LUFTIG: Det trenger ikke være supervanskelig å få til gjærbaksten - men det er et par ting det kan lønne seg å vite før du setter i gang. Foto: NTB scanpix / Berit Roald.
LUFTIG: Det trenger ikke være supervanskelig å få til gjærbaksten - men det er et par ting det kan lønne seg å vite før du setter i gang. Foto: NTB scanpix / Berit Roald.Vis mer

Baketips - hvordan få til god gjærbakst som hever

11 tips som gjør deg til en superbaker

Synes du det er vanskelig å få gode resultater når du baker? Fortvil ikke!

Det kan være vanskelig å lykkes med gjærbaksten. Her finner du en oversikt over det du bør vite når når du skal bake.

Lykke til, og god bakst!

#1: Bruk kaldt vann i gjærbaksten

Mange streber etter at væsken skal være «lunken» eller «temperert» når de baker, men når væsketemperaturen til gjærdeigen passerer 30 grader, har du faktisk ingen kontroll lenger.

Kaldt vann er faktisk derfor best når du baker. Da kan du elte deigen mye lenger.

#2: Tørr eller fersk gjær utgjør stor forskjell

Fersk gjær eller tørr gjær - det er kanskje det samme, tenker du?

Vår test viser derimot store forskjeller på hvor mye deigen hever med tørr eller fersk gjær.

Dersom du er utålmodig eller liker å følge anvist hevetid i oppskriftene: Velg fersk gjær! Det er også lettere å bli en vellykket baker med fersk gjær.

TØRR ELLER FERSK GJÆR: Joda, det er forskjell på hvor godt deigen hever om du velger tørr eller fersk gjær. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#3: Lær deg forskjellen på hevemidlene

Det gjelder å holde tunga rett i munnen når du skal velge riktig hevemiddel.

For vet du egentlig forskjellen på natron, bakepulver og hornsalt? Det er ikke bare å bytte det ene ut med det andre, sånn uten videre.

Her finner du en grundig oversikt som gir deg svaret på hvilke forskjeller hevemidlene har.

DET SPILLER EN ROLLE: Du kan ikke uten videre erstatte disse med hverandre hvis du har gått tom. Foto: Berit B. Njarga.  Vis mer


#4: Bruk stekeovnen din riktig

En stekeovn har et stort antall funksjoner - som det kan være vanskelig å holde styr på.

Visste du for eksempel at det er noen innstillinger som egner seg bedre enn andre til baking?

Her kan du lese mer om når du for eksempel bør bruke varmluft eller over- og undervarme.

#5: Bytt melk - få bedre resultater

Har du problemer med at baksten ofte blir tørr - bør du tenke over hvilken melk du bruker. Et melkebytte kan faktisk utgjøre den store forskjellen.

- Syrnede meieriprodukter inneholder melkesyrebakterier, noe som har den fordelen at de hjelper på enzymaktiviteten i bakverk, slik at melet får tatt opp mer fuktighet og væske, som igjen gjør baksten ekstra saftig, har Øyvind Skogsholm Hansen hos Melkerampa, tidligere uttalt til Dinside.

#6: Spe med vann, ikke mel

«Hold igjen litt på melet, for å justere deigen om den blir for løs.» Du er ikke alene om å ha lest denne setningen i en oppskrift.

- Altfor mange hjemmebakere holder igjen litt av melet for å justere til slutt, men det er dumt, har André Løvaas, baker hos matforskningsinstituttet Nofima, tidligere uttalt til Dinside.

NEI, NEI, NEI: Ikke spe med mel! Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

Dersom oppskriften sier at du for eksempel skal ha i syv desiliter vann, så bør du altså ikke ha i hele vannmengden med det samme. Hold heller igjen litt vann, og spe på etterhvert.

#7: Slik romtempererer du smør

Noen ganger dukker bakeideen opp spontant, slik at du ikke har tid til å planlegge. Det kan by på noen utfordringer. Blant annet at smøret ikke har fått hvilt seg litt på kjøkkenbenken.

Det er som oftest viktig at smøret er romtemperert for at bakeresultatet blir bra.

Men også i slike tilfeller finnes det gode løsninger for å få silkemykt smør på 1-2-3. Du kan du lese mer om metodene du kan bruke her.

#8: Bruker du gammel gjær?

Det første du bør gjøre før du setter i gang med bakingen, er så sjekke holdbarheten på gjær, bakepulver og natron.

Er gjæren gammel, kan den i noen tilfeller ødelegge baksten din.

Det hjelper heller ikke bruke ekstra gjær for å veie opp, men er det snakk om bakepulver, natron og hornsalt, kan du trygt tilføre litt ekstra.

- Om boksen er gått ut på dato, så anbefaler vi at man da bruker litt mer enn hva oppskriften sier, eksempelvis rause teskjeer, har Freia tidligere informert Dinside om.

#9: Pass på at du bruker riktig visp

Hvis du har en kjøkkenmaskin, har du mest sannsynlig også flere visper i skapet.

Skaffer du deg oversikt over hva de forskjellige vispene kan brukes til, kan baksten komme på bordet både enklere, raskere og med bedre smak.

Vi har tidligere laget en oversikt over akkurat dette. Den finner du her.

#10: Vond lukt i stekeovnen? Se etter dette merket

Det er ikke akkurat å foretrekke at søndagsmiddagen setter smak på den deilige baksten du har brukt timevis på lage.

PYROLYSE: Har stekeovnen din denne funksjonen, slipper du unna en god del skubbing. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

Men har du hørt om pyrolyse? Denne innstillingen rengjør enkelt og greit stekeovnen din for deg. Har du ikke sjekket, bør du ta en titt på komfyren din før neste gang du skal bake.

Det vil spare deg for masse arbeid og mest sannsynlig også gi deg et bedre bakeresultat.

#11: Hjalp ingen av disse tipsene? Juks med pizzadeig!

Sitter du igjen og tenker at baking fortsatt er vanskelig?

Fortvil ikke! Vi har en løsning til deg likevel. Med en ferdig pizzadeig i kjøleskapet, kan du diske opp med fersk gjærbakst på en halvtime.

Men vær klar over at denne gjærbaksten er en døgnflue: Den bør spises mens den fortsatt er varm fra ovnen.