Denne eneboligen sentralt i Oslo er solgt. Til en pris langt over prisantydning - og takst. Foto: Finn.no/DinSide
Denne eneboligen sentralt i Oslo er solgt. Til en pris langt over prisantydning - og takst. Foto: Finn.no/DinSideVis mer

3,3 millioner over takst

Boligmarkedet har ikke tatt høstferie.

Med et par hederlige unntak har norske boligpriser bare gått én vei det siste året: Oppover. Kvadratmeterprisene stiger, og prisrekorder settes. Og boliger selges flere hundre tusen over prisantydning og takst.

Denne eneboligen sentralt i Oslo slår imidlertid mange noteringer. Boligen som var taksert til 8,2 millioner og lagt ut med lik prisantydning, ble solgt for svimlende 11,5 millioner kroner i dag.

Dette er 3,3 millioner, eller drøye 40 prosent over takst, noe som vel må nærme seg en rekord.

– Ja, 3,3 millioner over takst er mye det, sier advokat Fredrik Sollie, som formidlet boligen, til DinSide.

Han er, ikke uventet, svært fornøyd med dagens salg.

Hvor mye er boligen verdt?
Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Feilvurdering i taksten

Sollie tror grunnen til det store spriket mellom prisantydning og salgssum må ligge i en feilvurdering i taksten. Dette ble imidlertid ikke klart for ham før visningen var i gang, og han opplyser om at det aldri var aktuelt å endre prisantydning i annonsen.

– Vi la ut boligen med prisantydning lik takst, en takst vi trodde var riktig, men fikk tilbakemeldinger under visningene om at taksten nok lå litt for lavt, sier Sollie og legger til:

– Men på visning er på sett og vis løpet kjørt i forhold til prisantydningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han valgte derfor å la prisantydningen stå, og boligen endte som tidligere oppgitt 3,3 millioner kroner over takst.

"Ingen big deal"? Markedsfører boliger med lokkepriser

Selektivt marked


Det er imidlertid langt fra alle boligeiere som kan vente seg en like stor positiv overraskelse når de skal selge boligen sin. For selv om boligprisene fortsatt stiger, er markedet selektivt.

– Gode objekter går for gode priser, dårlige objekter er ikke i samme situasjon, sier Sollie, og bekrefter en trend som har vært sterk de siste årene.

Det er også viktig at ikke selgere har alt for høye prisforventninger. To måneder før forrige pristopp, i august 2007 så vi nærmere på effekten av boligselgere med høye prisforventninger hadde på markedet. Bidrar boligselgere som forventer pris flere hundre tusen over takst til at markedet stagnerer?