Mister Østlandets viktigste samlingssted

Det ble fullstendig trafikk-kaos da et firesifret antall mennesker stilte opp for å markere Tyrigrava Kros siste dag i drift. I over 50 år har dette vært Østlandets største samlingspunkt for bil- og motorinteresserte.

Slik ser det ut når Gamle Mossevei blir forvandlet til en parkeringsplass med over tusen besøkende. Foto: Stein Inge Stølen
Slik ser det ut når Gamle Mossevei blir forvandlet til en parkeringsplass med over tusen besøkende. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

- Dette er en trist dag, men det er utrolig å se hvor mange som har dukket opp for å støtte oss, forteller Gerd Sollin. I over 20 år har hun og mannen Hans Petter drevet Tyrigrava Kro.

De har drevet kroa gjennom en leieavtale i alle år. Da den tidligere eieren, Dagny Bolstad, gikk bort i vår, sto de plutselig på svevende grunn. Bolstads arvetakere bestemte seg for å selge Tyrigrava, til Gerd, Hans Petter og det lokale motormiljøets store sorg.

- Vi har hatt utrolig mange fine år her, forteller Hans Petter, eller Petter'n, som han er mest kjent som. Jeg er litt for ung til å pensjonere meg, så det hadde vært fint å kunne drive dette stedet i alle fall et år til. Dessverre har ikke det blitt noe av, så jeg har meldt meg arbeidsledig, forteller han.

Gerd Sollin tar seg en velfortjent pause fra kjøkkenet for å snakke med Autofil. Foto: Stein Inge Stølen
Gerd Sollin tar seg en velfortjent pause fra kjøkkenet for å snakke med Autofil. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Ønsker ikke kriminelle MC-bander
- Vi i Oppegård Kommune ønsker å kjøpe Tyrigrava og har lagt inn et bud på 7,5 millioner som vi ikke har fått tilslag på. Vi er derimot klare for en ny runde, forteller rådmann Harald Toft. Han legger til at hovedmotivasjonen for kommunen er å forhindre at kriminelle MC-miljøer får kjøpe kroa.
- Vi har sett mange eksempler på at lokalmiljøer har fått store problemer som følge av at MC-klubber får etablere seg, sier Toft. Skulle vi få tilslaget og bli eier av Tyrigrava, ønsker vi å legge til rette for videre drift av kroa. I en overgangsperiode er det svært mulig at Gerd og Hans Petter Sollin kan drifte som før, men på lang sikt vil kroa legges ut på det åpne marked slik at andre aktører kan få mulighet til å slippe til.

Han kom med et tilbud til Hans Petter om å få drive kroa i et halvt år til, hvis kommunen blir eier av stedet. Dessverre kom tilbudet bare tre dager før stenging. Da var alle leie- og rabattavtaler og ansatte sagt opp allerede.

Over tusen besøkende
Selv om dagen markerer en slutt på over 50 år med sosiale sammenkomster ved kroa, bærer treffet preg av å være en stor feiring til ære for Petter'n og Gerd. Bak samlingen står RallyRuth, eller Ruth Helen Kjærran Abelsen som hun egentlig heter. Et kjent navn blant Amcar-folket, og primus motor bak mange store samlinger.
Hun satte i gang en stor Facebook-kampanje for å samle flest mulig folk på treffet. Over 1150 personer trykket "deltar" på arrangementet, og enda flere dukket opp. Over 800 biler og enda flere motorsykler er innom Tyrigrava i dag. Det sier litt om engasjementet i dette miljøet..!

RallyRuth satte inn en storoffensiv på Facebook for å få flest mulig til å komme.  Foto: Stein Inge Stølen
RallyRuth satte inn en storoffensiv på Facebook for å få flest mulig til å komme. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Gamle Mossevei var en stor kork av veteranbiler og motorsykler hele dagen. Foto: Stein Inge Stølen
Gamle Mossevei var en stor kork av veteranbiler og motorsykler hele dagen. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Amcars og røyk går hånd i hånd. Foto: Stein Inge Stølen
Amcars og røyk går hånd i hånd. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Ikke alle greide å dy seg mens de sto i kø... Foto: Stein Inge Stølen
Ikke alle greide å dy seg mens de sto i kø... Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Pent vær sikret også godt oppmøte. Foto: Stein Inge Stølen
Pent vær sikret også godt oppmøte. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

"Alle" i bilmiljøet har et forhold til Tyrigrava. Derfor var det mange som tok turen for å hylle Petter'n og Gerd. Foto: Stein Inge Stølen
"Alle" i bilmiljøet har et forhold til Tyrigrava. Derfor var det mange som tok turen for å hylle Petter'n og Gerd. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Foto: Stein Inge Stølen
Foto: Stein Inge Stølen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer