10 års garanti mot vannskader

Skal du pusse opp badet kan du nå få en flunkende ny garantiordning med på kjøpet. Mot en aldri så liten pengesum selvfølgelig.

VVS-bransjens nye kundefremstøt er utarbeidet i samarbeid med Forbrukerrådet. Dette kan gi boligeiere økt trygghet i forbindelse med det kanskje dyreste og mest risikofylte av alle hjemmets oppussingsprosjekter: Nemlig badet.

Utette våtrom kan koste deg dyrt
Utette våtrom kan koste deg dyrt Vis mer

Badet er et rom mange ønsker seg mye av, både i form av luksus og finesser. Men det aller viktigste ved et bad målt i kroner og øre er kvaliteten på håndtverksarbeidet. Ifølge VVS informasjon AS som administrerer garantiordningen, forårsaker vannlekkasjer i Norge årlig skade for mer enn en milliard kroner. Kostnadene ved ved å utbedre vannskader i et baderom kommer fort opp i 50.000 til 100.000 kroner.

10 års garanti

Den nye ordningen er egentlig en utvidelse av det sikkerhetsnettet som finnes i håndverkertjenesteloven og i entreprenørenes ansvarsforsikringer. Disse gir deg reklamasjonsrett i fem år. Den nye garantien gir huseier 10 års kvalitetsgaranti. Det vil si en fordobling av den eksisterende garantitiden.

Kvalitetsgarantien dekker deg selv om entreprenørfirmaet i mellomtiden har opphørt eller gått konkurs. Den dekker skader som vanligvis ikke dekkes av boligforsikringer, det vil si vann og fuktskader som ikke skyldes plutselige og uventede rørbrudd. Du får reparert feil og mangler gratis, og erstattet vann- og fuktskader for inntil det beløpet du faktisk betalte for oppussingen. Garantien er helt fri for egenandeler. Husk imidlertid at den ikke dekker forhold som ellers vil dekkes av boligforsikringen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav

For å få garantien må du totalrehabilitere våtrommet. Vegger og gulv må rives for å avdekke gamle fukt og vannskader. Deretter bygges rommet opp igjen fra grunnen i tråd med bransjens våtromsnorm.

Forsikringspremien på denne nye garantien er et engangsbeløp på 5 prosent eller minimum 4.000 kroner av det du totalt investerer i oppussingen av badet. Pusser du opp for 90.000 må du altså betale 4.500 kroner i forsikringspremie. Koster oppussingen under 80.000 må du likevel betale 4.000.

Godkjenningsordning

Foreløpig er det bare få entreprenører som kan gi sine kunder denne kvalitetsgarantien. For å kunne tilby utvidet garanti må entreprenøren godkjennes av tre forskjellige innstanser. Den nye plan- og bygningsloven krevet et visst nivå av erfaring og fagkunnskap for at en entreprenør skal godkjennes som ansvarlig byggherre for meldepliktige prosjekter. Entreprenøren må også ha våtromssertifikat og være godkjent av Fagrådet for våtrom. Til sist må entreprenøren godkjennes og sertifiseres av VVS informasjon AS som administrerer ordningen for VVS-bransjen og forsikringsselskapet Skandia. Her stilles krav til blant annet kompetanse, økonomisk soliditet og holdninger.

VVS informasjon AS: telefon 22 80 50 90