Foto: Jamieson Pothecary
Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Sagen-brødrene i Autofilduell

Hva skjer når du gir gutta fra Radioresepsjonen to biler, en lukket bane, hvert sitt paintballgevær og tusenvis av kuler?

En privat isbane, spesielt preparert for anledningen. To avskiltete BMW 3-serier. Et knippe paintballgeværer og 4000 kuler. Ti kilo røde tomater. To ruller gaffateip. Og en full termos med kaffe.

Dette er oppskriften på en drømmedag for gutter i alle aldre. Det frister veldig å slenge fra seg fotokameraet, droppe hele reportasjen og bare gå bananas resten av dagen. Men alt dette har en hensikt. Sammen med meg på det snøfylte jordet et sted mellom Kløfta og Vormsund står Tore og Steinar Sagen, to brødre kjent fra P3-programmet Radioresepsjonen, i tillegg til TV-satsingen med samme navn.

Som svoren Radioresepsjonen-tilhenger har jeg mang en gang lurt på hvor god tone det er mellom brødrene på privaten. Det er en kjent sak at selv med lettbeinthet som mantra, kan temperaturen inne i radiostudioet tidvis bli ganske høy.
– Vi prøver å unngå å sette oss i situasjoner der vi konkurrerer. Det blir sjelden bra, sier Steinar. Så hva skjer om du setter de opp mot hverandre i en presset situasjon, og slenger biler og skytevåpen inn i miksen? La oss finne ut...

STEINAR SAGEN

    Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

* Alias: Basse, Sexylubben, Bollekongen, Pottifar
* Født: 24. februar 1975
* Tok lappen: 6. mars 2009
* Kjører: Toyota RAV4
* Beste autofile opplevelse: – Dagen etter jeg tok lappen! Fikk kjøre politibil med blålys gjennom Oslo.
* Verste autofile opplevelse: – Kolonnekjøring over Saltfjellet. Skummelt!
* Liker: Å ha fri
* Liker ikke: Høy luftfuktighet
* Funfact om Steinar: Han har en tatovering av Bamse, verdens sterkeste bjørn på armen. Denne angrer han veldig på …

TORE SAGEN

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

* Alias: Linseprinsen, 110 (av kroppsvekten), Den Unge Trollmannen, Töre.
* Født: 7. november 1980
* Tok lappen: 22. mars 1999
* Kjører: Hyundai Galloper
* Beste autofile opplevelse: – Det var da jeg kjørte USA på tvers i en Chevrolet Impala. Jeg gråt da jeg måtte levere bilen fra meg..!
* Verste autofile opplevelse: – I Paleet parkeringshus i Oslo. Jeg var utkledt som karakteren Tyholt Apenes og måtte ratte en gigantisk Silverado rundt det trange p-huset. Da svettet jeg godt under parykken..!
* Liker: Kyllingvinger
* Liker ikke: Folk som sykler om vinteren
* Funfact om Tore: Kan bli svært hissig i trafikken. En gang skreik han så høyt at personen i bilen foran skvatt. Alle vinduene var lukket …

Øvelse 1: Ikke mist tomatene!

Bilene får 25 tomater festet langs siden, og skal kjøres to runder rundt en preparert sirkelløype. Sagen nr. 1 må kjøre så forsiktig som mulig for ikke å miste tomatene, samtidig som han må kjøre fort nok til å unngå kuleregnet fra Sagen nr. 2. Den som har flest tomater igjen, vinner runden!

      Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Steinar bevæpnes og plasseres i midten av en spesiallaget sirkelløype, Tore setter seg bak rattet. Her gjelder det å ha tunga rett i munnen! Den Unge Trollmannen gjør sitt beste for å holde et bra tempo uten å miste frukten. Vi har med viten og vilje lagt en del av løypa til et svært ulendt underlag, noe han fort oppdager der bilen hopper og spretter av gårde. Storebror er ikke sen på labben, og fyrer av salve etter salve. Kulene høres ut som popcorn mot bilens langside. Dette må være noe av det rareste jeg har sett!

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Tore parkerer etter runde nummer to, og vi setter i gang med å telle tomater. Han har mistet fire. Til tross for mange treff på bilen, er bare en av tomatene truffet av en paintballkule. Sammenlagt blir det fem poeng til Steinar, som ivrig tar plass i den andre bilen.
Yngstemann sparer heller ikke på kruttet, og fyrer løs fra første stund. Bollekongen holder et tydelig lavere tempo. Vil det lønne seg..? Kuleregnet avtar, vi løper bort til bilen og teller. Her mangler det bare én tomat, og Tore har bare truffet en. Bare 2 poeng til lillebror – og Steinar vinner!

      Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Øvelse 2: Beste tid under beskytning!

Her gjelder det å gi alt! Sagen nr. 1 skal kjøre tre fortløpende runder på tid. Sagen nr. 2 kan gjøre alt i sin makt for å distrahere sjåføren, inkludert å skyte på bilen. Det legges til ett sekund for hvert treff. Beste tid vinner!

Først ut bak rattet er Steinar. Tore stiller seg i en strategisk posisjon der banen er smalest, og tar ladegrep på geværet. Den smarte plasseringen gir han to skytesjanser per runde, rett etter start og rett før målpassering. Tommelen går opp, Bollekongen gir jernet. Lillebror venter til BMW’en kommer rundt første sving, før han plaffer løs. Først skjener kulene til høyre og venstre for bilen, den er akkurat utenfor rekkevidde. Men så kommer den nærmere, og kulene treffer med et metallisk klonk, klonk, klonk!

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Steinar raser sidelengs forbi i et regn av oransje malingsballer. Dørsidene og vinduene er hardt truffet, han gir gass og kommer seg ut av treffsonen. Et halvt minutt senere er han tilbake på andre siden av banen, og må gjennom enda en spissrotgang for å komme seg i mål. Klonk, klonk, klonk, klonk! Malingen spruter rundt bilen, men Basse lar seg ikke kimse og gir bånn gass opp den siste kneika før mål. To runder igjen. Samme behandling. Temperaturen øker med hvert skudd som blir avfyrt. Likevel må Linseprinsen huske at han bare har et visst antall kuler i magasinet. Han får inn flere gode skudd før Steinar endelig passerer målstreken for siste gang, på tiden 5:49.

Så er det Tores tur. Han raser av gårde i sin noe spakere 316, den lavere motoreffekten ser ikke ut til å være et hinder. Tempoet er høyt, og ved første beskytning er det bare et par kuler som får kontakt med bilen. Mens han durer av gårde ut av syne, fyrer Steinar av noen treningsskudd for å se hvor stor rekkevidde han har.
– Det er såpass ja, sier han lurt.

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Idet BMW’en atter en gang kommer til syne, er han allerede i gang med skytingen. Banen til kulene holder en fin bue, og treffer bilen bemerkelsesverdig langt unna. Imponerende strategi! Når Tore endelig passerer målstreken for tredje gang, er det likevel ingen tvil om at han har kjørt fort. Klokka stopper på 5:39. Ti sekunder raskere. Men holder det.? Husk at hvert treff teller som et tilleggssekund!

Vi går over begge bilene. Begge er fulle av oransje flekker. Tores bil har 11 treff. Dette gir en totaltid på 5:50. Steinars bil er derimot truffet med hele 16 kuler. Tore vinner runde 2 med god margin!

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Øvelse 3: Hvor hardt tør du å kræsje?

Her handler det om å kjøre ut i snøfonnene på mest spektakulært vis. Den som satser hardest og lager mest show, går av med seieren her!

Nå har vi kommet til dagens grand finale. Øvelsen skulle egentlig hete ”Hvem kan sladde breiest”, men etter noen øvingsrunder ble det tydelig at ingen av guttene klarer å unngå snøfonnene i den enormt glatte svingen. Med velsignelse fra banens og bilenes eier velger vi derfor å øke innsatsen betraktelig. Begge brødrene bruker samme bil, for å jevne ut konkurransen. I tillegg er den sølvfargede 320’en utstyrt med en ekstra beskyttelsesplate foran.

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Først ut er Steinar. Han henter mye fart fra bakketoppen og holder pedalen plantet inn i svingen. Bilen måker inn i brøytekanten med stor kraft og lander midt oppå ei fonn. Når snøskyen har lagt seg, er det en glisende Steinar som står ved bilen, tydelig fornøyd.

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Kan lillebror matche dette? Tore vet at det er all or nothing idet han kommer rasende over høyden før svingen. Jeg ser hvitøyet i de vidåpne gluggene. Den hvasse toliteren jobber på spreng. Så skjer det. Floooffff! BMW’en skyter over fonnene og pløyer langt ut av banen. Snøen står til alle kanter. Spektakulært! Men var det bedre enn Steinar? Juryen må samles …

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis merDette blir en fotofinish, bokstavelig talt. Vi studerer bildene av utforkjøringene nøye. Saken er klar: Tore lagde mest show! Det betyr bare én ting: Vi har en vinner. Lillebror, Den Unge Trollmannen, 110, Linseprinsen, Töre. Du er den råeste bilist-skytteren!

Yappadudeliduuuu!

 Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Denne saken sto opprinnelig på trykk i Autofil nr 5/2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer