En unik bil med unik historie gikk nettopp under hammeren ved  Barrett-Jackson Car Auction i Arizona.
En unik bil med unik historie gikk nettopp under hammeren ved Barrett-Jackson Car Auction i Arizona.Vis mer

Batmobile solgt for 23,5 millioner

Etter å ha stått på utstilling i 45 år, ble den originale Batmobilen solgt for hele 4,2 millioner dollar, rundt 23,5 millioner kroner. Se hva kjøperen fikk for pengene!

George Barris er et viktig navn for oss filminteresserte autofile. Den nå 88 år gamle bilbyggeren har laget et levebrød av å skape noen av verdens villeste farkoster. Hvordan? Med godt, gammeldags håndverk. Dette er mannen bak viktige biler som "Back to the Future"-DeLoreanen, A-Teams legenariske supervan, Nightriders KITT-Trans Am, for å nevne noen.

Enda villere enn du tror
En av de mest kjente verkene hans, er den originale Batmobile, brukt i den opprinnelige serien som gikk på TV fra 1966 til 1968. Det kan se ut som bilen er bygd som en Batmobile fra bunnen og opp, men sannheten er enda mer interessant. For doningen er basert på en nesten like sprø konseptbil utviklet av Ford på 50-tallet.

Lincoln Futura var en typisk atomalder-konseptbil med sterk inspirasjon fra romfart- og jetfly-utviklingen. Foto: Ford Motors
Lincoln Futura var en typisk atomalder-konseptbil med sterk inspirasjon fra romfart- og jetfly-utviklingen. Foto: Ford Motors Vis mer

Den framtidsrettede kreasjonen fikk det treffende navnet Lincoln Futura. Hele karosseriet ble håndbanket hos italienske Ghia, og ble vist på forskjellige bilshow i 1955. En større rolle i filmen "It Started With a Kiss" fulgte i 1959 før bilens glamorøse liv mer eller mindre var utspilt.

Kjøpt for 1 dollar i 1965
Men likevel ikke. For George Barris hadde fått øynene opp for den spesielle farkosten, og endte opp med å kjøpe den for den nette sum av en (1) dollar! Dette til tross for at bilen hadde kostet 250 000 dollar å utvikle, noe som var enorme summer på den tiden. Bilen ble stående utenfor Barris' verksted i flere år, før...

Artikkelen fortsetter under annonsen

George Barris er en levende legende. Her utenfor det berømte verkstedet i Hollywood, California.
George Barris er en levende legende. Her utenfor det berømte verkstedet i Hollywood, California. Vis mer

...Dada dada dada dada, Batmaaaan!
I 1966 fikk George Barris et interessant oppdrag av et TV-selskap: Vi skal lage en spenningsserie om en flaggermusmann. Design en oppsiktsvekkende bil for hovedpersonen! Og gjør det fort... Helst innen tre uker!
Barris fikk en svært kort deadline, men det gjorde ingenting. For han hadde den perfekte donorbilen i bakgården. De helsprøe vingene og bobleaktige glasstak var perfekt for en superhelts drømmebil.

Det var ikke mye som skulle til for å bygge om Lincoln Futura til en Batmobile.
Det var ikke mye som skulle til for å bygge om Lincoln Futura til en Batmobile. Vis mer

Gikk for mindre penger enn forventet
Etter å ha bygd bilen på rekordtid sammen med Bill Cushenbery, ble resultatet vist til TV-selskapet. Tommelen ble rettet oppover, bilen fikk den karakteristiske sorte lakken og filmingen begynte. George Barris sto som eier av Batmobilen, og leide den til TV-selskapet under hele filmingen.

George Barris har grunn til å være blid der han står ved bilen som skuffet inn hele 23,5 millioner kroner på auksjonen i Arizona. Foto: Barrett-Jackson Car Auction
George Barris har grunn til å være blid der han står ved bilen som skuffet inn hele 23,5 millioner kroner på auksjonen i Arizona. Foto: Barrett-Jackson Car Auction Vis mer

Og nå gikk altså bilen under hammeren på Barrett-Jackson Car Auction i Scottsdale, Arizona. Prisen, til tross for å virke helt avsindig ved 23,5 millioner kroner, var faktisk litt lavere enn spekulantene hadde forventet.
De hadde spådd en endelig prislapp på over 5 millioner dollar, rundt 28 millioner kroner...