-sofaen med noe litt dyrere.

Her kan du se våre favoritter fra Stockholms-kolleksjonen.

Møblenes Bibel

Ikea-katalogen er verdens største gratis trykksak, med et samlet opplag på svimlende 175 millioner eksemplarer. Den gis ut på 27 ulike språk, i 55 utgaver - i 35 land.

Ikea-katalogen blir sendt ut i løpet av de neste to ukene.
Ikea-katalogen blir sendt ut i løpet av de neste to ukene. Vis mer


Om en hadde lagt alle katalogene oppå hverandre ville de vært høyere enn 4.000 Eiffeltårn. Den samlete vekten tilsvarer 650.000 sumobrytere.

Om en legger statistiske kuriosa til side, er det to ting som teller for deg: I år er det 3.600 nye produkter på Ikea. Og Ikea rykker stadig nærmere sitt mål med å senke prisene - på verdensbasis - med 20 prosent i løpet av en 10-årsperiode. I år faller prisene i Norge i snitt med rundt 3 prosent.

Har du et av Reklame-neitakk!-skiltene på postkassen din, får du ikke Ikea-katalogen heller. Den kan bestilles ved å ringe et av varehusene, eller fra nettsidene www.ikea.no.

- Vi får rundt 10.000 henvendelser i uken, i ukene etter vi lanserer Ikea-katalogen, sier Frode Skage Ullebust til DinSide.no.

Ikeakatalogen er så etterlengtet - at amerikanske entusiaster har hacket seg frem til en sniktitt på nyhetene.

Ikea survival guide

Gruer du for Ikea-turen? Fortvil ikke. Vi har laget den ultimate guiden til hvordan du overlever Ikea-turen.

ÅRETS PRODUKT? DinSides boligredaksjon falt fullstendig for Komplement skooppbevaring, og utroper det herved til årets produkt. Om vi ikke får orden på livet vårt, vil et par slike ihvertfall sørge for at vi kan få orden på skoene! Pris: 345 kroner.
ÅRETS PRODUKT? DinSides boligredaksjon falt fullstendig for Komplement skooppbevaring, og utroper det herved til årets produkt. Om vi ikke får orden på livet vårt, vil et par slike ihvertfall sørge for at vi kan få orden på skoene! Pris: 345 kroner. Vis mer


Alle foto, med mindre annet er indikert: Ikea.