<b>Svart arbeid</b> Det hjelper ikke lenger å si at du ikke vet. Dersom håndverkeren ikke betaler skatt, kan du bli bedt om å bidra når regningen forfaller. Foto: PER ERVLAND
Svart arbeid Det hjelper ikke lenger å si at du ikke vet. Dersom håndverkeren ikke betaler skatt, kan du bli bedt om å bidra når regningen forfaller. Foto: PER ERVLANDVis mer

313.000 nordmenn innrømmer kjøp av svart arbeid

Og det er østlendinger og trøndere som synder mest.

12 prosent av nordmenn over 18 år innrømmer å ha kjøpt håndverkertjenester svart i løpet av de siste fem årene. Dette kommer frem i en ny landsomfattende undersøkelse utført av InFact på vegne av Gule Sider.

Den desidert dårligste skattemoralen finner vi på Østlandet og i Trøndelagsfylkene.

Den svarte økonomien er seiglivet, tross iherdig innsats fra myndighetene. Men kanskje vil en ny lov som trer i kraft fra 1. januar endre skattemoralen til flere hundretusener nordmenn?

Oppdragsgivere stilles til ansvar

Det siste våpenet i kampen mot den svarte økonomien er nemlig å stille oppdragsgiverne medansvarlig dersom håndverkeren ikke skatter. Dette gjelder oppdrag på over 10.000 kroner, som betales kontant.

Dette vil si at du kan bli straffet dersom håndverkeren ikke betaler skatt.

– Den svarte økonomien er et alvorlig samfunnsproblem. Dette er penger som kunne vært benyttet til å utføre viktige samfunnsoppgaver. Det ødelegger grunnlaget for en rettferdig konkurranse og svekker arbeidstakeres rettigheter, sier leder av alliansen Samarbeid mot svart økonomi, skattedirektør Svein R. Kristensen. – Et viktig skritt på veien er å sørge for at oppdrag betales via bank, fortsetter Kristensen.

Ditt sikre kort som forbruker er å betale gjennom bank.

Trolig store mørketall

I undersøkelsen kommer det frem at 11,8 prosent av nordmenn innrømmer å ha kjøpt håndverkertjenester svart de siste fem årene. Men hvor store er mørketallene? I en undersøkelse utført av Skattedirektoratet i 2006 oppga 13 prosent at de hadde kjøpt svart arbeid, mens hele 45 prosent svarte at de kjente noen som hadde gjort det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammenligning spurte vi våre lesere et par uker tilbake om de hadde kjøpt svart arbeid. Her svarte 54 prosent ja, 40 prosent nei, mens 6 prosent ikke visste.

– Undersøkelsen viser at minst 300.000 nordmenn har kjøpt håndverkertjenester svart de siste fem årene. Det er alvorlig. Farene ved kjøp av svart arbeid er mange. De som vurderer å kjøpe håndverkertjenester svart må være klar over de kan sitte igjen med "Svarte-Per", sier Unni Strømstad, informasjonssjef i Eniro, eier av Gule Sider.

For bruker du svart arbeidskraft, gir du avkall på alle forbrukerrettigheter relatert til reklamasjoner, kjøpslov og dokumentasjon av utført arbeid.

Les mer: Derfor bør du velge hvitt

Sjekk opp håndverkeren


Det er mange måter å finne gode håndverkere på. Det vi vil anbefale er først og fremst å høre med venner og kjente, om de har brukt noen håndverkere de kan anbefale. Du kan også sjekke på ulike forum eller nettsteder som anbefaler håndverkere.

Deretter bør du sjekke om håndverkeren elelr firmaet er registrert i Brønnøysundsregisteret - dette er også en pekepinn på at firmaet er seriøst.

Det finnes en rekke ulike anbudstjenester på nett, der du kan legge inn oppdrag, og bli kontaktet av potensielle håndverkere. Gule Sider har nylig lansert en slik tjeneste, med den sikkerhetsventilen at firma uten organisasjonsnummer ikke kan registrere seg.

Har du mistanker om at håndverkeren ikke har rent mel i posen? Ikke glem å betale ham gjennom banken. Slik sikrer du at du har ditt på det tørre

Østlendinger og trøndere verst

Av de som benytter seg av svart arbeidskraft er aldersgruppen 25-39 år best representert. Hele 14,3 prosent av disse oppgir at de har falt for fristelsen. De aller yngste aldersgruppen, 18-24 år, benytter minst svart arbeidskraft, kun 9,2 prosent. Men de geografiske ulikhetene er langt større.

– Oslo, Østlandet for øvrig og Midt-Norge er "verstingområdene". Østlandet, unntatt Oslo, troner på toppen av listen. Her har 15,5 prosent kjøpt svart arbeid de siste fem årene. Midt-Norge følger hakk i hæl med 14,9 prosent, mens det i hovedstaden er 13 prosent som tilstår å ha kjøpt svart arbeid, forteller Strømstad.

I den motsatte enden av skalaen finner vi befolkningen på Vestlandet (85,3 prosent), Sør-Norge (80,8 prosent) og - i aller størst grad - i de tre nordligste fylkene. I Nord-Norge oppgir hele 89 prosent at de ikke har kjøpt svart arbeid de siste fem årene.