Sikksakk i matfatet

>>> Tilbake til innledningen

Klikk deg videre til neste: Norgesmester i skinke


Vianvang

Arne Brimi serverer utendørsmat på Vianvang. Foto: Inga Holst Vis mer


Arne Brimi står utenfor hytterestauranten sin, Vianvang, opp i høyden i Gudbrandsdalen.

- Her er tre regler som gjelder: man må komme hit til fots, man må være her i minst 6 - 7 timer og brus er forbudt.

Så inviterer han inn på kjøkkenet og smelter smør, her er det ikke noe hvitløk og olivenolje, og legger på små rypebryst. Åpner en flaske Brimi-vin - for i et sortiment av Brimi-produkter, så må her også være vin som står til.

- Jeg ønsker ikke å være medlem av en gastronomisk organisasjon. Jeg vil bruke det vi har her oppe og lage godt mat av det. Vi skal heller ikke forbruke mer enn hva vi gir tilbake til naturen, sier Brimi og vender raskt på rypa i steikepanna.

Noen minutter senere er maten servert på en steinplate på gårdsplassen. Rypa smelter på tunga som om det var sjokolade.

Brød rett fra ovnen og rypebryst. Arne Brimi anretter. Foto: Inga Holst Vis mer


- Hit opp ønsker jeg ikke å ha mange folk. Jeg vil har frihet i huggu. Det er kanskje en luksussak å si at man ikke ønsker mye folk i en restaurant. Men til gjengjeld skal alt være raust og vi skal ha det morsomt i lag med folk man liker.

På Vianvang tilbys matkurs, for øvrig serveres det en til to forretter, hovedretter og europeiske og lokale oster og vin.

Adresse: Vianvang, 350 kilometer fra Oslo, 45 kilometer fra Otta og 15 kilometer fra Vågå. Ta av fra Riksveg 15 eller riksveg 51 og følg skiltinga.
Tlf: 419 31 111
Åpent: Ikke helårsåpent. Forhåndsbestilling er nødvendig.
Nett: Vianvang

>>> Tilbake til innledningen

Klikk deg videre til neste: Spis gourmetmat i Peer Gynts egen stue


Annis pølsemakeri

Annie Byskov med sin premierte skinke: - Man må bruke lang tid for å få god skinke, sier hun. Foto: Inga Holst Vis mer


Skjåkpølse og pølse med oliven og feta. Søte, møre skinker og hvit geitost. Anni Byskov i Ringebu har alt i sin lille kjøttforretning. Råvarene er norske og kommer fra produsenter i distriktet, mens i fremstillingen har man hentet inspirasjon fra Europa. I 2005 vant Annie Byskovs spekeskinke førstepremie i konkurransen Beste norske spekeskinke under Glamatfestivalen i Stavanger.

Adresse: Tomtegata, Ringebu
Tlf: 612 80 354
Åpent: Hverdager fra klokken 9 - 16.30, fredager fra 9 - 18, lørdager fra 9 - 14.
Nett: Annis pølsemakeri

>>> Tilbake til innledningen

Klikk deg videre til neste: Croissantene i Lom


Per Gynt Gaarden

Kokk Tor Krampestad Arnesen på Per Gynt Gaarden vet å lage suppe. Foto: Inga Holst Vis mer


Tradisjonsmat fra gårdene i Gudbrandsdalen, tilberedt både på Gudbrandsdalsvis og med noen fine hint fra Europa, serveres på kongsgården der Peer Gynt forførte Huldra. Unge Christian Mikkel Dobloug arvet gården for fem år siden og har forvandlet stedet til et nydelig hotell- og serveringsetablissement.

Adresse: Vinstra
Tlf: 61 29 54 00
Nett: Per Gynt Gaarden
Les mer: Mumseslottet

>>> Tilbake til innledningen

Klikk deg videre til neste: Veikro med god husmannskost


Bakeren i Lom

Ingenting i verden dufter så godt som nybakt brød. Foto: Inga Holst Vis mer


Om du trodde croissanter hører Paris til, så tar du feil. Bakeriet i Lom serverer croissanter, slik man får dem i Paris, og kanelboller. Brød med og uten oliven. Mens du spiser har du utsikt til Prestfossen i Lom som rumler i et fall utenfor bakeriet.

Det er Morten Shakenda som dro til Lom for å bli baker. Han jobbet på et par av de beste Oslo-restaurantene før han startet som lærling hos Åpent bakeri i Oslo. Etter to år tok han lån i banken og etablerte seg i den vesle bygda Lom. Her sørger han for at bygda og alle som reiser gjennom får fabelaktige brød. Det ryktes at folk tar avveier bare for å hente brød i Lom.

- Det er bare noen få timer vi ikke holder åpent, så det er mulig, sier Morten Shakenda.

Adresse: Prestfossen, Lom
Tlf: 61 21 18 60
Nett: Bakeriet i Lom

>>> Tilbake til innledningen

Klikk deg videre til neste: Fet sommerjobb


Veikro-mat med bondekost


Vertshuset Sinclair på Kvam ser ut som en veikro, med VG-markiser, plastmøblement på uteserveringen og en stor parkeringsplass på utsiden. På huset serveres husmannskost som kål, suppe med spekeskinke og flatbrød. Og flere andre retter. Naturligvis får du veikro-slagere som burger og pizza, for det mener verten, Jon Selfors, at folk vil ha. Enhver veikro som tør å servere annet en daff junkfood bør hedres - det inspirerer kanskje fler?

Vertshuset Sinclair har fått navnet sitt fra den skotske kaptein George Sinclair, som under Kalmar-krigen, ledet en tropp leiesoldater betalt av den svenske regjeringen; han ble slått ned av bondehæren. På dølsmål blir stedet ganske enkelt hetende Sinklar.

Adresse: Kvam
Tlf: 61 29 54 50
Nett: Vertshuset Sinclair

>>> Tilbake til innledningen

Nordre Eker gård

Creme brulée a la Gudbrandsdalen. Her fra Nordre Ekre gård. Foto: Inga Holst Vis mer


På en vakker storgård med stabbur og ripsbusker i Heidalen i Gudbrandsdalen har ekteparet og kokkene Marit Ekre og Øyvind Johansen åpnet dørene for tilreisende. I den vakre stuen er det dekket i blått og fra kjøkkenet dufter det alt godt i verden; ørret, skinker, rabarbra og rosmarin. Hvilket ekteparet også serverer. De henter skinkene og entrecôtene fra distriktet og serverer den for eksempel med byggotto; risotto laget på bygg og ikke ris. Og creme brulée slik den fabelaktige Amalie fra Montmarte ville ha elsket den - og med et stort saftig jordbær som smiler på det brente sukkeret. Mmmmm ...

Gården er innredet som et hotell og man kan overnatte komfortabelt i fjøs og stabbur.

Adresse: Nedre Heidal
Tlf: 61 23 41 13
Nett: Nordre Ekre gård

>>> Tilbake til innledningen