<stroke>ENERGIMERKET:</strong> De fleste boligene havner i denne enden av den syvtrinns alfabet-skalaen, og jo rødere farge, jo dårligere oppvarmingskarakter.
ENERGIMERKET: De fleste boligene havner i denne enden av den syvtrinns alfabet-skalaen, og jo rødere farge, jo dårligere oppvarmingskarakter.Vis mer

20.000 har fått energiattest

De fleste har fått karakteren D, men hele en av ti får dårligste karakter.

Fra 1. juli ble det obligatorisk å energimerke boligen om du skal leie ut eller selge (gjelder boliger over 50 kvm). To måneder etter innføringen av disse reglene, har flere enn 20.000 norske boliger fått energimerking med gyldig energiattest. I tillegg er 9.000 attester inne i systemet og venter på status som formell energiattest.

Og dette fikser du selv - her får du oppskriften.

- Vi er gledelig overrasket over at så mange har merket boligen sin. Det kan tyde på at boligeierne har fått med seg at energimerking er enkelt og gratis, sier seksjonssjef i NVE, Birger Bergesen i en pressemelding.

En av ti med laveste karakter

De fleste boligene har til nå fått energikarakter D, på en skala fra A til G, der A er best. 6.000 boliger ligger altså på midtmerket, mens 5.000 har havnet hakket bak, med karakter E. Hele 2.000 av de 20.000 som har fått godkjent energiattest, har endt på dårligste karakter.

Birger Bergesen er seksjonssjef i NVE. Foto: NVE
Birger Bergesen er seksjonssjef i NVE. Foto: NVE Vis mer


- At de fleste havner i nedre halvdel av skalaen, er som forventet. Karakterskalaen skal holde i mange år, og vi vil at boligeierne skal ha noe å strekke seg mot. D er en god karakter for eldre hus, bemerker Bergesen.

De sparer minst 850.000 kroner i året - se hvordan borettslaget kuttet energiforbruket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hustypene som gjør det best

Det er først og fremst nyere hus som kommer seg opp på øvre halvdel av skalaen. Kun 20 har fått beste karakter, A. Denne karakteren er forbeholdt passivhus, lavenergiboliger og andre bygninger der man benytter spesielle tiltak for å få ned energiforbruket.

Les mer om passivhus

Hvorfor energimerkes boligene?

Tanken bak merkingen er å øke bevisstheten rundt energieffektivisering og redusere norske boligeieres totale energibruk. Energiattesten vil gi relevant informasjon for dem som skal kjøpe eller leie - men kan også være et nyttig verktøy for å finne ut hvilke tiltak som lønner seg i akkurat din bolig.

A er et merke svært få boliger vil få i dag. Foto: Energimerking.no
A er et merke svært få boliger vil få i dag. Foto: Energimerking.no Vis mer


Det er ikke bare energieffektiviteten som graderes. Ved hjelp av en fargeskala fra rødt til grønt som oppvarmingskarakter, illustreres hvor stor andel av oppvarmingen som skjer med fossilt brensel og elektrisitet. Grønt betyr lav andel.

Les også: Ikke få strømsjokk i ny bolig

Må du?

Energimerking.no skriver at enkelte meglere hevder det er tilstrekkelig å legge inn en setning i utleie- eller salgsprospekter om at energiattest ikke foreligger. Dette stemmer imdlertid ikke. Kravene i energimerkeforskriften kan ikke fravikes, selv om dette avtales med kjøper eller leietaker, og kjøper eller leier du nå, skal du i forkant få fremlagt energiattest.

Energimerkingen skjer ved hjelp av web-baserte løsninger hos Energimerking.no. Unntaktsvis kan papiralternativ benyttes som nødløsning.