Bilvask:

Åtte enkle steg til skinnende ren bil

... og det eneste du trenger er en god høytrykkspyler!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan av å til virke som det er letteste å bare kjøre bilen inn i en vaskehall, velge programmer og slappe av mens maskinen gjør vaskejobben for deg.

Men det er ikke nødvendigvis verken den letteste eller den beste måten å få en skinnende ren bil på. Ei er det det bilen din eller lakken den ønsker, for det er faktisk slik at det er ingenting som en god håndvask.

En skikkelig bilvask for hånd utsetter nemlig både rustangrep og får bilen til å skinne på en helt annen måte - for ikke å nevne at det faktisk er litt deilig å sette av en times tide ute i frisk luft. Spesielt på denne tiden av året. Og det beste av alt? Det er faktisk ikke så komplisert som de fleste tror!

Her er 8 enkle steg du kan gjøre helt alene. Det eneste du trenger er en god høytrykkspyler - og kanskje noe bra musikk i bakgrunnen!

1. Rengjør under bilen

Før du begynner å spyle bilen er det viktig å vite hvilken høytrykkspyler som er ment for bilvask og ikke minst hvordan du bruker den. For det er nemlig ikke helt det samme hvilken du velger, heller ikke hvordan du bruker den. (Usikker på hvordan høytrykkspyler du skal velge? Se videoen nederst i saken!)

Ved å velge riktig høytrykkspyler - som for eksempel Kärchers K 3-modell eller bestselgeren K 5 Full Control - og bruke den som den er ment vil du inngå å skade lakken på bilen. Bruk alltid en standard Vario Power lanse (VPS), og ikke en blyantstråle eller rotojet, da disse har et svært høyt trykk, noe som vil skade lakken på bilen din.

Når du har valg en god høytrykkspyler er det første du bør begynne med når du skal vaske bilen, dersom du skal fjerne salt og veiskitt under, å vaske understellet. Kärcher underspylingsrør gjør jobben både enklere og raskere.

FELGEVASK: Husk å gi felgene oppmerksomhet neste gang du vasker bilen. Foto: ?
FELGEVASK: Husk å gi felgene oppmerksomhet neste gang du vasker bilen. Foto: ? Vis mer

2. Avfetting og insektsfjerning

Når understellet er vasket er neste steg avfetting og insektsfjerning. Spray på Kärcher felgrens/avfetting på felgene, og la det virke i henhold til bruksanvisning.

Kärcher har også en egen felgbørste beregnet for rengjøring av felger med mørk bust som går 360 grader rundt børsten, slik at du kan rengjøre godt på steder som eller er vanskelige å komme til.

For enkel fjerning av insekter o.l. spray på Kärcher insektsfjerner på grill, støtfanger og frontrute, og la virke i henhold til anvisning.

3. Påfør såpe/skum

Deretter går du videre til «hoveddelen». Om du velger å legge på såpe før du skyller av grov skitt, kommer an på hvor skitten bilen din er når du starter.

Med en skumdyse fortykker du såpen slik at det blir til skum. Skummet har gode festeegenskaper slik at det henger lenge på underlaget og kan virke godt. Ved å legge på såpe før du spyler med vann, vil såpen få ekstra godt virkegrunnlag for å løse opp skitt. Ved å spyle av med vann først vil skitten mettes med vann, og såpen fester seg like godt til underlaget, og renner dermed lettere av.

Slik legger du på såpe: Rengjøringsmiddel/såpe legges på med lavtrykk. Still høytrykksspyleren på lavtrykk/mix på dysen. Spray deretter rengjøringsmiddel på bilen nedenfra og opp, og la virke. Grunnen til at du bør starte nedenfra, er for at såpen skal få lengst mulig virketid.

HOVEDVASK: Legg gjerne på såpe/skum før du skyller bilen, da vil såpen få ekstra godt virkegrunnlag. Foto: ?
HOVEDVASK: Legg gjerne på såpe/skum før du skyller bilen, da vil såpen få ekstra godt virkegrunnlag. Foto: ? Vis mer

4. Spyl av grov skitt

Når den største delen av jobben er gjort er det på tide å spyle bilen ren nedenfra og opp. Spyl grundig. Anbefalt dyseavstand er 20-40 cm.

5. Påfør såpe/skum

Trinn 3 gjentas dersom du startet på trinn 1 eller 2. Dersom du hoppet over trinn 3 eller begynte rett på trinn 4 (med å spyle av grov slitt), blir dette første runde med såpe/skumlegging. Se trinn 3 for fremgangsmåte.

6. Rengjør med børste, svamp, vott, e.l.

Dersom du ønsker en ekstra grundig rengjøring må du bruke vaskebørste, svamp, vott annet redskap hvor du fysisk jobber bort skitten. Dersom du bruker vaskebørste eller en roterende vaskebørste, kan du legge på rengjøringsmiddel samtidig som du vasker - fysisk enklere og mye raskere!

IKKE GLEM PUSSEN: Du får nemlig mest ut av vasken dersom du bruker en vaskebørste, svamp eller vott når du vasker bilen. Foto: ?
IKKE GLEM PUSSEN: Du får nemlig mest ut av vasken dersom du bruker en vaskebørste, svamp eller vott når du vasker bilen. Foto: ? Vis mer

7. Spyl av

Når bilen er godt skummet inn er det nest siste steget å skylle av nok en gang ovenfra og ned. Husk å skylle under hjulbuer, og så langt under bilen som mulig dersom du ikke har foretatt en understellsvask.

Ps! Såperester kan gi skjolder, så husk å spyle godt av.

8. Tørk

Og sist, men ikke minsts; tørk bilen. Det er kanskje noe av det viktigste du gjør for å få en sikkelig skinnende bil. For å unngå tørkeflekker - og spesielt dersom du har vasket i sol - er det viktig å tørke grundig med en spesialklut e.l.

Dersom du derimot har brukt Kärchers 3-i-1 Bilshampo slipper du riktig nok dette takket være dens hurtigtørkende effekt. Ved å bruke 3-i-1 shampoen slipper du manuell polering etter vask, og den etterlater bilen ekstra blank og fin.

Rengjøre innvendig også? Slik gjør du det som proffe!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected] for å få vite mer.