Annonsørinnhold

Dette må du gjøre i hagen før vinteren kommer

Plenen må rakes og klippes, og utemøblene må ryddes bort.

Vis mer Vis mer

Høsten er her, og det er tid for å pakke vekk sommeren.

For mange er det også tid for å få unna store og små prosjekter ute før det blir kaldt og den første snøen faller.

Og ja, det er fortsatt tid igjen!

Forbered plenen på vinterkulda

Tiden for å forberede hagen på vinterkulda er nå. Rak plenen godt før den første snøen faller, slik at fuktig løv ikke blir liggende og råtne. For høyere dingsefaktor kan du også bruke en løvblåser. Nedfallsfrukt bør også fjernes, ettersom dette er mat for skadedyr du helst ikke vil ha i hagen.

Du bør også klippe plenen en siste gang før vinteren – optimalt sett bør gresset være rundt fem centimeter høyt. Hvis gresset er kortere, er det mindre motstandsdyktig når kulda kommer, og er det lenger, risikerer du råteskader.

Gressklipperen bør også få litt ekstra stell før vinteren kommer. Børst vekk alle gressrester, ettersom fuktig gress kan føre til rust. Pass spesielt på at du rengjør undersiden, for her blir det ofte liggende gressrester.

<strong>FUKTIG GRESS:</strong> Pass på at du børster eller spyler vekk alt av fuktige gressrester fra gressklipperen før vinteren. Foto: Shutterstock
FUKTIG GRESS: Pass på at du børster eller spyler vekk alt av fuktige gressrester fra gressklipperen før vinteren. Foto: Shutterstock Vis mer

Du bør også tømme tanken for bensin, og skru ut tennpluggen. Dersom den er sotete eller brent bør den byttes ut. Alle bevegelige deler bør også oljes.

Og har du hageavfall du skal kjøre vekk på dynga? Et bagasjeromstrekk beskytter bilen og holder den ren.

<strong>BESKYTT BILEN:</strong> Et bagasjeromstrekk kommer godt med når du skal kjøre hageavfall på dynga.
BESKYTT BILEN: Et bagasjeromstrekk kommer godt med når du skal kjøre hageavfall på dynga. Vis mer

Ta vare på utemøblene dine i vinter

Utemøblene må ryddes vekk før vinteren, slik at de ikke blir stygge og ødelagte av vær og vind. Uansett om du har hagemøbler av plast, tre eller annet materiale, bør de rengjøres og tørkes godt før de settes bort.

Plastmøbler trenger du bare vaske godt, mens oljete tremøbler i tillegg bør pusses lett og oljes før vinteren.

Møblene bør aller helst stables på et tørt og frostsikkert sted. Dekk dem gjerne til med en presenning, så holder de seg fine til neste år. Sørg for at det er god gjennomlufting under presenningen – ellers kan det oppstå muggdannelser.

Få unna uteprosjektene

Har du et prosjekt som gnager litt på samvittigheten – for eksempel å fikse plattingen, eller annet smått? Du rekker fortsatt fikse det før vinteren! Alt du trenger er riktig verktøy til jobben: En skikkelig drill, sag, tommestokk og hammer, pluss en dose pågangsmot.

Vis mer Vis mer

Trenger plattingen ny plank? Husk at terrassebord alltid skal festes med skruer, ikke med spiker. Pass også på at du bruker rustfrie terrasseskruer som tåler høy påkjenning. Velg skruer med skåret spiss slik at du reduserer faren for sprekkdannelse nær endeveden.

Utemiljøet har også noe å si for hva slags skruer du velger. Skal du bygge terrasse i et mer krevende utemiljø, som på fjellhytta eller nær sjøen, bør du ha skruer med høyere korrosjonsklasse. I mildere miljøer kan korrosjonsklassen være lavere.

Og husk: Gjør du jobben nå, slipper du å ta det til våren.

Arbeidstøy for hjemmefiksere

Ikke ødelegg de vanlige klærne dine mens du jobber. Bruk heller slitesterkt arbeidstøy som tåler en støyt. Skikkelige arbeidsbukser har dessuten både hammerholder og tommestokklomme, så du har fri tilgang til det du trenger mens du arbeider – helt uten knot.

Vis mer Vis mer

Psst – fra 4. til 8. oktober har Clas Ohlson 20 % rabatt på arbeidstøy!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer