Nei, du ser ikke feil. Samsung og LG viste begge fram hver sin buede Oled-modell. Her ser du Samsungs alternativ. Foto: Samsung
Nei, du ser ikke feil. Samsung og LG viste begge fram hver sin buede Oled-modell. Her ser du Samsungs alternativ. Foto: SamsungVis mer

2013 blir Oled-TV-enes år

Samsung og LG blir først ute med Oled, men nå er det heldigvis flere som melder seg på. Her er de største nyhetene fra vår mann i Vegas.

(OSLO/LAS VEGAS): De 55-tommer store Oled-TVene til LG og Samsung skulle opprinnelig ha blitt lansert i 2012, men ble som de fleste nå har fått med seg utsatt til i år på grunn av produksjonsproblemer.

Nå er de imidlertid på vei, og foreløpig ser det ut til at LG slår Samsung på målstreken og blir førstemann over disk her Norge med levering før sommeren. Med en pris på rundt 90.000 kroner blir det imidlertid dyr moro.

Les mer om LGs 55-tommers OLED-TV, og den heftige prisen.

Men utviklingen går videre, og på CES-messen i Las Vegas fikk vi bekreftet to ting: Både LG og Samsung har jobbet videre med Oled-teknologien, og ikke minst: Flere aktører melder seg nå på Oled-toget.

Her er det vi vet så langt.

Flere spennende nyheter fra CES-messen i Las Vegas får du her!

Kurvede Oled-modeller

Både LG og Samsung viste fram prototyper av kurvede Oled-TVer på CES-messa. Det høres kanskje høres litt rart ut, men målet er rett og slett å gi en mer realistisk seeropplevelse.

Her er LGs buete Oled-TV-er slik de ble vist frem på CES-messen tidligere i år. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås

Se bilder av LGs kurvede TV her:


Tanken er ganske enkelt at kurven skal gi mer dybde i bildet, og ikke minst forsterke panoramaeffekten.

Og i følge DinSides dataredaktør Bjørn Eirik Loftås var det ikke noe å si på førsteinntrykket:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Herrejemeni for en bildekvalitet. Det er så bra at det nesten overgår virkeligheten, og det mest spennende her er at det gjelder nesten fra hvilken som helst vinkel du sitter eller står foran TV-en.

– Med det buede bildet får du faktisk noe i nærheten av en "surround"-følelse, og dette er definitivt noe jeg tror vi kommer til å se mer av framover, forteller Loftås fra messegulvet i Las Vegas.

Se bilder av Samsungs kurvede Oled-TV her:

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Samsung
Nei, du ser ikke feil. Samsung og LG viste begge fram hver sin buede Oled-modell. Her ser du Samsungs alternativ. Foto: Samsung
Samsung kutter prisen på de buete Oled-TV-ene allerede før de kommer i butikk. Men en slik TV vil fortsatt gjøre et betydelig innhugg i kontantbeholdningen din. Foto: Samsung
Foto: Samsung


Merk deg at dette altså er modeller som ikke kommer i butikken med det første, men det vitner definitivt om at siste ord ikke er sagt når det gjelder hvordan neste generasjons TV-er vil se ut.

Endelig har Panasonic og Sony våknet!

I juni 2012 kom nyheten om at Sony og Panasonic skulle samarbeide om Oled for å ta igjen forspranget til LG og Samsung.

Det var derfor ingen overraskelse at de begge viste fram hver sin prototype på CES, og vi håper de holder på tidsplanen som tidligere er nevnt med lansering i løpet av året.

Panasonic og Sony har imidlertid ett ess i ermet også: Begge Oled-modellene har nemlig 4K-oppløsning på 3840x2160. Det vil altså si at oppløsningen er dobbelt så høy som på alternativene fra LG og Samsung, som ligger på 1920x1080.

Med andre ord: Per dags dato er disse to prototypene de eneste TV-ene som gir deg det beste av to verdener: Oled og 4K.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås

Bilder av Panasonics 4K-Oled får du her:

Bortsett fra størrelsen på 56-tommeren er det dessverre fint lite vi vet om modellene så langt, det ser imidlertid ut til TV-ene med sine 8,9 millimeter vil være hakket dypere enn LGs og Samsungs sylslanke alternativer.

Hva er spesielt med Oled?

Litt grovt sagt kan vi si at Oled kombinerer det beste fra plasma- og LCD-teknologien: Oled gir tilnærmet ubegrenset kontrast og sortnivå, og innsynsvinkelen er glimrende. Her spiller det altså langt mindre rolle om du blir sittende langt ut på siden i TV-stua.

Oled har også en glimrende fargegjengivelse. Her får du altså svært sterke farger uten at de glir over i hverandre. Så bra faktisk, at det kan kreve litt tilvenning. Det er nemlig lett at fargetrykket kan oppleves som litt for intenst, men hvordan dette fungerer i praksis må vi komme tilbake til når testproduktene begynner å ankomme.

I tillegg kommer selvsagt det faktum at Oled-TVene er ekstremt tynne, helt ned til fire millimeters dybde er altså ikke uvanlig, og det er noe som definitivt tiltaler de designbevisste.

Alle våre nyheter fra CES-messen i Las Vegas får du her!