Her er bilavgiftene som irriterer oss mest

Ifølge den store Autofil-undersøkelsen, er omregistreringsavgiften den aller verste bilavgiften. Men hva sier de politiske partiene til det?

Lesernes tale er klar: Omregistreringsavgiften er den minst populære av alle bilavgifter. Foto: Stein Inge Stølen
Lesernes tale er klar: Omregistreringsavgiften er den minst populære av alle bilavgifter. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Autofil har nylig gjennomført en stor undersøkelse blant våre lesere. 1300 personer har svart på følgende spørsmål:

«Hvilken bilavgift irriterer deg mest?»
Hele 25,4 prosent svarte omregistreringsavgiften. Kanskje ikke uten grunn. For har du endelig spinket og spart til en relativt ny familiebil, må du betale ikke mindre enn
19 602 kroner til staten for å få nytt vognkort i ditt navn om bilen er ett år gammel og veier over 1600 kilo.

De neste avgiftene på irritasjonslista er årsavgiften med 21,1 prosent og bompenger med 20,6 prosent.

Videre nedover:
HK-avgift: 20,3 prosent
Drivstoffavgift: 8,3 prosent.
Paradoksalt nok er det Ap-velgere som irriterer seg mest over omregistreringsavgiften. Men nå tyder mye på at regjeringspartiet er villig til å møte velgerne og Autofil-leserne rundt dette spørsmålet.
Men hva mener alle de politiske partiene om denne avgiften foran valget? Sammen med DinSide.no har vi stilt spørsmålet til alle partiene på Stortinget. Svaret finner du her!

Foto: Autofil
Foto: Autofil Vis mer

Omregistreringsavgiften
Når et kjøretøy bytter eier må det omregistreres i motorvognregisteret, og den nye eieren må betale omregistreringsavgift. I dag baseres avgiften på type kjøretøy, egenvekt og når den ble registrert første gang. Avgiften varierer derfor kraftig, til tross for at det er den samme papirjobben staten må gjøres for å omregistrere bilen.

Avgiftseksempler:
-1530 kroner for en personbil registrert før 2001.
-5664 kroner for en personbil registrert mellom 2002 og 2009 på mellom
1201 og 1600 kilo.
-19 602 kroner for en personbil registrert etter 2012 og som veier over 1600 kilo.

Omregistreringsavgiften ble satt ned med om lag 185 millioner kroner totalt i 2012, og i statsbudsjettet for 2013 er den justert ned totalt 400 millioner kroner. Det er i år næringskjøretøy som skal slippe billigst unna, med i snitt 40 prosent lavere avgift, mens personbiler skal få redusert avgiften i snitt 12 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer