En fersk rapport fra Sifo viser at stadig flere sliter med økonomien sin. Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier foreldre må ta ansvar for å lære opp barna til å ta vare på pengene sine. Foto: Per Ervland
En fersk rapport fra Sifo viser at stadig flere sliter med økonomien sin. Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier foreldre må ta ansvar for å lære opp barna til å ta vare på pengene sine. Foto: Per ErvlandVis mer

218 millioner borte vekk!

Neida, boligmarkedet er ikke friskmeldt.

Siden 1. februar i år har prisantydningene på norske boliger blitt nedjustert med hele 218 millioner kroner.

Det viser tall fra bolignettstedet Boliga.no. Nettstedet samler inn prisinformasjon fra de største boligportalene som Finn.no og Zett.no, samt fra eiendomsmeglere.

Prisfallet høres dramatisk ut, men gir bare et bilde utviklingen på prisantydningene, og ikke hvilke summer boligene faktisk blir solgt for.

Det totale fallet i prisantydningene har så langt denne måneden vært på hele 281 millioner kroner. Samtidig har noen boliger økt i verdi, og verdien på de oppjusterte prisantydningene var på i overkant av 63 millioner kroner.

Prisoppgang minus prisnedgang viser altså et negativt fall på cirka 218 millioner kroner.

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund sier han synes det er vanskelig å kommentere tallene, siden Boliga.no er en relativt ny nettside.

- Vi har lyst til å se de lengre linjene før vi kommenterer tallene, sier Dreyer til DinSide.

DinSide: Men merker dere at selgerne har senket sine forventninger til hva de kan få for boligene sine?

- Vi ser at selgerne i mye større grad er mer mottagelige til å justere prisene enn det de var i 2008. Men vi har en positiv stemning i boligmarkedet, med en bra balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Dreyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye er boligen din verdt?

Sjekk her!

Pilene opp i januar

I januar pekte boligprisene oppover, og det for første gang på flere måneder. Men på tross av en fin start på året for markedet, anbefalte ikke eiendomsmeglerne å sprette champagnen riktig ennå.

- Dette er ingen friskmelding av boligmarkedet, finanskrisen er for uoversiktelig til å gjøre det, sa Dreyer da tallene ble lagt frem.

- Det er veldig mange positive faktorer, men den store usikkerheten rundt arbeidsledigheten trekker ned. Derfor tror jeg vi kommer til å se et marked som går litt opp og ned, sa Dreyer til DinSide den gang.

Statistisk sentralbyrå: Så mye skal prisene falle

1 milliard borte

Prisfallet i Norge blir virkelig satt i perspektiv om vi sammenlikner oss med danskene. Prisantydningeene hos våre kjære naboer har rast betraktelig den siste måneden. Der er nærmere 1,13 milliarder norske kroner borte fra markedet. Dette ifølge den danske versjonen av Boliga.

Tall fra Realkredit Danmark viser at siden toppen i tredje kvartal 2006, har danske leilighetspriser falt med 544.000 norske kroner i snitt. Prisene på eneboliger har falt med 319.000 norske kroner i snitt. Dette ifølge den danske finansavisen Børsen.

Eie eller leie?