Er kaffen på bensinstasjonen noe tess?

Vi drikker mye kaffe på veien, men hvordan er egentlig kvaliteten? For å finne ut, tok vi med oss Ole J. Sønstebø fra Norsk Kaffeinformasjon ut på veien og testet kaffe på de fire største bensinstasjonkjedene i landet...

Ole J. Sønstebø (konsulent ved Norsk Kaffeinformasjon) har som oftest full kontroll på kaffe. Foto: Jamieson Pothecary
Ole J. Sønstebø (konsulent ved Norsk Kaffeinformasjon) har som oftest full kontroll på kaffe. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Kaffe er ikke kaffe. Det ble vi i alle fall klar over etter å ha fått en rask innføring på labben i lokalene hos Norsk Kaffeinformasjon (NKI). Når konsulent Ole J. Sønstebø ikke driver opplæring og kursing, står han gjerne her og tester kaffemaskiner og annet kaffeutstyr.

Opplysningskontor for kaffe
De fleste importører av kaffe og kaffeutstyr er medlemmer hos NKI, som er et opplysningskontor for kaffe. Har du en kaffemaskin med "Approved"-merket du ser til venstre under, vet du at kaffen brygges med riktig tid og temperatur.

Kaffemaskiner med merket til venstre er testet og godkjent hos Norsk Kaffeinformasjon. Merket til høyre forteller at kaffen oppfyller en rekke krav satt av NKI.
Kaffemaskiner med merket til venstre er testet og godkjent hos Norsk Kaffeinformasjon. Merket til høyre forteller at kaffen oppfyller en rekke krav satt av NKI. Vis mer

Når du handler kaffe i butikken, kan du derimot se etter merket til høyre. Finner du dette merket på en kaffe, betyr det at produsenten er:

  • medlem hos NKI
  • kaffen har en korrekt standard malingsgrad
  • produsenten anbefaler korrekt dosering (cirka 60 gram kaffe per liter vann)
  • restfuktigheten i kaffen er under 4 prosent
  • produsenten anbefaler jevnlig rengjøring av tilberedningsutstyr, bruk av godkjent trakter og opplyser om gode tilberedningsregler

Hvordan testet vi?
For å gjøre kaffetesten så nøytral og ukomplisert som mulig, har vi tatt utgangspunkt i en vanlig kopp sort kaffe uten melk eller annet tillegg. På den måten kan vi konsentrere oss om det viktigste, nemlig smak, hygiene og renhold. Prisen er ikke det viktigste her siden de fleste kaffekoppene koster 20 kroner (med unntak av Shells som koster 25 av en eller annen grunn).

RESULTATET:

Er kaffen på bensinstasjonen noe tess?


(MERK: Vi oppgir feilaktig i videoen at stasjonen vi tester heter Uno X. Dette er en misforståelse siden stasjonen har Uno X-logoer, mens kiosken tilhører YX (tidligere Hydro Texaco).)

Er kaffen på bensinstasjonen noe tess?

Er kaffen på bensinstasjonen noe tess?

Er kaffen på bensinstasjonen noe tess?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer