1 av 4 hytter uten røykvarsler

30.000 norske hytter er uten røykvarsler. I tillegg glemmer mange hytteeiere å bytte batteri i røykvarsleren, viser en undersøkelse gjennomført av Opinion for Norsk brannvernforening og Vesta Forsikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det betyr i praksis at så mange som én av fire hytter kan være helt uten brannvarsling. Dette er skremmende å tenke på når det nå nærmer seg påske, og hyttene fylles opp av mennesker som skal bo og sove under til dels trange forhold, sier skadedirektør Anne Stine Mollestad i Vesta Forsikring i en pressemelding.

I Norge er det påbudt med minst én fungerende røykvarsler per bolig. Dette gjelder også fritidsboliger.

Denne skal monteres i taket, minst 50 cm fra nærmeste vegg. Batteriet byttes omtrent en gang i året, og du bær teste røykvarsleren hver gang du ankommer hytten.

Forsikring

I tillegg til faren for alvorlig skade på person og eiendom, er det også verdt å få med seg at du ikke er forsikret dersom røykvarsleren ikke virker. Påbudet om røykvarsler gjelder også hytter, ikke bare boliger, og du vil kunne få redusert, eller helt miste, erstatning dersom ulykken er ute.

Og det er den, kanskje oftere enn en tror. De ti siste årene har 18 mennesker omkommet i hyttebranner. Det meldes årlig om mer enn 100 branner i hytter og fritidsboliger, og svimlende 200 millioner kroner går opp i røyk hvert år. Noe av dette kunne vært spart ved ordentlig

18 mennesker har omkommet i hyttebranner i løpet av de siste ti årene. Brannvesenet rykker årlig ut til over 100 branner i hytter og fritidsboliger. Verdier for rundt 200 millioner kroner går tapt hvert år. Vedfyring, levende lys og feil på elektriske anlegg er typiske brannårsaker.

Brannslokking

Det at hytter gjerne ligger avsidesliggende til gjør jobben vanskeligere for brannvesenet. Det hindrer likevel ikke 10 prosent av norske hytteeiere å ikke ha ordentlig slukkeutstyr på hytten.

Røykvarslere får du fra rundt 100-lappen. Du kan gjerne ha mer enn den ene påbudte, en rekke forsikringsselskap gir rabatt dersom du har minst to installert. Nye batterier får du kanskje tilsendt fra forsikringsselskapet ditt en gang i året? Hvis ikke plukker du med deg også det for en billig penge, fra for eksempel Clas Ohlson. Vi anbefaler Lithiumbatterier med levetid opptil 10 år.