Geir Sætre klar for skinke og pan con tomate - den spanske versjonen av bruschetta.<br /i><br />
<i>Foto: Ola Hofshagen</i> Foto: Orkana forlag - Ikke til gjenbruk
Geir Sætre klar for skinke og pan con tomate - den spanske versjonen av bruschetta.

Foto: Ola Hofshagen Foto: Orkana forlag - Ikke til gjenbrukVis mer

Skinke, skinke

BOK: Glad i chorizo, sherry og carpaccio? Ta grunnkurs i spansk mat og du vil elske den.

At spanjolene elsker mat, sladrer flamencosangerne om. Gruppen Sabor Jerez (smak av Jerez) synger i Carro de compras - på norsk handlekurv - om innkjøp av mat:

Jeg kjøper det jeg liker best.
Kjøtt, stek, ost, druer, vin
Jeg er en liten synder. Dale!
Jeg går hjem før nå mangler det intet, olé
For en glede!

Matmarkedjungel

Geir Sætre (38) er ikke så lite glad i mat han heller. Han startet sin karriere på kjøkkenet som 13-åring da hans mor startet å arbeide. Siden har han lært seg å marinere, fritere, karamellisere, sylte, safte, steke og grille, med hjertens lyst.

- Jeg befant meg i Spania. I fiskedisken var det andre typer fisker og helt andre navn, og det eneste jeg kjente igjen var breiflabb. Jeg gikk videre til kjøttdisken og til ostedisken. Og jeg tenkte: jeg må få meg en guidebok til denne matjungelen. Da jeg kom så jeg at det ikke fantes noe slikt. Jeg tenkte at da jeg lager den jeg selv. Jeg er en handlingens mann, sier Geir Sætre til DinSide.

Dermed laget han boken Ta en spansk en, som kom ut i år. Her gir han en enkel innføring i mat- og vintradisjonene i de 17 spanske autonomene og en innføring i de respektive produktsortimentene: hva er forskjellen på ost som er curado og semicurado? Hva er percebes? Dette og en rekke andre fenomener fra de veldige spanske matmarkedene forklares i den vesle paperbacken. Det følger med miniordliste til det spanske kjøkkenet.


- Hva liker du selv best?

- Stekte babyblekksprut. Jeg liker også godt skinke og chorizo, sier Sætre.

- Og hva har du i glasset??

- Enorme mengder med vin! Jeg er glad i hvitvin fra Galicia, laget på albariñodruen fra området. Av røde velger jeg Priorato. Spiser jeg grillede sardiner, så er det tørr sherry.

- Hva skal du spise til middag i kveld?

- Stekt chorizo i sider. Eller kanskje lammekoteletter. Eller fritert klippfisk. Til dette må jeg ha en fruktig rødvin fra Iecla, nordvest fra Murcia.

Bokfakta

Tittel: Ta en spansk en
Forfatter: Geir Sætre
Fotograf: Ola Hofshagen
Forlag: Orkana
Utgitt: 2005
Pris: 196 kroner
Ekstern lenke: Ta en spansk en

Illustrert, 162 sider

Les!

DinSides reiselitteraturarkiv
BARCELONA: Vindens skygge