31 år gamle batterier virker fortsatt

Holder koken i kalkulator fra 1985.

<B>FUNGERER FORTSATT:</B> Disse batteriene fungerer fortsatt, selv om de er datostemplet februar 1985. De sitter fortsatt i kalkulatoren som ble kjøpt for over 30 år siden. Foto: TROND MANSKOW
FUNGERER FORTSATT: Disse batteriene fungerer fortsatt, selv om de er datostemplet februar 1985. De sitter fortsatt i kalkulatoren som ble kjøpt for over 30 år siden. Foto: TROND MANSKOW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle vet at batterier har begrenset levetid. Men noen batterier lever lenger enn andre.

Det har Horten-mannen Trond Manskow fått erfare.

I 1985 eller 1986 - hun husker ikke riktig - kjøpte hans kone Camilla en Casio FX82-kalkulator (som fortsatt er i salg) til skolebruk. Da ektemannen fisket den opp fra bunnen av en skuff nylig, virket den fortsatt.

Og ikke bare virket den. De originale batteriene, datostemplet i februar 1985, satt faktisk i. Og ingen ting tyder på at de har fått åndenød, 31 år etter at de gikk ut på dato.

Tvert om, for da Trond fant fram måleinstrumentet sitt viste det 1,51 volt.

- Vi har jo strengt tatt ikke bruk for kalkulatoren lenger. Men nå har jeg i hvert fall ikke hjerte til å kaste den. Det er ikke hverdagskost å finne noe slikt, og for meg har det gått sport i å se hvor lenge den holder ut, sier Trond Manskow til Dinside.

Se hva som skjedde da Trond fant den gamle kalkulatoren:
(Video: Trond Manskow)

Gode, gamle batterier som ikke lekker

Batteriene i den gamle Casio-kalkulatoren er av AA-typen, altså samme slag som sitter i mye småelektronikk den dag i dag.

Tore Lervik hos spesialbutikken Altitec kan ikke på stående fot si hvilken type det dreier seg om. Men han antar det dreier seg om sink, siden de alkaliske batteriene som brukes mest i dag ikke var så vanlige ennå i 1985.

- Generelt mister slike batterier lite strøm når enheten de sitter i er helt avskrudd. Men jeg vil tro at akkurat disse batteriene fra Casio er av spesielt god kvalitet. Det betyr at de er tette. Enkelte produsenter av rimelige batterier på den tiden hadde problemer med lekkasjer.

GOD KVALITET: Batterier som ikke lekker kan vare i mange år etter at de har gått ut på dato, sier batteriekspert Tore Lervik. Foto: PRIVAT
GOD KVALITET: Batterier som ikke lekker kan vare i mange år etter at de har gått ut på dato, sier batteriekspert Tore Lervik. Foto: PRIVAT Vis mer


Lervik synes i likhet med Trond Manskow det er artig at 30 år gamle batterier fortsatt fungerer. Men han vil ikke beskrive det som noe mirakel, akkurat.

- Inne i et slikt batteri er det bare kjemi. Så lenge ingenting trekker strøm, beveger ikke kjemikaliene seg. Dermed vil det ikke tape seg så mye gjennom årene, sier Lervik.

Produsenten Varta opplyser ifølge Lervik at deres nye (alkaliske) batterier har en levetid på åtte år.

- Det betyr i praksis at mellom 90 og 95 prosent av kapasiteten fortsatt er i behold dersom batteriene har ligget ubrukte i en skuff i disse åtte årene. Etter dette vil trolig spenningen synke svært sakte.

Dermed vil også moderne batterier trolig fungere om 30 år, dersom de blir oppbevart like skånsomt som kalkulatorbatteriene til Manskow.

- Får nesten sjokk hver gang

Daglig leder Eivind Hovden i Casio Scandinavia er ikke ukjent med at produktene og batteriene hans er spreke lenge etter at de fleste vil ha kassert dem.

KLASSIKER: Casio FX-82 er en gammel kjenning for utallige skoleelever i Norge. Foto: TROND MANSKOW
KLASSIKER: Casio FX-82 er en gammel kjenning for utallige skoleelever i Norge. Foto: TROND MANSKOW Vis mer


- Vi hører stadig om tilfeller som dette, både når det gjelder klokker og kalkulatorer. Vi har flere ganger blitt overrasket over batterilevetiden. Den klassiske kalkulatormodellen FX82, som er den mest brukte i videregående skole her i landet, har vi nesten fått sjokk av flere ganger. Det er utrolig hvor lenge batteriene varer, sier han til Dinside.

Også kalkulatorer som har opplevd røff behandling har vist seg å overleve.

- Den råeste historien har vi fra en eldre dame som sendte oss et håndskrevet brev der hun forteller at hun ved et uhell kom i skade for å legge kalkulatoren sin i en lomme på et plagg da det skulle til vask. Dermed gikk den i vaskemaskinen med skylling og tørk og det hele. Kalkulatoren virker like fint etterpå. Det brevet har vi i glass og ramme på kontoret her, forteller Hovden.

Mer om batterier:
Bør man oppbevare ubrukte batteri i kjøleskapet? (Guru)
Hvilke batterier skal brukes til hva?
Her er de beste batteriene
Slik sjekker du om batteriet er tomt
Hva betyr mAh på batterier?
Oppladbare batterier kan være brannfeller
Hvordan får man kastet batterier? (Guru)