Formel 1: Dette skjer i 2013

På søndag braker det løs med en ny Formel 1 sesong. Hvem blir verdensmester i 2013?

Red Bull. Ikke lenger bare en energidrikk, men navnet på Formel 1-sirkusets største suksess de siste årene, takket være Adrian Newey sin tekniske genialitet og Sebastian Vettel sine ferdigheter bak et ratt. Kan noen slå teamet i 2013? Foto: Red Bull
Red Bull. Ikke lenger bare en energidrikk, men navnet på Formel 1-sirkusets største suksess de siste årene, takket være Adrian Newey sin tekniske genialitet og Sebastian Vettel sine ferdigheter bak et ratt. Kan noen slå teamet i 2013? Foto: Red Bull Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er nytt i årets sesong?

De store regelendringene er det ikke snakk om. For 2013 er nemlig et slags mellomår, siden 2014 byr på et fullstendig nytt motorreglement. Dette blir derfor siste gang du kan høre de skrikende 2,4-liters V8 motorene, neste år er det nemlig skrikende 1,6-liters turbomatede V6-motorer du vil høre.
Men noen små regelendringer er innført. Dobbel DRS er nå forbudt, et sinnrikt system som Red Bull og Mercedes brukte forrige sesong. Minimumsvekten på bilene (inkludert fører og væsker) er nå 642 kg. DRS-sonene vil være tilgjengelige under kvalifisering, og Pirelli byr på litt softere blandinger i dekkene. Ellers er det bare små justeringer det er snakk om.

Hvem vinner?

Det er egentlig fem glohete kandidater å snakke om. Som igjen har fem kompetente teamkamerater, samt to wildcards. Her er de kandidatene:

1. Sebastian Vettel (Red Bull)

image: Formel 1: Dette skjer i 2013

Tyskeren har så langt knust alle rekorder som tenkes kan, sin unge alder tatt i betraktning. Gutten er bare 25 år, men er allerede tre ganger verdensmester i Formel 1, har vunnet 26 løp og tatt 36 pole positions. Det er en ufattelig statistikk som ingen tidligere førere kan matche. Hans kritikere vil påstå at det mest er på grunn av at han har kjørt den beste bilen, men det samme kan sies om de fleste mestere. Vettel er mesterlig til å utnytte den spesielle kjørestilen som Red Bulls biler krever, og over en runde er det bare Hamilton som er like rask. Tyskeren er også mesterlig under press, og hans opphenting i Brasil GP under sesongavslutningen ifjor var fantastisk. På minussiden kan han være litt het i toppen hvis han føler seg urettferdig behandlet, og det er også dager hvor lagkamerat Webber er raskere.

Kompetent teamkamerat: Mark Webber.
Den australske veteranen er istand til å slå alle når han har dagen. Det skjer bare så altfor sjelden.

2. Fernando Alonso (Ferrari)

image: Formel 1: Dette skjer i 2013

Spanjolen som ble verdensmester så langt tilbake som i 2005 og 2006, er av svært mange regnet som den aller beste Formel 1-føreren i feltet. I en bil som langt ifra var den beste i feltet, tapte han VM-tittelen på målstreken i fjor mot Vettel i en langt raskere Red Bull. Alonso gjør så og si aldri feil, er ekstremt hurtig, og alltid istand til å gjøre den rette taktiske vurderingen. Det siste er imidlertid ikke alltid tilfellet med Ferrari som team, som av og til er litt for forsiktige når det gjelder taktiske avgjørelser. Det var mange løp ifjor hvor Alonso kunne ha endt opp med langt flere poeng, hadde ikke Ferrari vært så forsiktige.
Forhåpentligvis er årets modell rask og effektiv allerede fra første løp, og med en Massa tilbake i god gammel form kan og bør Alonso være istand til å ta årets VM-tittel.

Kompetent teamkamerat: Felipe Massa
Den sympatiske brasilianeren (og moralsk verdensmester 2008) gjenoppdaget sin gamle form under de seks siste løpene ifjor. Fortsetter det i år kan han stjele viktige poeng fra Alonsos utfordrere.

