33.000 brannfarlige Pinell-radioer er levert inn

Men fortsatt gjenstår 17.000.

<b>FARLIG:</b> Har du en slik radio? Da bør du få byttet til nytt batteri snarest. De som er i butikkene nå, har imidlertid den nye og trygge batteritypen. Foto: ØYVIND PAULSEN
FARLIG: Har du en slik radio? Da bør du få byttet til nytt batteri snarest. De som er i butikkene nå, har imidlertid den nye og trygge batteritypen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i år oppdaget den norske elektronikkleverandøren TT Micro at DAB-radioene Pinell Go og Pinell Go+ hadde batterier som kunne ta fyr.

Dette fikk 85 år gamle Lilian Løkås i Valnesfjord i Nordland erfare. Hennes Pinell-radio gikk opp i flammer midt på natta, mens hun sov.

Flammene sto opp i taket, og det brant i selve treverket på nattbordet.

- Det var dramatisk, og jeg er bare glad for at det gikk bra både med meg og huset, sa Løkås til Dinside etterpå.

Ikke bare Pinell: Batterier kan være brannfeller

Kalte tilbake 50.000

Det ble øyeblikkelig tatt affære, og i september kalte TT Micro tilbake hele 50.000 radioer.

DENNE OGSÅ: Lillebroren Pinell Go har også batteriproblemet dersom du kjøpte den for en stund siden og ikke har fått den oppdatert. Foto: PER ERVLAND
DENNE OGSÅ: Lillebroren Pinell Go har også batteriproblemet dersom du kjøpte den for en stund siden og ikke har fått den oppdatert. Foto: PER ERVLAND Vis mer


I slutten av forrige måned hadde 20.000 radioer kommet inn, og nå har ytterligere 13.000 nordmenn levert inn sine Pinell-radioer for gratis bytte av batteri.

Nå prøver TT Micro å få inn de siste 17.000.

- Vi regner med at det kommer inn flere fremover, men det er vanskelig å vurdere antallet. Kanskje så mange som 10.000, men kanskje langt mindre, skriver Andreas Erlandsen i TT Micro i en e-post.

Alle får nytt: - Send oss radioene nå!

Over 20 branntilløp

Så langt har det blitt avdekket i overkant av 20 tilfeller av branntilløp med Go og Go+, kan markedsansvarlig Tom Vedvik hos TT Micro fortelle. Til alt hell uten personskader eller alvorlig skade på hus og hjem.

SMELTET: Slik så Pinell-radioen til Lilian Løkås ut etter at batteriet kortsluttet. Foto: PRIVAT
SMELTET: Slik så Pinell-radioen til Lilian Løkås ut etter at batteriet kortsluttet. Foto: PRIVAT Vis mer


- Det er snakk om røykskader, og til dels alvorlige sådanne. Og det skal jo ikke så mye til før det går helt galt. Et gardin som henger litt for nær radioen dersom den står i en vinduskarm kan være nok, sier Vedvik.

Han er tydelig på at dette er noe han helt klart skulle vært foruten.

- Dette har vært et forferdelig år for oss. Vi kunne ikke forutsett dette, og satset mye penger på et batteri som vi trodde var bra.

TEST: Pinell Go+

Nye radioer er trygge

En representant for den kinesiske fabrikken som leverte det brannfarlige batteriet skal nå være på vei til Norge for å kartlegge situasjonen. Om saken får et internasjonalt, rettslig etterspill er ennå for tidlig å si.

- Som sagt bytter vi batteriet helt gratis. Og samtlige Go og Go+-modeller som nå er i handelen er oppgradert med nye og trygge batterier. Det står tydelig merket på esken, sier Tom Vedvik.

Han oppfordrer alle som fortsatt har en radio med gammelt batteri til å trekke ut stikkontakten på sin GO/GO+, slutte å bruke radioen og følge instruksjonene for tilbakelevering.

LES OGSÅ:
Julestjerne tok fyr
Batteri i bærbar PC kan gi brann
Huskeliste for batteribrukere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!