12 gode grunner til å velge mur

Det er ikke for utseendets skyld du bør velge murstein, mener fagfolk.

En åpen mursteinsvegg er ikke bare dekorativt. Det har også en helsemessig gunstig effekt. Foto: Colourbox.com
En åpen mursteinsvegg er ikke bare dekorativt. Det har også en helsemessig gunstig effekt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En åpen mursteinsvegg gir assosiasjoner til sydligere strøk, og trendy lofts- og fabrikkleiligheter i storbyer som New York og London, og er et populært innredningsgrep.

Det er imidlertid ikke bare utseendet som gjør at du bør vurdere mur, mener Tommy Bisgaard i byggitegl.no. Byggitegl.no er en sammenslutning av ledende norske og danske aktører innen murverk og tegl, i samarbeid med Kalk- og Teglværksforeningen i Danmark.

- Skal du bygge nytt i et område som er kjent for mye nedbør, eller spesielt fuktig klima? Da bør du velge murstein, eller teglstein. Ikke bare utendørs, men også innendørs. En mursteinsvegg absorberer og avgir den fukten som fins i et hus, sier han i en pressemelding.

Bygge nytt? Nå er det nye byggeregler som gjelder

- Gir jevnere temperatur

Det er imidlertid langt fra den eneste grunnen til at du bør velge murstein, fortsetter han.

- Brent tegl er et uorganisk materiale, det betyr at det ikke kan gro hussopp på murstein. Samtidig er de bærekraftige mursteinene gode til å lagre varme, så romtemperaturen alltid er behagelig. Dette er en evne som er benyttet gjennom generasjoner i europeisk byggeskikk.

- Når sola skinner om sommeren blir mange hus overopphetet. Murstein kan lagre varme, for senere å avgi den igjen om kvelden når sola er på vei ned. Mursteinene gir med andre ord både et bedre inneklima og et mer energivennlig hjem, forklarer Tommy Bisgaard.

Murstein produseres i forskellige farger, så hver enkelt huseier kan velge sin helt egen innredningsstil.

God lyddemping

Er du blant dem som er glad i minst mulig dilldall, puter, gardiner og tepper? Det er flott med enkelt og stramt uttrykk, men mangel på tekstiler kan føre til mye gjenklang og plagende støy. En mursteinsvegg bidrar også til å dempe støynivået.

- Mange glemmer å tenke over akustikken i rommet. Det skal være høyt under taket, ha flotte teglfliser og råe vegger, sier interiørarkitekt Tina Kirkegaard. Hun er opptatt av at vi må ta akustikk på alvor.

Les også vår guide til lydisolering i boligen.

12 gode grunner til å velge murstein:

 1. Avgir ingen gasser
 2. Ingen dårlig lukt
 3. Ingen elektriske og elektrostatiske forhold
 4. Ingen ionisert eller radioaktiv stråling
 5. God lyddemping
 6. Demper vibrasjoner
 7. God varmekapasitet og varmeregulerende
 8. Opptar og avgir fukt raskt
 9. Vanndiffusjon ut gjennem veggen
 10. Reduserer luftfuktigheten
 11. Tørker bedre etter vannskader
 12. Gir ikke næring til muggsopp
Liker du stilen, men er det vanskelig å få inn en mursteinsvegg hjemme hos deg? Denne løsningen passer for absolutt alle, men da uten de gunstige inneklima-effektene.

Kilde: byggitegl.no

Mur eller tre?

Ikke alle er enige i at mur alltid er den beste løsningen. Det kan du lese mer om i denne artikkelen, Duell: Mur mot tre.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!