Vedlikehold av skinnseter

Stygge skinnseter er kjipere enn stoff. Vi gir deg tips om hvordan du enkelt bevarer dem.

Å holde interiøret friskt og rent, er ofte forskjellen mellom en godt brukt bil og en godt vedlikeholdt bil. Vi gir deg vårt beste tips for godt vedlikehold av skinnseter.
Skinnet i setene er som huden vår. Det tørker og sprekker, om vi ikke tar vare på det. En god behandling 2-3 ganger i året, kan være nøkkelen til en langt bedre pris når du skal selge bilen, og et triveligere sted å være mens du har den. Vedlikehold og rengjøring er enkelt og tar ikke lang. Sjekk filmen under.

Slik gjør du.

Rengjør setene.

Vedlikehold av skinnseter

Start alltid med å støvsuge. Bruk evt. en liten kost for å få løst alt bøss som ligger i skjøter og overganger.

Vask med en Skinnrens

Smuss og oljer som har akkumulert siden siste rengjøring må helt bort. Vi har her valgt Meguiar’s Detailer Leather Cleaner. Det er en skinnrens som klarer selv de tøffe jobbene. Noe skinn er mer følsomt for skrubbing enn andre. Og enkelte skinn kan farge av. Test ut på et lite synlig område før du starter.

Vedlikehold av skinnseter

Spray godt med Detailer Leather Cleaner på skinnet, ta ett sete av gangen.

Vedlikehold av skinnseter

Deretter jobber du det inn i skinnet med en interiørbørste. I dette tilfellet bruker vi Bilpleiekongens interiørbørste, men du kan godt bruke en myk skurebørste også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedlikehold av skinnseter

En fin måte å sjekke om børsten er OK å bruke, er å «skrubbe» på håndoverflaten. Får du ikke merker i hånden, tåler mest sannsynlig skinnsetene det også bra. Synlig skitne seter, må du selvsagt skrubbe lenger på. Pass på at du hele tiden har godt med såpe, spray på ekstra om du ser det trekker inn i skinnet.
Tørk bort skitt og såperester av og til, og fortsett helt til du ser det nesten ikke avgir skitt i kluten lenger. Bruk en mikrofiberklut for interiør.

Tørk

Når du ser at dette begynner å bli så rent som du tror du kan få det, tørker du setet helt tørt med mikrofiberkluten. Vask deg nå videre på neste sete, bakseter og ikke glem rygg og sider.

Rensing

Vedlikehold av skinnseter

Bland én kork eddik i en halv liter vann. Hell dette på en sprayflaske og spray setet vått med dette. Hold deg fortsatt til ett og ett sete, og begynn med det første du startet med. La eddik-vannet få «jobbe» i ca. 30 sekunder, før du tørker det helt bort med en tørr ren mikrofiberklut.
Hvorfor er dette viktig? Eddikvannet har to viktige funksjoner i denne prosessen. Den nøytraliserer restene av såpen, slik at dette ikke blir liggende i skinnet og tørke ut, eller påvirke skinnet. Den er også med på å «åpne» porene i skinnet, slik at lotion trekker bedre og lenger inn i skinnet.

Lotion

Vedlikehold av skinnseter

Vedlikehold av skinnseter

Bruk en svamp, pad eller en myk klut (f.eks. en poleringsduk) og bak lotion godt inn i den. Vi velger Autoglym Leather Care Balm, som vi har opplevd har en meget god holdbarhet, og har evnen til å myke opp selv gammelt, slitt skinn. Smør dette godt inn, og jobb gjerne litt på samme sted, slik at du får massert middelet godt inn i skinnet.

Tørk av

Vedlikehold av skinnseter

La setene stå med godt med lotion 30-60 minutter (Ikke så mye at det ligger et lag, men såpass at de glinser godt). Ta deretter en ren, tørr mikrofiberklut for interiør, og tørk over setene. Dersom du har mulighet, lar du setene stå et lunt og varmt sted (garasjen) natten over etter dette.

Hvorfor spesialmiddel for skinn?
• Det er tilsatt ettergarvingsstoff som forlenger levetiden på skinnet.
• Utsetter solbleking av skinnet.
• Forhindrer klakelering av finish.
• Nøytralisrer ødeleggende forurensinger som oppstår fra fett, søl og ikke minst svette.
• Holder skinnet mykt og behagelig.