3. Jenson Button (McLaren)

image: Formel 1: Dette skjer i 2013

Verdensmesteren fra 2009 ble av de aller fleste dømt nord og ned før han gikk til oppgaven som teamkamerat med Lewis Hamilton. Men den sympatiske briten imponerte mot Hamilton, og slo ham ofte, spesielt hvis løpet krevde selvstendige taktiske avgjørelser. På dette feltet er ingen bedre enn Button. Han kan nærmest lukte duften av regn som kommer (eller ikke kommer), og har ofte overhørt McLaren sine radiorop om å komme inn for å skifte dekk. Noe som resulterte i flere seire for Button. I tillegg til å stole fullt ut på sine egne avgjørelser, er mannen mesterlig på vått føre, og hans myke kjørestil gjør at han er dyktig til å ta vare på dekkene. Siden Hamilton nå er borte fra McLaren er Button ubestridt teamleder, og det kan nok også spille i hans favør. Spørsmålet er om McLaren er flinke nok til å hjelpe ham. siden teamet har en tendens til å overkomplisere ting.

Kompetent teamkamerat: Sergio Perez
Mexicaneren kjørte bra under flere løp ifjor, men det skyldtes stort sett gunstige dekkavgjørelser. Han kan overraske stort, eller bli årets flopp. Ingen vet.

4. Kimi Raikkonen (Lotus)

image: Formel 1: Dette skjer i 2013

Den finske verdensmesteren fra 2007 overrasket stort ifjor. Alle forventet et mislykket comeback på linje med Schumacher, men istedet kjørte Kimi stødig og hurtig, og tok også hjem en seier. Denne trygge linjen medførte få feil, og dermed sanket Kimi så mange poeng at han ble nummer tre sammenlagt.
Når det er sagt, var han litt rusten i starten av sesongen, og burde egentlig ha vunnet flere løp. I tillegg var hans unge franske teamkamerat ofte raskere, så Kimi bør egentlig ta et steg opp i år. Gjør han det, er det ingenting i veien for at vi får en finsk verdensmester igjen i Formel 1.

Kompetent teamkamerat: Romain Grosjean
Den unge franskmannen var til tider utrolig rask ifjor, men han hadde også en serie med kamikaze-manøvre som medførte et løps utestengelse. 2013 blir derfor vinn eller forsvinn for Grosjean.

5. Lewis Hamilton (Mercedes-Benz)

image: Formel 1: Dette skjer i 2013

Den britiske verdensmesteren fra 2008 er den raskeste føreren av alle. Faktisk har det ikke eksistert et så hurtig naturlig talent siden Ayrton Sennas glansdager.
Men ting har ikke helt gått som planlagt for Hamilton de siste sesongene. VM-titlene som han nok føler burde vært hans, har istedet gått til Vettel, mye på grunn av diverse teknisk rot hos McLaren. Derfor har Hamilton skiftet beite, og vil i år befinne seg hos Mercedes-teamet.
Michael Schumacher klarte ikke å bidra med stort i sine tre år der, men Hamilton er av et annet kaliber. Men selv hans gudebenådete talent er neppe nok til å ta Mercedes helt til topps.

Kompetent teamkamerat: Nico Rosberg
Tyske Rosberg vant et løp ifjor, og var generelt raskere enn Schumacher de siste tre sesongene. Men mot Hamilton levnes han få sjanser. Engelskmannen vil sannsynligvis knuse Rosberg.

Wildcards: Nico Hulkenberg (Sauber) og Pastor Maldonado (Williams)
Tyske Hulkenberg er et utrolig talent, og det er egentlig et mysterium hvorfor han ikke befinner seg i et toppteam. Men hvis Sauber-bilen er like bra som ifjor, er det ingenting i veien for at Hulken vinner et løp eller to.
Pastor Maldonado er fra Venezuela og er like kontroversiell som det Hugo Chavez var. For Pastor er ekstremt rask, samtidig som han foretar en del manøvrer som virker som fullstendig gale mattias. Klarer han å roe seg i toppetasjen, samtidig som han bevarer hurtigheten, kan Maldonado vinne et løp også i år.