2002: Boligprisene skal ned

Det er forunderlig at eiendomsmeglernes forsøk på å holde markedet varmt får lov til å gå uimotsagt inn i de norske hjem. Alt tyder på at du kan spare penger hvis du venter med å kjøpe bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Like sikkert som at høsten står for døren, er mediene krydret med optimistiske spådommer fra eiendomsmeglere om prisoppgang i boligmarkedet og i verste fall en "utflatning". Ordet utflatning forstås lett som at prisene vil holde seg på samme høye nivå som tidligere dette året, og at her er det ingenting å spare på å vente med kjøpet.

image: 2002: Boligprisene skal ned

Optimismen fra meglerhold vil neppe noensinne la seg kue av fakta. Tallenes tale år etter år er den samme: boligprisene går nesten alltid ned om høsten. De verken stiger eller flater ut - de synker - uansett om man korrigerer dem for prisstigning, eller ser utviklingen i løpende priser - DE SYNKER!!!

Flere arbeidsledige

Av alle høstene som har gått siden midten av nitti-tallet, må denne dessuten være den minst egnede for optimistiske spådommer. Arbeidsledigheten er på vei opp, og renta likeså. Forsknings- og analysemiljøer er enige i at av alle faktorer, er det nettopp disse to som har størst betydning for boligprisene på kort sikt.

Denne uken spådde Statistisk Sentralbyrå at arbeidsledigheten vil ha nådd 5 prosent i slutten av 2004. At den økte ledigheten allerede er i gang, bekreftes av Aetats månedsstatistikk. Denne har vist en jevn økning i hele år, toppet med ledighetstallet for juli på 3,4 prosent. Til sammenlikning var ledigheten i samme måned i fjor 2,8 prosent.

Krona og renta

Ingenting tyder på at eksportvirksomheter vil få bedre betingelser med det første. Kombinasjonen av årets dyre lønnsoppgjør og den høye kronekursen har bare så vidt begynt å virke på mindre eksportbedrifter i skrivende stund. Det er all grunn til å tro at høsten vil bringe stadige meldinger om nye arbeidsplasser som legges ned, og dette vil gjelde såvel for små møbelbedrifter som for telegiganter.

Rentenivået har også noe å si for boligprisene, selv om virkningen på boligprisene ikke er veldig tydelig.

Den 7. august uttalte sentralbanksjefen at Norges Bank ser det som mer sannsynlig at inflasjonen på to års sikt blir høyere enn 2½ prosent enn at den blir lavere med uendret rente. Dette er et signal om mulige renteøkninger i løpet av høsten.

Absurd

Det er neimen ikke småtterier av soletegn som gjør at spådommer om prisvekst virker fullstendig absurde. Det er derfor forunderlig at eiendomsmeglernes tydelige forsøk på å holde markedet varmt enda et år får lov til å gå uimotsagt inn i de norske hjem. Så pen behandling verken trenger eller fortjener de.
Hva er boligen din verdt akkurat nå? Sjekk her!
Les også:
Krakk i boligmarkedet?
Renta styrer ikke prisene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!