Se forskjellen! Halve setet er renset... Foto: Espen Stensrud
Se forskjellen! Halve setet er renset... Foto: Espen StensrudVis mer

Vidunderkur for slitte skinnseter

Er skinnsetene dine slitte og har sprukket opp? Slapp av! Med lite jobb - men noe ventetid - kan setene dine bli som nye igjen! Kunsten er å farge opp igjen skinnet.

Skinn eller lær er et materiale laget av dyrehud, som har vært igjennom en garvingsprosess. Det er et elastisk, utrolig holdbart og ekstremt slitesterkt materiale. Likevel kan skinn fort se velbrukt ut hvis du er løssluppen med vedlikehold.
Skinn får lett flekker, tørker ut over tid og kan skades av UV-stråler. Fett fra hender og smuss er med på å bryte ned denne beskyttelsen. Skinnet kan også endre seg etter å ha vært i våt tilstand.

Ny farge gjør susen!
Vi har testet ut et produkt fra Swisswax, som virkelig overrasker hvis du trodde at bilsetene dine var utslitt. Leather Healer er et middel som farger opp igjen slitte partier i skinnsetene dine. Har du fått en rift eller furer, så kan dette enkelt dekkes over med ny farge. Prosessen tar litt tid, fordi du må legge på lag for lag og la det tørke.

Husk skikkelig pleie! Levetiden på skinnet kan forlenges ved å utføre nødvendig pleie av skinnet. Husk alltid å impregnere skinn og husk å gjøre det regelmessig! Skinn er et levende materiale som blir penere med årene – hvis det behandles forsiktig.
Fargen trekker ned i læret, og blir der uten at den smitter av igjen på klærne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan måle for å få lik farge.
Fargen kan leveres i alle nyanser. 22 farger finnes på lager, men du kan for eksempel klippe av en liten bit (under setet) eller gjøre som oss og ta av den ene nakkeputa og sende inne denne for å måle fargen. Da kan leverandøren blande en farge som garanteres å være 99 prosent lik originalen.
Om det holder hva det lover? Definitivt! Skinnsetene på vår testbil ble som nye.

Slik testet vi:

Selve prosessen er enkel, men sett av litt tid...

Se forskjellen! Halve setet er renset... Foto: Espen Stensrud
Se forskjellen! Halve setet er renset... Foto: Espen Stensrud Vis mer


1. RENS FØRST: Rens skinnet først med en skikkelig skinnrens. Den nederste halvdelen av setet er renset. Sjekk forskjellen! Men som du kan se, er det sprekker og furer i skinnet på grunn av dårlig vedlikehold fra tidligere eier.

Her er hele setet renset og klart for behandling. Furene i sitteputa er godt synlige... Foto: Espen Stensrud
Her er hele setet renset og klart for behandling. Furene i sitteputa er godt synlige... Foto: Espen Stensrud Vis mer


2. FØR FARGING: Furene er godt synlige. Er det store sprekker, kan setene med fordel slipes ned litt med fint sandpapir. Bruk våtslipepapir 600–800 dyppet i eddikvann.

Før du går løs på setet, er et viktig å fjerne alt fett. Lighterbensin er perfekt som avfettingsmiddel.
Før du går løs på setet, er et viktig å fjerne alt fett. Lighterbensin er perfekt som avfettingsmiddel. Vis mer


3. AVFETTING: Vask skinnet med lighterbensin (gul falske som kan kjøpes i dagligvarehandelen eller på bensinstasjon). Dette er viktig for å avfette setet slik at fargen sitter ordentlig.

Med Leather Healer blandet i riktig farge kan du mette furene og sprekkene i skinnet. Foto: Espen Stensrud
Med Leather Healer blandet i riktig farge kan du mette furene og sprekkene i skinnet. Foto: Espen Stensrud Vis mer4. FARGING: Skinnfargen påføres med en svamp. Bruk sirkulærer bevegelser, men du kan gjerne «dytte» litt på ekstra utsatte områder. La det stå og tørke i to timer før du går på en ny omgang. Vi gjorde øvelsen fire ganger for å oppnå tilfredstillende resultat.

Etter to behandlinger med skinnfarge, er furene tettet. Vi valgte å gjøre enda to omganger. Tørketid mellom hver behandling er ca. 2 timer. Foto: Espen Stensrud
Etter to behandlinger med skinnfarge, er furene tettet. Vi valgte å gjøre enda to omganger. Tørketid mellom hver behandling er ca. 2 timer. Foto: Espen Stensrud Vis mer


5. ETTER: Furene er tettet med farge. Legg så på et skikkelig pleiemiddel (Swizzwax selv anbefaler Leather Milk.) Du kan bruke svamp, men vi synes det er best å bruke hendene for å gni pleiemiddelet ut i alle krinker og kroker. La dette stå og tørke 4–5 timer, før du tørker vekk det øverste og glinsende laget med en ren klut.

Legger du på litt elefantvoks på de mest til slutt, får du en ekstra beskyttende hinne på de mest utsatt områdene.
Legger du på litt elefantvoks på de mest til slutt, får du en ekstra beskyttende hinne på de mest utsatt områdene. Vis mer


6. EKSTRA BESKYTTER: Avslutt med å legge elefantvoks på spesielt utsatte områder, som for eksempel sidevangene på setene. Denne voksen danner en gjennomsiktig og beskyttende hinne for best mulig beskyttelse.

Som nye igjen! Skinnsetene som hadde fått dårlig stell, lyser opp og det er nesten som å sette seg inn i en ny bil. De er renset grundig,  sprekkene er tettet igjen med skinnfarge og hele setet er satt inn med pleiende lærbalsam. Foto: Espen Stensrud
Som nye igjen! Skinnsetene som hadde fått dårlig stell, lyser opp og det er nesten som å sette seg inn i en ny bil. De er renset grundig, sprekkene er tettet igjen med skinnfarge og hele setet er satt inn med pleiende lærbalsam. Foto: Espen Stensrud Vis mer7. NESTEN SOM NYE IGJEN: Etter behandlingene er furene tettet igjen, og setene både skinner og lukter som nye igjen. Med god pleie og regelmessig tilføring av lærbalsam, vil skinnet i setene holde seg mykt og fint i lang tid.

Dette settet fra Swisswax gir deg det meste av det du trenger for å rense og vedlikeholde skinninteriøret i bilen din. Pris: 639,-.
Dette settet fra Swisswax gir deg det meste av det du trenger for å rense og vedlikeholde skinninteriøret i bilen din. Pris: 639,-. Vis mer


Vi testet ut dette settet:

Swisswax Leather Care Kit har det meste av det du trenger for å rense og vedlikeholde skinninteriøret i bilen din:
Innhold:
► Leather Cleaner 250 ml
► Leather Milk 250 ml
► Lær Børste
► «Elefant» Lærfett
► Frottéhåndkle
► Påføringspute
Pris for settet: kr 639,-

Leather Healer kan blandes i alle farger med 99 prosent nøyaktighet!
Leather Healer kan blandes i alle farger med 99 prosent nøyaktighet! Vis mer


► Swissvax Leather Healer for individuell farge 150 ml. Pris: kr 639,-.