10 ting å bruke varmepistolen til

Fjerner stearin, preparerer ski, lager créme brûlée og løsner lim.

<B>ALLSIDIG VERKTØY:</B> Varmepistol, også kalt varmluftspistol, har mange bruksområder. Foto: BRYNJULF BLIX
ALLSIDIG VERKTØY: Varmepistol, også kalt varmluftspistol, har mange bruksområder. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Varmepistolen er rett og slett hårtørrerens brutale fetter. Det er en viss likhet i utseende og ergonomi, men bruksområdene overlapper svært lite. En varmepistol er mer egnet til å svi av hårmanken enn til å tørke den.

Du får nemlig varmluft med opp til 600 grader, så det sier seg selv at den skal brukes med forsiktighet. Av samme grunn er den naturlig nok utrolig effektiv til mange oppgaver.

LES OGSÅ: Fikse skader i treverk?

Det finnes en rekke forskjellige munnstykker til varmepistoler, alt fra spesialverktøy for sveising av gulvbelegg til brede munnstykker for malingsfjerning. Vi har klart oss lenge med ett bredt munnstykke og ett med liten åpning. I tillegg kan man også bruke varmepistolen uten munnstykke.

Etter mange års erfaring, her er noen av våre erfaringer rundt de mange bruksområdene:

MUNNSTYKKER: Det finnes munnstykker til de fleste behov, spesielt fra de profesjonelle leverandørene. Foto: STEINEL
MUNNSTYKKER: Det finnes munnstykker til de fleste behov, spesielt fra de profesjonelle leverandørene. Foto: STEINEL Vis mer


#1: Fjerne maling

Et av de vanligste bruksområdene, og grunnen til at mange skaffer seg varmepistol, er å fjerne gammel maling og lakk.

Enten det er en gammel fyllingsdør, gamle stoler, krakker eller noe helt annet kan denne jobben gjøres både enklere og raskere med varmepistolen. Alternativene er gjerne etsende løsningsmidler eller sliping, som både tetter slipepapiret og gir masse slipestøv.

Man kan bruke et spesialmunnstykke for fjerning av maling. Alternativt kan man bruke for eksempel metallsparkel i tillegg til varmepistolen. Dette må da være av metall og ha håndtak som tåler varme. Solide hansker med vinterfór er også en fordel, da brenner man seg ikke så lett på hånden som bruker skrapen.

FJERNE MALING: Med et bredt munnstykke går fjerning av maling greit unna.  Foto: BRYNJULF BLIX
FJERNE MALING: Med et bredt munnstykke går fjerning av maling greit unna. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Oppskriften er ganske enkel: Du retter munnstykket mot malingen og holder det i noen centimeters avstand til malingen bobler opp. Da bruker du skrapen og kan skrelle av malingen. Hvis det er mange lag med maling fra flere generasjoner tilbake kan det hende at du må gjenta behandligen.


#2: Fjerne kitt fra vindu

Vinduskitt består av kritt og linolje, som herder til en hard og ugrei substans som kan være vanskelig å fjerne fra gamle vinduer når glass skal skiftes. Det er sprøtt og sitter fast i både glass og rammer.

Men med varmepistol blir stoffet mykt og medgjørlig og er lett å fjerne med en stålsparkel.

LES OGSÅ: Når det iser i snøfreseren


#3: Fjerne gulvbelegg

Her tenker vi spesielt på vinylfliser eller lignende belegg på mindre flater, som for eksempel trappetrinn.

Med en varmepistol skjer to gunstige ting på samme tid: Gulvbelegget blir mykt og medgjørlig og limet slipper. Da er det enklere både å løfte opp og å rive av belegget. Når du har fått løsnet en flik og brettet den opp, kan du styre varmluften innunder belegget. Da går det som regel ganske greit å få av resten.

Limet som blir igjen fjernes på samme måte som maling, beskrevet over.

#4: Løsne limte gjenstander

Varmepistolen er også topp når du skal demontere eller fjerne gjenstander som er limt med limtyper basert på polymerer. Dette gjelder kontaktlim, samt de fleste typer bygglim. Med varme blir limet mykere og du kommer til med verktøy som gjør resten av jobben.

Har du varmepistol? (Avsluttet)
Ja, og bruker den(52%) 276
Nei, skal skaffe meg(20%) 105
Nei, klarer meg uten(15%) 78
Ja, men bruker den ikke(13%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


#5: Preparere ski

Varmepistolen kan fint brukes i stedet for en gassbrenner når du skal fjerne gammel skismøring og legge ny. Det er en fordel med et bredt munnstykke på varmepistolen.

#6: Fjerne stearin

Sterarinlys har en egen evne til å feste seg i bunnen av lysestaker og lykter. Jo dypere og mer utilgjengelige disse er, jo bedre sitter restene av stearinlyset.

Med varmepistolen rettet mot yttersiden av staken, eller bunnen av lykta, skal det ikke mange sekunder til før stearinen er smeltet og «proppen» slipper. Har du en fille eller en tull med tørkepapir for hånden kan du få med deg eventuelle rester.

Også smeltet stearin som av en eller annen grunn har havnet der det ikke skal, kan fjernes rimelig enkelt med varme. På glatte flater er jo strykejern over porøst papir mye brukt, her fungerer varmepistolen like godt. Det gjør den også på steder hvor strykejernet ikke kommer til.

LES OGSÅ: Har du ikke varmepistol? Les hva du kan gjøre med hårføneren!

STEARINSØL: Stearin har en egen evne til å havne på utilgjengelige steder. Foto: BRYNJULF BLIX
STEARINSØL: Stearin har en egen evne til å havne på utilgjengelige steder. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


#7: Tining av rør

Tining av frosne rør er også en mulighet, men her bør man være ekstremt forsiktig. Det hender for ofte at materialer i nærheten av det frosne røret tar fyr. En bedre løsning er omslag med kluter med varmt vann. Der hvor det ikke finnes brennbare materialer i nærheten av røret er risikoen selvsagt en helt annen.

#8: På kjøkkenet

En klassisk dessert er créme brûlée, hvor du smelter et lag med sukker til et gyldenbrunt lokk oppå en blanding av kremfløte, eggeplommer, sukker og vanilje. Her kan man bruke gassbrenner, men også en varmepistol.

Lager du ribbe, svinesteik eller schweinshaxe er sprø svor avgjørende for om retten er helt vellykket. Og det er alltid noen områder hist og her hvor svoren ikke har poppet opp skikkelig og fått den perfekte knasende konsistensen.

Her er varmepistolen nesten magisk. Du bare fører den rolig over disse paritiene med et par centimeters avstand. Da ser du svoren boble og sprekke opp i løpet av sekunder, men ikke så raskt at du risikerer å svartbrenne den.

LES OGSÅ: Du kan også rette ut bulker på bilen med varmepistol.

SPRØ SVOR: Fullt mulig med en varmepistol. Foto: Berit B. Njarga
SPRØ SVOR: Fullt mulig med en varmepistol. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


#9: I verkstedet

Bruksområdene i verksted og industri er svært omfattende. I prinsippet dreier det seg om kontrollert bruk av varme for å bearbeide lim og andre materialer som endrer konsistens og egenskaper ved store temperaturendringer.

Krymping av isolerende plasthylser (krympestrømpe) er et av kjerneområdene, avlodding av komponenter er et annet, mykgjøring av plastmaterialer som skal strekkes og formes er enda et.

Du kan også lodde rør og stenger eller annet som har så mye gods at det krever mer enn en loddebolt og du vil unngå å bruke gassbrenner. Sveising av plast er også en mulighet, men da er vi over på spesialløsninger som krever utstyr som holder temperaturer innenfor nøyaktige og kritiske grenser.

ISOLASJON: Når man lodder kabler og kontakter er  krympestrømpe en del av jobben. Foto: BRYNJULF BLIX
ISOLASJON: Når man lodder kabler og kontakter er krympestrømpe en del av jobben. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


#10: Luking

Er du tålmodig kan du til og med koke løvetann i grusganger med varmepistol...

Har du flere tips eller erfaringer? Del med deg under artikkelen!