24-roms på 32 kvadratmeter

Slik blir 32 kvadratmeter rent romslig.

<b>LITEN LEILIGHET MED KJEMPEPLASS:</b> Denne 32 kvadratmeter store leiligheten rommer 24 ulike rom og rom-kombinasjoner. Foto: Edge Design Institute
LITEN LEILIGHET MED KJEMPEPLASS: Denne 32 kvadratmeter store leiligheten rommer 24 ulike rom og rom-kombinasjoner. Foto: Edge Design Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har vi sett en så stor 32-kvadrats leilighet ...

Som en stor enebolig

Leligheten ligger i Hongkong, og det er arkitekten Gary Chang som bor der, og som har designet den. Innenfor husets fire vegger har Chang laget et eldorado av ulike rom med ulike funksjoner, som skapes ved hjelp av skinner i tak og gulv, glidende vegger, hemmelige rom og uttrekksinventar.

Her er alt man kan ønske seg selv i en ganske stor enebolig, og mye mer enn man kan forvente å få i en 32 kvadratmeter stor leilighet. Her er soverom, stue, bad, vaskerom, kjøkken, garderobe, bar, bibliotek, gjesterom, mm.

Du kan selv se den unike leiligheten med alle de fantastiske løsningene, i videoen nedenfor. Vi anbefaler deg å se den - du vil bli ganske forbløffet.


Kan kun bruke ett rom av gangen

Nøkkelen til den 24-roms leiligheten er at alle rommene ikke er tilgjengelig samtidig. Men Chang bor alene og innså at han som én person faktisk ikke kunne bruke mer enn ett rom av gangen. Dette frigjorde ham til å bokstavelig talt tenke ut av boksen og skape en fantastisk innredning. Når han ønsker å legge seg, slår han ned en skapseng. Skal han på kjøkkenet, skyver han frem en vegg som åpenbarer ovn og vask.

Hjem for sju

Chang har bodd i denne leiligheten i over 30 år, helt siden han var 14. I barndommen var de hele sju mennesker som bodde i denne 32 kvadratmeter store leiligheten: Det var Chengs foreldre, hans tre søstre, Gary selv - og en leieboer. De hadde tre små soverom, stue kjøkken og spisestue, på disse få kvadratmetrene.

Ifølge SpotCoolStuff.com betalte Chang 45.000 amerikanske dollar (261.693 norske kroner) for leiligheten. Selve ombyggingen og innredningen av leiligheten som Chang har gjort i ettertid, har hittil kostet ham 218.000 dollar (ca. 1,27 millioner norske kroner).

Cheng har også vunnet pris for innredningen av leiligheten, Design for Asia Award i 2009.

Paul Coudamys skyveveggsløsning. Foto: Benjamin Boccas/ Paulcoudamy.com
Paul Coudamys skyveveggsløsning. Foto: Benjamin Boccas/ Paulcoudamy.com Vis mer


Skyvedører

Vi har sett ulike varianter over samme tema, med vegger som skyves hit eller dit for å skape ulikt interiør tidligere. Du husker kanskje den smarte løsningen fra franske Paul Coudamy, som er avbildet til venstre. Han lar en skyvbar bokhylle løse plassutfordringen i de 23 kvadratmeter store (lille) leiligheten.

Smarte møbler

Dersom du ikke helt har kapasitet eller evner til å utføre en såpass omstendelig jobb som Cheng har gjort i Hongkong, finnes det mange plassbesparende løsninger på møbelfronten. Vi har tidligere omtalt det kombinerte speilbordet - som altså kan fungere både som speil på veggen og som spisebord når du trenger det. Eller hva med tv som kan gjemmes under senga eller en kombinert stekeovn og oppvaskmaskin?

Gary Chang har også skrevet en bok om prosjektet sitt, du kan lese mer om boken her.